NORVEŽANKI NASLOV U SKIJAŠKOM TRČANJU: / Haga stigla do prve medalje u karijeri, Hrvatica 71.

Image
Foto: AFP

Za 27-godišnju Hagu ovo jeprva medalja s velikih natjecanja u karijeri.

15.2.2018.
10:11
AFP
VOYO logo

Norvežanka Ragnhild Haga osvojila je naslov olimpijske pobjednice u skijaškom trčanju na 10 kilometara slobodnim načinom na ZOI u Pjongčangu sa 20.3 sekundi prednosti u odnosu na srebrnu Šveđanku Charlotte Kallu, bronce su pripale legendarnoj Norvežanki Marit Bjoergen i Finkinji Kristi Parmakoski, dok je hrvatska reprezentativka Vedrana Malec u konkurenciji 90 skijašica zauzela 71. mjesto.

Za 27-godišnju Hagu ovo je prva medalja s velikih natjecanja u karijeri i odmah zlatna i to s velikom prednosti u odnosu na srebrnu Kallu. Iako je prije sedam godina osvojila naslov svjetske juniorske prvakinje na 5km slobodno, Haga je tek ove sezone uspjela potvrditi svoj potencijal. Početkom sezone je u finskoj Ruki ostvarila svoju prvu i dosada jedinu pobjedu u Svjetskom kupu u karijeri, upravo u utrci na 10km slobodnim načinom, dok je u četvrtak u Pjongčangu praktički "pomela" konkurenciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sedma medalja za Kallu

Najbliža Hagi bila je iskusna 30-godišnja Šveđanka Kalla, osvajačica zlata u skiatlonu na 15km održanom prije pet dana, inače specijalistica upravo za utrke na 10km. Kalla je prije osam godina u Vancouveru osvojila svoju prvu olimpijsku medalju i to zlatnu upravo na 10km slobodno, dok je prije četiri godine u Sočiju bila srebrna u utrci na 10km klasičnim načinom. Za Kallu je ovo ukupno sedma olimpijska medalja, uz tri zlata sada ima i četiri srebra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najuspješnija žena u povijesti zimskih olimpijskih igara, 37-godišnja Marit Bjoergen stigla je do svog 12. odličja u karijeri na ZOI čime se izjednačila sa Bjornom Daehlijem, dok se velikom Bjornu Einaru Bjorndalenu primakla na samo jednu medalju. Bjoergen je svoju prvu medalju osvojila još prije 16 godina u Salt Lake Cityju, dok je dominirala u Vancouveru 2010. i Sočiju 2014. gdje je osvajala po tri zlata. No, i u poznim skijaškim godinama dokazuje kako i dalje može osvajati medlaje, u skiatlonu je bila srebrna, dok je na 10km stigla do bronce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parmakoski poput Bjorgen

Isto vrijeme kao i Bjorgen ostvarila je 27-godišnja Finkinja Krista Parmakoski kojoj je ovo također druga medalja u Pjongčangu jer je brončana bila i u skiatlonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vodeća skijašica u Svjetskom kupu ove sezone, 26-godišnja Norvežanka Heidi Weng niti u svom drugom nastupu u Pjongčangu nije uspjela osvojiti medalju. nakon devetog mjesta u skiatlonu, u četvrtak je na 10km bila još slabije plasirana - 11.

U utrci na 10km nastupila je i jedna hrvatska predstavnica, 27-godišnja Vedrana Malec koja je sa 5:19.8 minuta zaostatka za Hagom zauzela 71. mjesto. Bio je ovo drugi nastup Malec u Pjongčangu, prije dva dana je u sprintu bila 64.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

REZULTATI:

1. Ragnhild Haga (Nor) 25:00.5 2. Charlotte Kalla (Šve) 25:20.8 3. Marit Bjoergen (Nor) 25:32.4 3. Krista Parmakoski (Fin) 25:32.4 5. Jessica Diggins (SAD) 25:35.7 6. Nathalie von Siebenthal (Švi) 25:50.3 7. Ingvild Flugstad Ostberg (Nor) 26:06.0 8. Anastazija Sedova (Rus) 26:07.8 9. Teresa Stadlober (Aut) 26:16.1 10. Ana Nečaevskaja (Rus) 26:24.8 71. VEDRANA MALEC (HRV) 30:23.3

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo