ZANIMLJIVA TEORIJA

VLADIMIR PUTIN JE UGASIO SUPERLIGU JEDNIM POZIVOM? Njemački list objavio pozadinu priče, procurilo i tko je bio stvarni financijer

Zanimljiva je i druga strana priče, a ona se tiče Manchester Cityja. Iako je JP Morgan bio naveden kao glavni financijer Superlige, Suddeutsche Zeting tvrde da su oni samo bili posrednici u cijelom tom poslu

Superliga, natjecanje najmoćnijih klubova je osnovano u nedjelju, a samo 48 sati kasnije projekt je propao, jer ga je napustilo šest klubova iz engleske Premijer lige (Manchester City, Chelsea, Manchester United, Liverpool, Arsenal i Tottenham), a u srijedu su se za njima poveli Atletico Madrid, Inter i AC Milan.

U projektu Superlige su ostala još samo tri kluba – Real Madrid, Barcelona i Juventus, a povukli su se i glavni investitori JP Morgan. Ta banka trebala je biti financijski investitor novoosnovane europske nogometne Superlige, projekta vrijednog 3,5 milijardi funti.

Ruska veza

Ovo što ste pročitali bila je neka dominantna priča u javnosti, no njemački list Suddeutsche Zeitung objavio je kako je Superligi presudio nitko drugi nego – Vladimir Putin.

Jedan od najmoćnijih državnika u svijetu je, kako piše njemački list, jednim pozivom odvratio svog dobrog prijatelja i vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča od sudjelovanja u Superligi.

Razlog je, kako navode Nijemci, vrlo jednostavan. Naime, ruska tvrtka Gazprom sponzor je Lige prvaka i trenutno vodećeg ruskog kluba Zenita, a dogodine će Sankt Petersburg biti domaćin finala Lige prvaka.

MAJSTORI ILUZIJE PRODALI SU NAM SAVRŠENI TRIK: Zašto se zapravo raspala Superliga i kako su vas obmanuli pričom o ‘lažnim herojima’?

Zavada na Arapskom poluotoku

Zanimljiva je i druga strana priče, a ona se tiče Manchester Cityja. Iako je JP Morgan bio naveden kao glavni financijer Superlige, Suddeutsche Zeting tvrde da su oni samo bili posrednici u cijelom tom poslu. Stvarni financijer je zapravo tvrtka iza Saudijske Arabije Abu Dhabi United Group, čiji je vlasnik princ Mohammad bin Salman, poslovni rival Cityjevog vlasnika koji nije htio u takav projekt ući pod tim uvjetima.

Navodno je ulazak Arapa u projekt omogućio predsjednik Reala Florentino Perez koji s njima tijesno surađuje, a on sam još uvijek ne odustaje od Ideje Superlige, iako su u njoj formalno ostali još samo Barcelona i Juventus.

Razriješili su i veliko pitanje zašto se PSG nije uključio u Superligu. Razlozi nisu sentimentalni, već također poslovne prirode. Vlasnik PSG-a je iz Katra, a on također nije htio imati posla s financijerima iz Saudijske Arabije.

‘Manje zlo’

Valja naglasiti da je ovo tek jedna od teorija kraha Superlige koja je izazvala velike kontroverze u nogometnom svijetu. Iako je projekt, po svemu sudeći, zasad ugašen, donio je promjene u formatu Lige prvaka. Zanimljiva je bila jučerašnja izjava zvijezde Manchester Cityja Ilkaya Gundogana koji je rekao da je novi format Lige prvaka samo “manje zlo” u odnosu na Superligu.

Da je u cijeloj priči riječ samo o novcu, a ne o nogometnoj romantici, potvrđuje i UEFA-ina odluka da se klubove koji su otišli u Superligu ipak ne izbaci iz Lige prvaka.

Povratak na Net.hr