HRVATSKA IZVUKLA BRUTALNU SKUPINU U LIGI NACIJA: / Vatrenima prijete Engleska i Španjolska! Ovo su grupe novog UEFA-inog natjecanja

Image

Hrvatska je saznala protivnike u novoosnovanom UEFA-inom natjecanju.

24.1.2018.
11:04
VOYO logo

Hrvatska nogometna reprezentacija će u premijernom izdanju UEFA-ine Lige nacija igrati u atraktivnoj skupini 4 s bivšim svjetskim prvacima, Engleskom i Španjolskom, odlučeno je u srijedu na ždrijebu u Lausannei.

Dalićevi izabranici u elitnom razredu

Prvo izdanje Lige nacija bit će odigrano od rujna do studenoga 2018. godine, poslije Svjetskog prvenstva u Rusiji, a Hrvatska će igrati u elitnom razredu, u Ligi A, zahvaljujući UEFA-inom koeficijentu po završetku kvalifikacija za SP. Liga nacija će praktično zamijeniti prijateljske utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DALIĆ NAHVALIO LIGU NACIJA I PORUČIO NAKON ŽDRIJEBA: ‘Nismo mogli očekivati ništa bolje, to su dvije spektakularne momčadi’

Ligu A čine 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija - Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island, Nizozemska te Hrvatska, i one će biti smještene u četiri skupine po tri momčadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će igrati četiri utakmice s protivnicima u skupini

Utakmice Lige nacija igrat će se u šest termina, po dva u rujnu, listopadu i studenome 2018. godine. To znači da će Hrvatska s protivnicima u skupini odigrati ukupno četiri utakmice, dvije na domaćem terenu i dvije u gostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednici skupina Lige A borit će se na završnom turniru (polufinale, susret za treće mjesto, finale) u lipnju 2019. godine za naslov pobjednika Lige nacija, a posljednje plasirane momčadi iz svake skupine ispast će u niži rang natjecanja, odnosno u Ligu B.

Skupine Lige A:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

skupina 1 - Nizozemska, Francuska, Njemačka

skupina 2 - Island, Švicarska, Belgija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

skupina 3 - Poljska, Italija, Portugal

skupina 4 - HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pobjednici iz ostalih liga, B, C, i D će se plasirati u viši rang za sljedeće izdanje Lige nacija, koje će biti održano 2020. godine. To znači da će pobjednici skupina Lige B ući u Ligu A, iz Lige C u Ligu B, te iz Lige D u Ligu C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liga nacija važna zbog plasmana na Europsko prvenstvo

Osim što će iz kalendara istisnuti prijateljske utakmice, Liga nacija će utjecati na kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Kvalifikacije za EURO će se odigrati u pet termina tijakom 2019. godine, a 55 reprezentacija će biti raspoređeno u 10 skupina. U pet skupina će biti smješteno po šest ekipa, a u preostalih pet skupina po pet reprezentacija. Pobjednici i drugoplasirani iz svake skupine će izboriti direktan plasman na EURO 2020. Tako ćemo dobiti 20 od 24 sudionika završnog turnira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostala četiri mjesta popunit će reprezentacije iz Lige nacija i to kroz dodatne kvalifikacije u kojima će sudjelovati 16 reprezentacija, po četiri iz svake Lige. Tako bi svaki od četiri razreda trebao dati po jednu reprezentaciju za EURO 2020. Mjesta u dodatnim kvalifikacijama su rezervirana za pobjednike skupina unutar svakog od četiri razreda.

Ako su pobjednici skupina već izborili EP kroz kvalifikacije, onda će u doigravanje sljedeća reprezentacija po renkingu unutar svakog od pojedinih razreda. Ako, recimo, u ligi A više nema reprezentacija kojima bi se mogao popuniti play-off, ta mjesta popunit će momčad iz sljedeće lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatne kvalifikacije za EURO 2020. igrat će se u ožujku te godine, odnosno tri mjeseca prije početka Europskog prvenstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TIJEK ŽDRIJEBA:

12:50 - Završeno je izvlačenje.

12:48 - Liga A:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa 1: Nizozemska, Francuska, Njemačka

Grupa 2: Island, Švicarska, Belgija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa 3: Poljska, Italija, Portugal

Grupa 4: HRVATSKA, Engleska, Španjolska

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:40 - Slijedi izvlačenje za Ligu A, gdje se nalaze najjače europske reprezentacije, a među njima je i Hrvatska. Na pozornicu stiže Deco.

12:39 - Liga B:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa 1: Češka, Ukrajina, Slovačka

Grupa 2: Turska, Švedska, Rusija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa 3: Sjeverna Irska, Bosna i Hercegovina, Austrija

Grupa 4: Danska, Irska, Wales

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12:34 - Vladimir Šmicer došao je na pozornicu i slijedi izvlačenje za Ligu B.

12:30 - Poznate su i sve skupine Lige C.

Grupa 1: Izrael, Albanija, Škotska Grupa 2: Estonija, Finska, Grčka, Mađarska Grupa 3: Cipar, Bugarska, Norveška, Slovenija Grupa 4: Litva, Crna Gora, Srbija, Rumunjska

12:23 - Jari Litmanen izvlačit će kuglice s reprezentacijama za Ligu C.

12:20 - U prvoj grupi Lige D igrat će Andora, Kazahstan, Latvija i Gruzija. San Marino, Moldavija, Luksemburg i Bjelorusija će biti u drugoj grupi. U trećoj grupi nastupat će Kosovo, Malta, Farski otoci i Azerbajdžan, dok će u četvrtoj igrati Gibraltar, Lihtenštajn, Armenija i Makedonija.

12:15 - Prvo ide izvlačenje u Ligi D, Hrvatska se nalazi u najelitnijoj skupini pa će naši navijači još pričekati.

NOVO: Ždrijeb za Ligu nacija u švicarskoj Lausanni krenuo je od 12 sati. Prvo je na pozornicu stigao predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin i govorio o razlozima osnivanja Lige nacija te predstavo trofej.


Novo UEFA-ino natjecanje će reprezentacijama poslužiti kao zamjena za prijateljske utakmice. Hrvatska će igrati u elitnom razredu novog natjecanja, Ligi A, što je zaslužila prema UEFA-inom koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Prvo izdanje bit će odigrano od rujna do studenoga 2018. godine.

"Radujem se novom natjecanju"

Uoči početka ždrijeba svoje razmišljanje o ovom natjecanju dao je i izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić.

"Zadovoljstvo mi je biti danas na ždrijebu u Lausanni, što će biti odlična prilika za razgovor s kolegama izbornicima i drugim dragim prijateljima iz europske nogometne obitelji", rekao je Zlatko Dalić. "Radujem se novom natjecanju, smatram da je Liga nacija izvrsna ideja u kojoj će uživati i naši igrači i navijači. S obzirom na to da smo u Ligi A, znamo da nas čeka izuzetno težak posao neovisno o ždrijebu, ali veselimo se igranju protiv najjačih reprezentacija Europe. Uvjereni smo da pripadamo tom društvu", dodao je Dalić za HNS.

U SRIJEDU ĆEMO SAZNATI PROTIVNIKE U NOVOM UEFINOM NATJECANJU: Bliži se ždrijeb Lige nacija, Vatreni u trećem ždrbijebu

Mogući suparnici uoči ždrijeba

Uz Hrvatsku, među 12 najjačih europskih nacionalnih selekcija nalaze se još Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Francuska, Engleska, Švicarska, Italija, Poljska, Island i Nizozemska, a te će momčadi biti smještene u četiri skupine po tri.

Prema UEFA-inu koeficijentu, Hrvatska je 11. reprezentacija Lige A te je bila u trećem, najslabijem ‘šeširu’ kod ždrijeba. Zajedno s Hrvatskom u potu bili su Poljska, Island i Nizozemska, što znači da s tim reprezentacijama ne možemo biti u skupini.

Iz prvog bubnja mogli smo izvući Njemačku, Belgiju, Portugal ili Španjolsku, a iz pota 2 Englesku, Francusku, Švicarsku ili Italiju. S po jednom reprezentacijom iz prva dva pota otvorit ćemo skupinu iz koje će pobjednik ići na Final Four, a najlošiji u skupini ispast će u niži rang natjecanja (Ligu B).

Dalić među hrvatskom delegacijom

Hrvatsku delegaciju na ždrijebu u Lausanni činili su prvi dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Ante Vučemilović-Šimunović, izvršni direktor Damir Vrbanović, izbornik Zlatko Dalić, team menadžerica Iva Olivari te glasnogovornik Tomislav Pacak, objavio je Hrvatski nogometni savez.

VATRENI SU DIO ELITE I PROTIV NJE ĆE I IGRATI: Provjerite tko su suparnici Hrvatske u Ligi nacija

Natjecanje u Ligi nacija utjecat će i na konačni popis sudionika Europskog prvenstva 2020. godine, s obzirom na to da će se posljednja četiri mjesta popuniti doigravanjem u kojemu će se natjecati 16 pobjednika skupina Lige nacija (iz svake od četiriju skupina u svakoj od četiriju liga). Sudionikom EP-a postat će po jedna reprezentacija iz svake lige, kroz zasebne staze, odnosno susrete polufinala i finala doigravanja.

Ako je pobjednik skupine Lige nacija već osigurao svoje mjesto na Europskom prvenstvu kroz kvalifikacije, to će mjesto preuzeti sljedeća najbolja reprezentacija iz odgovarajuće lige. Ako liga ne može dati četiri predstavnika za doigravanje, slobodna će pozicija biti prepuštena sljedećoj najboljoj reprezentaciji iz niže lige, prema ukupnom poretku Lige nacija.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo