Svi su Hajduk: Pobuna svih splitskih klubova!

25.11.2014.
9:54
VOYO logo

Podršku Hajduku su dali svi splitski klubovi. Od posrnulog košarkaškog velikana KK Split, vaterpolista Jadrana, Mornara i POŠK-a, preko rukometaša, odbojkaša, malonogometaša pa sve do ragbi kluba Nada i NK Adriatic.

Kako su objavili, njima je dosta terora koji zbog politike 'Il' se kloni il' se pokloni' trpe splitski klubovi. Oni razumiju frustracije hajdukovaca, te su ih podržali u njihovoj borbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

Već godinama smo svi mi Hajduk. Teror koji od svoga matičnoga saveza trpi Hajduk manjim ili većim dijelom trpe i svi ostali splitski klubovi i stoga dajemo podršku Hajduku u borbi protiv politike 'IL' SE KLONI IL' SE POKLONI'. S Hajdukom smo ne samo u smislu naše sportsko navijačke povezanosti sa splitskim, dalmatinskim i hrvatskim nogometnim simbolom, nego i u smislu trpljenja jednake majorizacije i marginalizacije u sustavu odlučivanja na razni mnogih nacionalnih saveza. Zbog toga razumijemo frustracije svih hajdukovaca i podržavamo ih u borbi za pravednije odnose u hrvatskom sportu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Centralizacija sporta je u potpunosti uništila njegov smisao, a to je ravnopravno natjecanje. Vlast u rukama jednoga čovjeka je na žalost u svim ozbiljnijim sportovima postala praksa. Nužan korak je da se najžurnije donese Zakon o sportskim organizacijama, kojim bi se na pravilan način uredila izborna pravila unutar svih saveza. Na snazi je nelogično i nepravedno izborno pravilo - 'jedan klub, jedan glas', koji potpuno anulira izvrsnost, tradiciju, kvalitetu...

Od svoga osnutka ZEŠ-a upozorava na postojeće stanje, te se bori za donošenja paketa Zakona koji bi regulirali sportsku djelatnost u RH. U više navrata smo predlagali da se ti paketi Zakona donesu kako bi se hrvatski sport izvukao sa slijepog kolosijeka. Stoga predlažemo da se hitno krene ka ozdravljenju sporta kroz donošenje sljedećih Zakona i pozivamo Ministarstvo uprave, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, zatim Nacionalno vijeće za sport, te Hrvatski olimpijski odbor da pokrenu promjenu zakonske regulative vezane za sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Počevši sa Ministarstvom uprave i Zakonom o sportskim organizacijama: Radi se o zakonu kojim bi se uredila izborna pravila unutar svih sportskih saveza kao preduvjet ikakvog demokratskog odlučivanja unutar njih. Sadašnja situacija u kojoj npr. u Skupštini HNS-a svaka Županija daje po 2 izaslanika sa zanemarivim brojem bonus izaslanika dovodi do neravnopravne zastupljenosti onih krajeva Hrvatske gdje su Županije logičnije struktuirane. Zato imamo situaciju da npr. 5 županija sjeverozapadne Hrvatske daju ukupno 10 predstavnika u skupštinu HNS-a, a naša Županija samo 2 iako je naša Županija samostalno veća i mnogoljudnija od svih gore navedenih zajedno, a unutar sebe ima 2 muška prvoligaša i više drugoligaša za razliku od tih krajeva. To generira neadekvatnu bazu koja rezultira ovakvim većinama u Savezima, i to Zakonodavac mora riješiti.

Zatim Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta predlažemo slijedeće zakone: - Zakon o profesionalnim sportskim klubovima - Zakon o klubovima vrhunskog amaterizma - Zakon o školskom sportu - Zakon o športskoj rekreaciji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim zakonima bi se spoznalo gdje koji klub pripada i kako se u budućnosti ne bi dešavalo da bilo koja od ovih grana sporta direktno odlučuje o drugoj grani sporta koja je se, de facto, ne tiče.

Ako se pak ne urede odnosi u hrvatskom sportu, i to sa novim zakonima, koji za cilj trebaju imati zaustavljanje majorizacije hrvatskih regija (nadglasavanje) i donošenja pravednijeg sustava biranja unutrar sportskih organizacija u kojemu neće biti moguće da nositelji kvalitete nemaju pravo odlučivanja, svi naši članovi će preispitati smisao daljnjeg sudjelovanja u tijelima hrvatskih nacionalnih saveza i kao krajnju mjeru hoće li biti dio liga u organizaciji ovakvih nacionalnih saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovaj vikend što je pred nama će svi naši klubovi članice na svojim utakmicama odijenuti majice sa natpisom "Svi smo mi Hajduk" kako bi pružili potporu našem najvećem hrvatskom klubu u nastojanjima da se stvari promijene na bolje.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo