DAN SENZACIJA U LONDONU: / Norveško čudo na 400 prepone, sjajna Francis iznenadila favoritkinje

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Norvežanin Karsten Warholm (21) senzacionalni je svjetski prvak na 400 metara prepone.

9.8.2017.
23:15
AFP
VOYO logo

Mladi je Norvežanin već nakon stotinjak metara imao dva koraka prednosti u odnosu na ostatak finalista, a s tom je prednosti ušao i u posljednjih 100 metara. Tada su ga konkurenti počeli dostizati, no nisu ga uspjeli i prestići.

Image
PRESEDAN KAKAV SE NE PAMTI: /

IAAF popustio, Makwala sam trčao kvalifikacije na 200 m pa izborio finale

Felix do 14. medalje

Warholm je ciljem prošao u vremenu od 48.35 sekundi, 14 stotinki je zaostao srebrni turski reprezentativac Yasmani Copello, a 27 brončani Amerikanac Kerron Clement. Rođeni Kubanac Copello je lani osvojio naslov europskog prvaka u Amsterdamu i broncu na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Iskusni Clement bio je glavni kandidat za zlato, on je u London stigao s drugim rezultatom na svijetu ove godine i kao aktualni olimpijski pobjednik, a u Londonu je pokušao osvojiti i treći naslov svjetskog prvaka nakon što je bio najbrži još u Osaki 2007. i Berlinu 2009.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Warholm je, inače, prije četiri godine bio svjetski mlađejuniorski prvak u osmoboju, ali se naknadno specijalizirao za 400 prepone i očito donio ispravnu odluku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hladan i kišovit dan u Londonu obilježila je još jedna senzacija. U finalu na 400 metara neočekivano je slavila Amerikanka Phyllis Francis (25) koja je istrčala osobni rekord (49.92) i došla do prvog velikog pojedinačnog zlata u karijeri. Bila je 14 stotinki brža od 19-godišnje Bahreinke Salwe Eid Naser, odnosno 16 stotinki od legendarne Allyson Felix (31) kojoj je to već 14. svjetska medalja u karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Praktički tijekom cijele utrke je u vodstvu bila olimpijska pobjednica Shaunae Miller-Uibo iz Bahama, no u završnim je metrima praktički stala, očito zbog ozljede ili grča, te na kraju zauzela četvrto mjesto.

Napokon zlato za Gong

Kineskinja Lijao Gong (28) osvojila je naslov svjetske prvakinje u bacanju kugle. Gong je u London stigla s najboljim rezultatom u svijetu ove godine, jedina je u 2017. godini uspjela baciti kuglu preko 20 metara, a u srijedu je za pobjedu po jakoj kiši ostvarila rezultat od 19.94 metara. Taj je hitac izvela u petoj seriji, no i do tada je bila vodeća, da bi natjecanje završila hicem od 19.89m. Ti rezultati iz pete i šeste serije drugi su i treći najbolji u 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Gong, srebrnu otprije dvije godine iz Pekinga, ovo je četvrta medalja sa svjetskih prvenstava u karijeri, jer ima i bronce iz Berlina 2009. te Moskve 2013. Lani je na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru bila četvrta, no ima i srebro s OI u Londonu 2012.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srebrno odličje osvojila je Mađarica Anita Marton koja je u posljednjoj seriji bacila 19.49m i tako preskočila olimpijsku pobjednicu iz Rija Amerikanku Michelle Carter kojoj je sa 19.14m pripala bronca.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo