banner
OI

GLOBALNA PRIJETNJA

OLIMPIJSKE IGRE ODGAĐAJU SE ZA DVIJE GODINE? Stigla reakcija na izjavu koja je podigla prašinu, evo koliko bi Japance koštao crni scenarij

Ovogodišnje OI bi se prema rasporedu trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza

Član organizacijskoj odbora Olimpijskih igara u Tokiju Haruyuki Takahashi izjavio je za Wall Street Journal kako bi najveći sportski spektakl ove godine mogao biti prebačen za godinu ili dvije zbog širenja koronavirusa.

“Moramo se pripremiti za sve moguće scenarije. Ako se Igre ne budu mogle održati ovog ljeta, odgoda za jednu ili dvije godine bila bi najprihvatljivija”,  poručio je.

Međutim, ubrzo je stigla reakcije predsjednika organizacijskog odbora Yoshira Morija.

“Ne postoji plan o promjeni naših planova. razgovarao sam s gospodinom Takahashijem i ispričao se. Pričao je u svoje ime”, rekao je Mori na konferenciji za novinare.

Unatoč epidemiji koja se širi svijetom organizatori i  Međunarodni olimpijski odbor poručuju kako će Igre biti otvorena kako je planirano 24. srpnja.

Prošlog tjedna japanska ministrica za Olimpijske igre Seiko Hashimoto izjavila je odgovarajući na pitanja zastupnika u parlamentu kako Tokio prema ugovoru s Međunarodnim olimpijskim odborom (MOO) ima mogućnost odgađanja održavanja ovogodišnjih Igara sve do kraja godine.

 Foto: Philip FONG / AFP / Profimedia

“U ugovoru stoji kako će se Igre održati tijekom 2020. godine. To se može tumačiti kao dozvola za odgodu iako radimo sve što možemo kako bi se one održale prema prvotnom planu”, izjavila je Hashimoto.

Ovogodišnje OI bi se prema rasporedu trebale održati u Tokiju od 24. srpnja do 9. kolovoza, no širenje epidemije koronavirusa koja se pojavila u susjednoj Kini dovele su ih u opasnost iako je predsjednik MOO-a Thomas Bach nedavno izjavio kako je njegova organizacija i dalje “potpuno posvećena” planu da se Igre održe prema prvotnom planu.

Bilo kakva odgoda Igara bila bi vrlo skupa za Japan koji je u njihovo održavanje već uložio 1.35 bilijuna jena (oko 11 milijardi eura).

 

Povratak na Net.hr