POKRENUTA ISTRAGA

DOPING VIŠE NIJE JEDINI PROBLEM: Svjetski rekordi se ruše u ilegalnim tenisicama?!

Nije doping jedini problem s kojim se u posljednje vrijeme moraju suočavati čelni ljudi svjetske atletike. Za novu vrstu ilegalne pomoći u ostvarivanju boljih rezultata krive su – tenisice.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) se, naime, sprema otvoriti istragu o novim tenisicama za maraton koje je dizajnirao poznati proizvođač sportske opreme Nike. Guardian piše da postoji zabrinutost da nove tenisice nazvane Zoom Vaporfly Elite sadrže ilegalne opruge, točnije pločice od karbonskih vlakana u đonu. U IAAF-u postoji bojazan da će maratonci u tim tenisicama na nepošten način ostvarivati bolje rezultate. Glasnogovornik Nikea rekao je Guardianu kako nove tenisice čine maratonce oko četiri posto učinkovitijima, ali i kako su napravljene u skladu s pravilnikom IAAF-a.

Bekele trči sa spornim oprugama?

“Svjesni smo nagađanja oko novih tenisica i primili smo brojne upite oko dizajna obuće koju nose najbolji atletičari. Međutim, nije u pitanju samo jedan proizvođač. Zbog špekulacija i povećanog zanimanja za razvoj tehnologije u ovom području, IAAF će na sastanku Tehničke komisije u Zaragozi raspravljati o tome treba li mijenjati proces odobravanja tenisica”, poručili su iz IAAF-a.

Već neko vrijeme traju nagađanja da je Kenenisa Bekele na maratonu u Dubaiju prošli mjesec nosio tenisice sa spornim oprugama, ali iz Nike tvrde da je obuća slavnog Etiopljanina u skladu s pravilima. Osim toga, iz Nikea su najavili i ambiciozan projekt rušenja granice od dva sata u maratonu. Pokušaj će se dogoditi ovog proljeća na automobilističkoj stazi u Monzi, dugačkoj 2,4 kilometra. Ta je destinacija odabrana jer se očekuje da će temperatura biti oko 12 Celzijevih stupnjeva, uz vrlo malo vjetra, što su idealni uvjeti za maraton.

Maraton ispod dva sata?

Trojica maratonaca kojima je Nike sponzor pripremaju se za pokušaj pothvata, a među njima je i aktualni olimpijski pobjednik Eliud Kipchoge. Većina stručnjaka, ipak, smatra da je u legalnim uvjetima još uvijek nemoguće istrčati maraton za manje od dva sata te da je ovdje više riječ o Nikeovoj reklamnoj kampanji nego o ozbiljnom pokušaju rušenja spoemnute granice. Aktualni svjetski rekord iznosi 2:02:57, a drži ga Kenijac Dennis Kipruto Kimetto.

“Naš pokušaj se neće službeno voditi kao svjetski rekord, ali će nam pokazati kakav je potencijal rušenja granice od dva sata na budućim službenim maratonima”, poručili su iz Nikea.

Povratak na Net.hr