U 71. GODINI

ODLAZAK HAJDUKOVE LEGENDE: Umro je član zlatne generacije Bijelih

Nakon teške bolesti u srijedu je u Splitu preminuo velikan Hajdukove povijesti Dragan Holcer (70). Rodio se 19. siječnja 1945. godine u njemačkom koncentracijskom logoru Cvizlu. Karijeru nogometaša započeo je 1961. godine u Radničkom iz Niša, a 1967. godine dolazi u Hajduk.

Bio je obrambeni igrač, jugoslavenski nogometni reprezentativac. Za Hajduk je nastupio u 419 utakmica i postigao devet golova. Bio je jedan od najboljih centarhalfova Hajduka u povijesti.

S Hajdukom osvojio tri prvenstva i tri kupa

S Hajdukom je osvojio tri prvenstva Jugoslavije (1971, 1974, 1975) i i tri kupa (1972, 1973, 1974). Od bijelog se dresa oprostio 25. lipnja 1975. nakon čega je igrao još šest sezona u njemačkom VB Stuttgartu. Nositelj je zlatne Hajdukove kapetanske trake. U prvenstvenoj sezoni 1967/68., po anketama većine dnevnih i tjednih listova, izabran je za najboljeg igrača prvenstva.

Dugo vremena bio je kapetan reprezentacije Jugoslavije za koju je odigrao 52 utakmice, sedam kao nogometaš Radničkog iz Niša i 45 kao nogometaš Hajduka. U A reprezentaciji je debitirao u kvalifikacijskoj utakmici za svjetsko prvenstvo 19. rujna 1965. godine protiv Luksemburga u Luksemburgu (5:2), dok se od reprezentativnog dresa oprostio u prijateljskoj utakmici protiv reprezentacije SSSR-a u Zenici 17. travnja 1974. godine (0-1). Bio je sudionik Europskog prvenstva 1968. godine u Italiji kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila drugo mjesto. Dva puta je Holcer nastupio i za reprezentaciju Europe.

Bio i član Hajdukove uprave

Nakon nogometne karijere, u svom posljednjem aktivnom hajdučkom razdoblju, Dragan Holcer je bio angažiran  u Hajduku kao član uprave i predsjednik Omladinske komisije do 1986. godine. U kratkom periodu 2000. godine bio je zajedno sa Šimom Luketinom i Antom Žajom član kriznog trija, koji je između dviju skupština vodio klub. I u tom periodu u svibnju 2000. godine Hajduk je osvojio Hrvatski nogometni kup.

Dragan Holcer, čovjek koji je bio na čelu jedne zlatne Hajdukove generacije, zavolio je po dolasku u Split ovaj grad i Hajduk, ali ne samo srcem, nego je to uvijek potvrđivao savjesnim odnosom prema klubu, prema radu, prema svom radnom mjestu na igralištu, pa i prema onima koji iz plitka džepa plaćaju teško zarađeni novac za ulaznicu na prenatrpanom stajanju.

Ostaje u srcu splitske publike

Uvijek je na najpošteniji način želio priskrbiti ono što sportaša najviše uzdiže, a to je mjesto u momčadi i srcu publike. Takav je kao igrač i čovjek bio Dragan Holcer.

O pogrebu i komemoraciji za Hajdukova velikana javnost će biti pravovremeno izvještena.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr