AUTOMOTO SPEKTAKL STIŽE U HRVATSKU: / Utrka SP-a u reliju startat će ispred pulske Arene

Image
Foto: AFP

Jedno od najprestižnijih svjetskih automobilističkih natjecanja na svijetu, World Rally Championship (WRC), od 2019. godine mogao bi se održati i u Hrvatskoj.

7.9.2017.
12:10
AFP
VOYO logo

WRC Promotor i Međunarodna automobilistička federacija (FIA) dali su zeleno svjetlo i do kraja godine organizatori će saznati u kojem terminu se treba održati Croatia Rally 2018. u statusu WRC kandidata.

Više od 700 milijuna gledatelja

Svjetsko prvenstvo u reliju prati više od 700 milijuna gledatelja na godišnjoj razini, pri čemu je 13 utrka tijekom 2016. godine uz stazu pratilo više od četiri milijuna gledatelja. Medijski SP u reliju prati 1350 akreditiranih novinara, proizvede se više od 12.000 sati TV programa, a WRC program emitira se u 155 zemalja svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Sebastien Ogier

Ove sezone u kalendaru svjetskog prvenstva je 13 utrka, iduće godine bit će 14 utrka, a do 2022. godine plan je kalendar povećati na 16 relija. Hrvatskoj je odobren WRC već 2018. godine, međutim Turska je bila brža pa je tako u gotovo tjedan dana pribavila sve potrebne dozvole i državne garancije te potpisala ugovor s WRC promotorom za termin krajem rujna, kojem su se nadali hrvatski organizatori.

Nakon toga Hrvatskoj je ponuđen termin u srpnju 2018., što nije bilo prihvatljivo s obzirom na sezonske gužve i špicu turističke sezone. Hrvatski organizatori žele WRC organizirati u travnju, svibnju, početkom lipnja, krajem rujna ili u listopadu. Organizatori su uz odobrenje gradonačelnika Pule predvidjeli start WRC-a u antičkoj Areni, a cilj u Poreču. Utrka bi trajala puna četiri dana, a za to vrijeme vozilo bi se gotovo 1000 km po cijeloj Istri i dijelovima Kvarnera. Nije, također, isključeno da se dio programa održi na otoku Cresu i Lošinju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromna dobit

WRC bi svakako startao u Istri i Kvarneru, a želja organizatora je seliti ga po Hrvatskoj svakih nekoliko godina. Interes je već iskazala Turistička zajednica Šibensko-kninske županije dok organizatori priželjkuju jednoga dana WRC dovesti u i Slavoniju, točnije u Vukovar, Vinkovce i Osijek.

Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Armin Kremer

Studije isplativosti su izradili Fakultet ekonomije i turizma iz Pule na čelu s Robertom Zenzerovićem, Zadruga za etičko financiranje iz Zagreba te skraćeni elaborat Odjela za ekonomiku i menadžment sporta Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu na čelu sa Sanelom Škorić i Matom Bartolucijem s Ekonomskog fakulteta Zagreb. Na temelju podataka ostalih WRC utrka u svijetu, dokazano je da se radi o projektu od izuzetno velike koristi za Republiku Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U najkonzervativnijim izračunima generirana potrošnja bi iznosila 22 milijuna eura. Direktna dobit za državu, samo kroz PDV, iznosi najmanje četiri milijuna eura, dok indirektna dobit projekta kroz medijske učinke iznosi 41 milijun eura! Službeni podaci WRC-a u Portugalu su gotovo nevjerojatni. Prošle godine WRC utrku je uživo pratilo 910.000 gledatelja pri čemu je 50 posto bilo stranaca. Direktni učinak na portugalsko gospodarstvo iznosio je 67,6 milijuna eura dok su indirektni učinci iznosili 61,7 milijuna eura. Turistički, Portugal samo od WRC-a ostvari godišnje više od 1.5 milijuna noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo