POVIJESNI DAN ZA HRVATSKU NA OLIMPIJSKIM IGRAMA / Braća Sinković osvojila zlato, dva naša para izborila finale teniskog turnira, Čilić i Dodig za zlato će se boriti s Mekićem i Pavićem

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Profimedia
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL/Profimedia

Hrvatski olimpijci nastupili su na OI u judu, jedrenju, plivanju, streljaštvu, tenisu, vaterpolu i veslanju

29.7.2021.
7:14
Igor Kralj/PIXSELL/Profimedia
VOYO logo

Hrvatski su sportaši u četvrtak 29. srpnja nastupili u sedam sportova na Olimpijskim igrama u Tokiju, a sjajna braća Valent i Martin Sinković su osvojili zlatnu medalju u dvojcu dok su se tenisači Marin Čilić, Ivan Dodig te Mate Pavić i Nikola Mektić plasirali u finale muških parova na teniskom turniru i tako osigurali Hrvatskoj i zlatnu i srebrnu medalju.  

Image
HRVATSKA IMA NOVU OLIMPIJSKU MEDALJU /

Braća Sinković pomela konkurenciju, donijela zlatnu medalju i ušla u povijest

Trofejni hrvatski veslači Valent i Martin Sinković osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu na OI u Tokiju. Kroz cilj su prošli sa 1.29 sekundi prednosti ispred odličnih Rumunja Mariusa Cozmiuca i Cipriana Tudosa. To je treća olimpijska medalja za braću Sinković i to u trećoj različitoj disciplini, nakon srebra u četvercu na pariće iz Londona 2012. te zlata u dvojcu na pariće iz Rio de Janeira 2016.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tenisu u muškim parovima Hrvatska osvaja sigurno i zlato i srebro jer nakon što se hrvatski teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom plasirao u finale teniskog turnira na OI u Tokiju, to su par sati kasnije učinili i Nikola Mektić i Mate Pavić, koji su u polufinalu svladali Amerikance Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena sa 6-4, 6-4. Tako će nakon 113 godina ponovno u muškom olimpijskom finalu igrati parovi iz iste zemlje.  U prvom polufinalu Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivo su svladali novozelandski par Michael Venus-Marcus Daniell sa 6-2, 6-2 poslije sat i 15 minuta igre.

U borbu za medalju, odnosno u finale plasirao se i srebrni u samcu iz Rio de Janeira 2016. godine, hrvatski veslač Damir Martin. On je u svojoj polufinalnoj skupini zauzeo drugo mjesto iza odličnog Norvežanina Kjetila Borcha, a ispred Litvanca Mindaugasa Grškonisa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska vaterpolo reprezentacija je, nakon pob jede protiv Kazahstana i poraza od Australije, u susretu 3. kola B skupine olimpijskog vaterpolskog turnira pobijedila Crnu Goru sa 13-8 (1-1, 6-4, 4-3, 2-0) osvojivši važne bodove u borbi za plasman u četvrtfinale. Hrvatska će u 4. kolu 31. srpnja igrati protiv Srbije.

Hrvatska džudašica Karla Prodan svoj je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju okončala porazom u osmini finala u kategoriji do 78 kilograma. Nakon što je u 1. kolu wazarijem svladala Crnogorku Jovanu Peković, u osmini finala uspješnija od 22-godišnje Splićanke bila je iskusna 33-godišnja Kubanka Kaliema Antomarchi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnoviću 22. mjesto

Hrvatski strijelac Josip Glasnović (38) neće obraniti naslov olimpijskog pobjednika u trapu osvojen prije pet godina u Rio de Janeiru, jedan od nositelja hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Igara u Tokiju u kvalifikacijama je zauzeo 22. mjesto sa 120 pogodaka.

Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović zauzima peto mjesto u klasi Laser na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon osam regata, dok su braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er i Elena Vorobjeva u klasi Laser Radial sve dalje od borbe za medalje. Srebrni iz Rio de Janeira je danas osvojio 5. i 11. mjesto i u ukupnom poretku se nakon osam plovova nalazi na petoj poziciji i još uvijek je u igri za medalje. Stipanović na petom mjestu ima 57 bodova, osam manje od trećeplasiranog Norvežanina Hermanna Tomasgaard. U klasi Laser Radial Jelena Vorobjeva je danas zauzela sedmo i 21. mjesto, pa je ukupno pala na 11. poziciju sa 85 bodova, šest manje od Britanke Alison Young na desetom mjestu.  U klasi 49er braća Šime i Mihovil Fantela su se spustili na 12. mjesto nakon današnjeg 15. i 8. mjesta i ukupno šest plovova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić bez finala

Hrvatski plivač Nikola Miljenić nije se uspio plasirati u polufinale utrke na 100 leptir na olimpijskim igrama u Tokiju.

Miljenić je u kvalifikacijama zauzeo 40. mjesto s rezultatom 52.68 što je 30 stotinki sporije od njegovog osobnog rekorda 52.38. U petak ga očekuju i kvalifikacije na 50 m slobodno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pratite Olimpijske igre na Eurosportu u sklopu PLAY Premium proširenog plana.

Đoković saznao protivnika

15.20 - Njemački tenisač Alexander Zverev plasirao se u četvrtak u polufinale teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje ga čeka prvi tenisač svijeta Novak Đoković

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zverev, peti na ATP ljestvici, lako je sa 6-4, 6-1 pobijedio Francuza Jeremyja Chardyja u meču koji je trajao sat i šest minuta. 

Đoković je ranije u četvrtak sa 2-0 u setovima bio bolji od Japanca Keija Nishikorija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Polufinalni mečevi na OI su na rasporedu sutra. 

Benčić protiv Vondrusove

14.50 - Čehinja Marketa Vondrousova (WTA-42) plasirala se u četvrtak u finale teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju gdje ju čeka Švicarka Belinda Benčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vondrousova, koja je u osmini finala eliminirala favoritkinju za osvajanje medalje Japanku Naomi Osaka, u četvrtak je u polufinalu bila bolja od šeste tenisačice svijeta Ukrajinke Eline Svitoline sa 6-3, 6-1.

Čehinja će se za zlato boriti protiv 12. tenisačice svijeta Benčić koja je u četvrtak u prvom polufinalnom meču izbacila Kazahstanku Elenu Rybakinu sa 7-6 (7/2), 4-6, 6-3 .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svotilina i Rybakina će igrati meč za brončanu medalju.

Medvedev ispao, Đoković čeka protivnika

Španjolac Pablo Carreno, 11. na ATP ljestvici, pobijedio je u četvrtak u četvrtfinalu teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju drugog tenisača svijeta Rusa Danila Medvjedeva sa 6-2, 7-6 (7/5) i plasirao se u polufinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tridesetogodišnji Carreno, koji će u polufinalu igrati protiv još jednog Rusa Karena Hačanova (ATP-25.). , ovo su prve olimpijske igre u karijeri.

U drugom polufinalu će igrati prvi tenisač svijeta Novak Đoković i pobjednik susreta između Nijemca Alexandera Zvereva i Francuza Jeremyja Chardyja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljenić bez finala

Hrvatski plivač Nikola Miljenić završio je nastup na Olimpijskim igrama u disciplini  100 metara leptir na 40. mjestu i neće nastupiti u finalu.

Miljenić je u svojoj kvalifikacijskoj skupini završio kao peti s vremenom 52.68 sekundi, što je bilo 34 stotinke sporije od pobjednika, Norvežanina Tomoea Hvasa. Bio je to Miljenićev drugi nastup u Tokiju nakon što je na 100 metara bio 28. s novim osobnim rekordom 49.25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak ga očekuju i kvalifikacije na 50 m slobodno.

Najbolje vrijeme kvalifikacija imao je Amerikanac Caleb Dressel koji je isplivao vrijeme 50.39 što je novi olimpijski rekord. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanci izdominirali

13.15 - Japanski džudaši Aaron Wolf i Shori Hamada osvojili su zlatne medalje u kategoriji do 100 kg i do 78 kg na Olimpijskim igrama u Tokiju. Svjetski prvak iz 2017. je u finalu pobijedio svjetskog prvaka iz 2018. godine Koreanca Choa Guhama, a presudio je ippon nakon pet minuta i 30 sekundi.Bronce su osvojili Rus Niiaz Iliasov i Portugalac Jorge Fonseca.

U ženskoj konkurencij ina rasporedu je bila kategorija do 78 kg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zlato je osvojila Japanka Shori Hamada koja je u finalu pobijedila Francuskinju Madeleine Malongu. Bronce su osvojile Njemica Anna-Maria Wagner i Brazilka Mayra Aguiar.

U ovoj kategoriji nastupila je hrvatska džudašica Karla Prodan koja je svoj je nastup na Olimpijskim igrama okončala porazom u osmini finala. Nakon što je u 1. kolu wazarijem svladala Crnogorku Jovanu Peković, u osmini finala uspješnija od 22-godišnje Splićanke bila je iskusna 33-godišnja Kubanka Kaliema Antomarchi. Nakon prve četiri minute borbe niti jedna suparnica nije poentirala, da bi nakon 25 sekundi produžetka Kubanka uspjela wazarijem doći do boda i prolaska u četvrtfinale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Belinda Benčić u finalu

12.20 - Švicarska tenisačica Belinda Benčić izborila je plasman u finale olimpijskih igara u Tokiju nakon što je u prvom polufinalnom susretu pobijedila Kazahstanku Eleni Ribakinu sa 7-6 (2), 4-6, 6-3.

Švicarka slovačkih korijena je do pobjede stigla nakon dva sata i 46 minute igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ribakina je u prvom setu vodila sa 5-2, imala je i pet set lopti, no set je otišao na švicarsku stranu. Benčić je vratila izgubljeni servis, a potom u trinaestoj igri dobila prvi set. U drugom setu je Kazahstanka povela 2-0, Benčić se odmah vratila izjednačivši na 2-2, no Ribakova je napravila još jedan break i set je otišao na stranu 20. tenisačice svijeta.

Image
Image

Belinda Benčić

U odlučujućem, trećem seti gledali smo pravu dramu. Čak pet puta su tenisačice gubile svoj servis, a na koncu je 12. tenisačica svijeta bila bolja izborivši pobjedu.

Švicarska tenisačica će u finalu igrati protiv pobjednice susreta između Ukrajinke Eline Svitoline i Čehinje Markete Vondrušove.

12.16 - U susretu 3. kola B skupine olimpijskog vaterpolskog turnira, reprezentacija Hrvatske je danas pobijedila Crnu Goru sa 13:8 osvojivši važne bodove u borbi za plasman u četvrtfinale, a izbornik Ivica Tucak dao je izjavu nakon te pobjede Barakuda. Više pročitajte OVDJE.

Australki zlato u slalomu na divljim vodama

12.09 - Najuspješnija kanuistica u povijesti svjetskih prvenstava Australka Jessica Fox sa rezultatom 105.04 osvojila je u četvrtak zlato u slalomu na divljim vodama na OI u Tokiju. Također, nakon što je na OI Londonu bila srebrna, a u Riju brončana, sada je zasjela na najvišu stepenicu postolja. 

Britanka Mallory Franklin, koja ima jedno zlato i tri srebra na svjetskim prvenstvima, osvojila je srebro (108.68), dok je broncu odnijela svjetska prvakinja iz 2019. Nijemica Andrea Herzog (111.13).

Pavić i Mektić izborili hrvatsko finale!

Hrvatski tenisači igrat će u finalu parova na Olimpijskim igrama! Nakon što su se ranije plasirali Marin Čilić i Ivan Dodig, finale je izborio i najbolji teniski par na svijetu - Nikola Mektić i Mate Pavić.

Pavić i Mektić opravdali su titulu najboljeg svjetskog teniskog para. u polufinalu su s 2:0 (6-4, 6-4) u setovima svladali američku kombinaciju Austin Krajicek-Tennys Sandgren.

Mektić i Pavić su oduzeli servis protivnicima već kod 1-1, iskoristivši treću break loptu. Novu priliku za break imali su kod vodstva 3-2, ali su se Amerikanci uspjeli izvući. No, to im nije puno pomoglo jer je hrvatski par bio siguran na svom servisu i dobio je prvi set. 



 U drugom setu Mektić i Pavić opet kod 1-1 oduzimaju servis i nakon toga ponovno na svojim servisima uspijevaju biti uspješni. Na kraju posao je dovršen na Mektićev servis i te su nakon sat i 22 minute izborili finale. Amerikanci tijekom cijelog meča nisu imali niti jednu priliku za break, dok su Mektić i Pavić iskoristili dvije od osam break šansi. 

Mektić/Pavić - Krajicek/Sandrgren 6:4, 6:4 (2:0)

11.24 Mektić i Pavić dobili su drugi set 6:4 i prošli u finale, u petak će se igrati veliko hrvatsko finale!

11.19 Nema breakova, svaki par je uspio osvojiti gem u kojemu je servirao. Rezultat je 5:4 za hrvatski par i sada mogu na svojem servisu osvojiti meč.

10.56 Prvi break u drugom setu, Mektić i Pavić su poveli 2:1 pa u sljedećem gemu na svojem servisu povećali na 3:1.

10.45 Igra se drugi set, svaki par je zasada sačuvao svoj servis.

10.35 Mektić i Pavić sa 6:4 osvojili su prvi set!

10.19 Sjajno igraju Mektić i Pavić, povećali su svoje dopvdstvo na 3:1 i sigurno se kreću prema osvajanju prvog seta.

10.12 Rani break hrvatskih tenisača! Mektić i Pavić uzemi su Amerikancima servis i vode 2:1.

10.01 Počeo je meč, Amerikanci prvi serviraju i osvajaju set.

______________________________________________________________________________________________________________________

9.50 Svakog trena bi trebao početi meč drugog hrvatskog teniskog para, Nikole Mektića i Mate Pavića, koji će igrati s Amerikancima Austinom Krajicekom i Tennysom  Sandgrenom.

Stipanović i dalje u borbi za medalju

10.05 - Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović zauzima peto mjesto u klasi Laser na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon osam regata, dok su braća Šime i Mihovil Fantela u klasi 49er i Elena Vorobjeva u klasi Laser Radial sve dalje od borbe za medalje.

Srebrni iz Rio de Janeira je danas osvojio 5. i 11. mjesto i u ukupnom poretku se nakon osam plovova nalazi na petoj poziciji i još uvijek je u igri za medalje. Stipanović na petom mjestu ima 57 bodova, osam manje od trećeplasiranog Norvežanina Hermanna Tomasgaard.

U vodstvu je Australac Matt Wearn (29), dok je drugi Cipranin Pavlos Kontides (44). Ostale su još samo dvije regate prije plova za medalje.

U klasi Laser Radial Jelena Vorobjeva je danas zauzela sedmo i 21. mjesto, pa je ukupno pala na 11. poziciju sa 85 bodova, šest manje od Britanke Alison Young na desetom mjestu. U vodstvu je Dankinja Anne-Marie Rindom (25).

U klasi 49er braća Šime i Mihovil Fantela su se spustili na 12. mjesto nakon današnjeg 15. i 8. mjesta i ukupno šest plovova. U vodstvu su Britanci Dylan Fletcher i Stuart Bithell.

Pobjeda vaterpolista

9.35 Hrvatska vaterpolo reprezentacija uvjerljivo je pobijedila Crnu Goru u svojoj trećoj utakmici na turniru. Više o tome možete pročitati OVDJE.

9.30 Vrlo brzo bi trebalo početi drugo polufinale na teniskom turniru, u kojemu će igrati hrvatski par Nikola Mektić i Mate Pavić protiv Amerikanaca Krajiceka i Sandgrena.

Čilić i Dodig u finalu Olimpijskih igara!

Hrvatski teniski par Marin Čilić i Ivan Dodig uvjerljivom partijom plasirao se u finale teniskog turnira na Olimpijskim igrama u Tokiju nakon što su u četvrtak u polufinalu svladali novozelandski par Michael Venus-Marcus Daniell sa 6-2, 6-2 poslije sat i 15 minuta igre.

Time su osigurali barem srebrnu medalju, a moguće je da u finalu gledamo i hrvatski dvoboj, jer u drugom polufinalu najbolji svjetski par ove godine Nikola Mektić i Mate Pavić igraju protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Tennysa  Sandgrena.

Kontrolirali cijeli meč

 Čilić i Dodig došli su do breaka u petom gemu prvog seta, kada je servirao Michael Venus. Bio je to najduži gem dotad u kojem su Novozelanđani spasili dvije break lopte dobrim servisima, ali kod treće Venus je napravio dvostruku servis pogrešku. Nakon toga hrvatski par je potvrdio break i poveo 4-2. 

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Ivan Dodig i Marin Čilić

 Hrvati su ponovno oduzeli servis protivnicima u sljedećeg gemu i kod vodstva 5-2 Dodig je servirao za prvi set, a to je prošlo bez greške, pa su Hrvati dobili prvi set sa 6-2  nakon 37 minuta igre.

 Hrvatski par odlično je krenuo i u drugi set, te je odmah oduzeo servis protivnicima, a potom su na Čilićevom servisu potvrdili break za vodstvo 2-0. Nakon toga Hrvati opet oduzimaju servis protivnicima za 3-0, pa na Dodigov servis povećavaju na 4-0.

Moguće hrvatsko finale

 To je bilo dovoljno velika zaliha da odu do kraja. Za meč je servirao Dodig kod vodstva 5-2, i tek tada je novozelandski par prvi puta došao do prilike za break u meču. Imali su dvije break lopte, ali Dodig je sa četiri odlična servisa rutinski priveo meč kraju i hrvatski par je mogao slaviti ulazak u finale. 

 Ubrzo će na uslijediti drugo polufinale u kojem Nikola Mektić i Mate Pavić igraju protiv Amerikanaca Austina Krajiceka i Tennysa Sandgrena.

Čilić/Dodig - Daniell/Venus 6:2, 6:2 (2:0)

9.25 Čilić i Dodig u finalu su Olimpijskih igara! Drugi set su dobili sa 6.2.

9.15 Rezultat je 5:2 za hrvatski par, Ivan Dodig će sada servirati za finale Olimpijskih igara.

8.56 Kako igraju Čilić i Dodig... Uraganski su ušli u drugi set i vode 3:0!

8.45 Bravooo! Čilić i Dodig ostojili su prvi set sa 6:2!

8.32 Čilić i Dodig napravili su break u prvom setu i poveli 3:2, a nakon toga iskuristili svoj servis i otišli na ugodnih 4:2.

8.10 Počeo je meč između Čilića i Dodiga i Amerikanaca Daniella i Venusa.

8.00 Četvrtak je veliki dan za hrvatski tenis, dva hrvatska par nastupaju u polufinalu. Prvi na teren izlaze Marin Čilić i Ivan Dodig koji igraju s novozelandskim parom Daniell/Venus, a nakon njih će se za finale boriti Nikola Mektić i Mate Pavić, koje očekuje okršaj s Amerikancima Krajicek/Sandgren .

Glasnović neće braniti zlato

6:30 - Hrvatski strijelac Josip Glasnović (38) neće obraniti naslov olimpijskog pobjednika u trapu osvojen prije pet godina u Rio de Janeiru, jedan od nositelja hrvatske zastave na svečanosti otvaranja Igara u Tokiju u kvalifikacijama je zauzeo 22. mjesto sa 120 pogodaka.

Damir Martin u finalu

5:20 - Srebrni u samcu iz Rio de Janeira 2016. godine, hrvatski veslač Damir Martin plasirao se u finale Olimpijskih igara u Tokiju.

Martin je u svojoj polufinalnoj skupini zauzeo drugo mjesto iza odličnog Norvežanina Kjetila Borcha, a ispred Litvanca Mindaugasa Grškonisa. Ovim uspjehom Martin je upotpunio odličan dan za hrvatsko veslanje u Tokiju, ranije u četvrtak su braća Valent i Martin Sinković osvojili naslov olimpijskih pobjednika u dvojcu. Pročitajte više OVDJE.

Karla Prodan ispala

5:00 - Hrvatska džudašica Karla Prodan svoj je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju okončala porazom u osmini finala u kategoriji do 78 kilograma.

Nakon što je u 1. kolu wazarijem svladala Crnogorku Jovanu Peković, u osmini finala uspješnija od 22-godišnje Splićanke bila je iskusna 33-godišnja Kubanka Kaliema Antomarchi. Nakon prve četiri minute borbe niti jedna suparnica nije poentirala, da bi nakon 25 sekundi produžetka Kubanka uspjela wazarijem doći do boda i prolaska u četvrtfinale. Završetak natjecanja bio je vrlo emotivan za Karlu. Pročitajte više OVDJE.

Sinkovići zlatni

2:30 - Braća Martin i Valent Sinković okitili su se zlatnim medaljama u dvojcu. Hrvati su izdominirali u utrci i pokazali da im nema ravnih na svijetu. Pročitajte više OVDJE.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo