SRAMOTA

DOSTA JE ŠIKANIRANJA! Iz Hrvatske upućeno prosvjedno pismo zbog velike nepravde prema Sandri Perković

Najbolja hrvatska sportašica Sandra Perković još je jednom pretrpjela nepravdu u trenucima kad se dijele nagrade najboljim pojedincima koji su obilježili godinu.

Sandra je ove sezone po četvrti put zaredom postala europska prvakinja u bacanju diska, obranila je zlatnu olimpijsku medalju i pet put postala pobjednica Dijamantne lige u svojoj disciplini. Pobijedila je na apsolutno svim natjecanjima na kojima je nastupila, a pritom je dvaput bacala preko 70 metara.

Nema je na skraćenom popisu

No, sve joj to nije bilo dovoljno čak ni da uđe u uži krug kandidatkinja za najbolju europsku atletičarku. Prošli je tjedan Europska atletska federacija (EA) objavila da su na skraćeni popis kandidatkinja ušle 37-godišnja Španjolka Ruth Beitia koja je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom dvoranskom prvenstvu, zlato na Europskom prvenstvu i zlato na OI u Rio de Janeiru u skoku u vis, potom Grkinja Ekaterini Stefanidi, olimpijska i europska prvakinja u skoku s motkom, te svjetska rekorderka u bacanju kladiva (82,29 m), Poljakinja Anita Wlodarczyk, osvajačica zlata na Europskom prvenstvu i na OI u Riju.

Odlučivali su glasovi s društvenih mreža te glasovi medija, atletskih saveza i stručnjaka, a 26-godišnja Perković je, kao i prijašnjih godina, ostala kratkih rukava. U međuvremenu je reagirao Hrvatski atletski savez (HAS) koji je uputio prosvjedno pismo EA-u zbog tretmana Sandre Perković.

Netransparentan način izbora

“Hrvatski atletski savez je uputio protestno pismo čelnicima Europske atletske federacije u kojem se posebno napominje netransparentan način izbora. U pismu je također istaknuto da je neshvatljivo sa sportskog stanovišta da sportašica koje je ove godine osvojila naslov europske prvakinje po četvrti put zaredom, po drugi put postala olimpijska pobjednica i po peti put osvojila Dijamantnu ligu nije u užem krugu kandidatkinja za najbolju europsku atletičarku”, stoji u priopćenju HAS-a.

Napomenimo da je olimpijska pobjednica u bacanju koplja Sara Kolak (21) ušla u uži izbor za mladu zvijezdu u usponu. Konkurencija su joj Britanka Dina Asher-Smith, europska prvakinja na 200 m, te 22-godišnja Belgijanka Nafissatou Thiam, zlatna u sedmoboju u Rio de Janeiru.

Povratak na Net.hr