OLIMPIJSKA POBJEDNICA DOBILA 8-GODIŠNJU SUSPENZIJU: / Njeno bezočno laganje okončat će joj karijeru

Image
Foto: AFP

Istraga je pokazala da nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran

25.1.2019.
12:32
AFP
VOYO logo

Kenijka Jemima Sumgong, aktualna olimpijska pobjednica u maratonu, suspendirana je na osam godina jer je pokušala ometati istragu o pozitivnom nalazu na doping EPO, lažima i lažiranim dokumentima, objavila je u petak Jedinicu za integritet atletike (AIU).

Sumgong, prva olimpijska pobjednica u maratonu iz Kenije na OI u Rio de Janieru, bila je pozitivna na EPO na testiranju provedenom pet mjeseci prije uspjeha na Igrama što joj je donijelo suspenziju na četiri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lažirana dokumentacija

Sazvan na zahtjev AIU-a, disciplinski sud Međunarodne atletske federacije (IAAF) je ocijenio da je Sumgong tijekom istrage o pozitivnom nalazu lagala i koristila lažirane dokumente vezano za navodni tretman u bolnici pokušavajući opravdati prisutnost EPO-a u organizmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sud je na kraju odlučio suspendirati 34-godišnju Sumgong na osam godina, a suspenzija počinje teći od datuma presude 17. siječnja.

Objašnjavajući pozitivan nalaz Sumgong je istražiteljima rekla da je primila injekciju EPO-a kao i transfuziju u jednoj kenijskoj bolnici nakon prekida vanmaterične trudnoće što je potkrijepila liječničkom potvrdom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već bila suspendirana

No istraga je pokazala da Sumgong nije bila u toj bolnici na navedeni datum te da je dokument koji je predala lažiran "čime je namjerno pokušala ometati istragu", navodi se u presudi.

Sumgong je već jednom bila suspendirana, 2012. na jednu godinu nakon žalbe na odluku o dvije godine zbog uzimanja zabranjenog steroida Prednisolona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo