MOŽDA U BUDUĆNOSTI / Formula 1 donijela konačnu odluku: Andrettijev zahtjev za 11. momčad u potpunosti odbijen

Image
Foto: profimedia

Proces pregledavanja prijave trajao je nekoliko mjeseci, ali je FOM došao do zaključka da 11. momčad ne bi doprinijela razvitku samog sporta

31.1.2024.
19:05
profimedia
VOYO logo

Već se nekoliko mjeseci priča da bi se u 2025. ili 2026. godini Formuli 1 mogla priključiti 11. momčad točnije Andretti Motosport. Međutim zahtjev Amerikanca Michaela Andrettija je odbijen, a konačnu odluku donijelo je tijelo Formule 1.

Image
SJAJAN NIZ HRVATICE /

Novi fantastični nastup Ljutić u Svjetskom Kupu: Zrinka odličnom drugom vožnjom do sedmog mjesta

Image
SJAJAN NIZ HRVATICE /

Novi fantastični nastup Ljutić u Svjetskom Kupu: Zrinka odličnom drugom vožnjom do sedmog mjesta

Iako je ponuda bivšeg Mclarenovog vozača i njegovog oca Maria Andrettija, svjetskog prvaka Formule 1 1978., prošla dvije faze procesa prijave koje je vodio upravno tijelo F1 (FIA) završnu riječ imao je FOM (Formula one management) radi komercijalnih razmatranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proces pregledavanja prijave trajao je nekoliko mjeseci, ali je FOM došao do zaključka da 11. momčad ne bi doprinijela razvitku samog sporta.

"Naš proces evaluacije utvrdio je da prisustvo 11. momčadi samo po sebi ne bi dodalo vrijednost prvenstvu. Najbolji način da nova momčad doda vrijednost bio bi da bude konkurentna, međutim ne vjerujemo da bi podnositelj zahtjeva bio konkurentan sudionik," objavila je F1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, Andrettiju vrata nisu potpuno zatvorena. Kao 11. momčad na stazama bi se mogli naći 2028. godine.

"F1 je, međutim, ostavio otvorena vrata za 2028. pod uvjetom da se General Motors, američki automobilski div čiji je brend Cadillac podupirao Andrettijev ulazak, pridružio ponudi kao cijeli radni tim ili tim kupaca. Drugačije bismo gledali na prijavu za ulazak", rekao je F1 o takvim okolnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrettiju su se također protivile i trenutne momčadi insinuirajući na to da bi se novčana nagrada dijelila na 11 dijelova što bi značilo manji prihod za sve.

Andretti bi za ulazak u ovaj prestižni sport trebao proizvoditi sam svoj motor u suradnji s Cadillacom kako bi f1 ponovno razmotrila opcije o 11. momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo