OI

CHRISTIAN TAYLOR

OLIMPIJSKI POBJEDNIK ŽELI PROSVJEDOVATI TIJEKOM IGARA: ‘To su naša ljudska prava. Stalno gledamo Hamitona kako to radi…’

MOO zabranjuje bilo kakav oblik političkog, vjerskog ili rasnog prosvjeda na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim područjima tijekom Olimpijskih igara

Dvostruki olimpijski pobjednik u troskoku Amerikanac Christian Taylor (30) pridružio se nizu sportaša i sportskih organizacija koji traže da se sportašima omogući mirno prosvjedovanje za vrijeme Olimpijskih igara u Tokiju.

OI MLADIH ODGOĐENE ZA 4 GODINE: ‘MOO i Senegal razumiju da će ova vijest razočarati mnoge mlade sportaše. Međutim…’

“To su naša ljudska prava i smatramo da bismo trebali imati pravo na miran prosvjed,” kazao je Amerikanac za The Times.

NIKAD SE U POVIJESTI OVAKO NEŠTO NIJE DOGODILO: Ovo najbolje dočarava kakvo nam je vrijeme došlo

Kršenje pravila

Međutim, “pravilo 50 Olimpijske povelje” Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) još uvijek zabranjuje bilo kakav oblik političkog, vjerskog ili rasnog prosvjeda na bilo kojim olimpijskim lokacijama, prostorijama ili u drugim područjima tijekom Olimpijskih igara.

Sportaši koji krše pravila podložni su disciplinskim kaznama, a MOO je siječnju izdao smjernice u kojima je razjašnjeno da sankcije uključuju i zabranu klečanja.

“Svakoga vikenda na TV vidimo Lewisa Hamiltona kako prosvjeduje i to je efekt snježne kugle. Sportaši osnažuju druge sportaše. I druge organizacije ustaju, možemo povećati njihov glas,” dodao je Taylor koji je osnovao Atletsko udruženje, globalnu udrugu atletičara kako bi se borili za svoja prava.

‘Vrijeme je za promjene’

Nedavno se oglasio i Global Athlete pokret sportaša koji okuplja olimpijce iz cijelog svijeta.

“Sportaši su predugo morali birati između natjecanja u tišini i vjerovanja u ono što je ispravno. Vrijeme je za promjene. Svaki sportaš mora biti osnažen za korištenje svojih platformi, gesta i glasa. Šutnja sportaša dovela je do ugnjetavanja, tišina je dovela do zlostavljanja, a šutnja je dovela do diskriminacije u sportu,” navode iz udruga Global Athlete.

Sportske organizacije, uključujući Američki olimpijski i paraolimpijski odbor, također su izrazile solidarnost “sa svima koji se bore za dobro”. Predsjednik Njemačke olimpijske sportske konfederacije Alfons Hoermann je u razgovoru za ZDF podržao sportaše da “podignu svoj glas”.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr