SUSRETI S NAJBOLJIMA

VATRENI SU DIO ELITE I PROTIV NJE ĆE I IGRATI: Provjerite tko su suparnici Hrvatske u Ligi nacija

Nakon što je već ranije Europska nogometna federacija (UEFA) potvrdila pravila i format Lige nacija, novog natjecanja koje će početi 6. rujna 2018. godine, danas je stigla i službena objava onoga što očekuje nogometaše u dresovima nacionalnih momčadi.

Radi se o natjecanju koje je zamišljeno kao zamjena za velik dio prijateljskih utakmica, a kroz koje će reprezentacijama (njih 55) biti omogućeno igrati dvoboje protiv podjednako jakih momčadi. Natjecanje će biti podijeljeno u četiri jakosne lige (A, B, C i D), a svaka liga bit će podijeljena na četiri skupine s po tri ili četiri reprezentacije.

Hrvatska je smještena u treću jakosnu skupinu A lige u kojoj ju očekuju domaći i gostujući ogledi protiv dvije reprezentacije iz prve jakosne skupine iste grupe u kojoj su Njemačka, Portugal, Belgija i Španjolska, odnosno druge jakosne skupine A grupe u kojoj se nalaze Francuska, Engleska, Švicarska i Italija.

Pobjednici skupina u ligama od B do D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama od A do C ispasti u niži razred. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnici turnir koji će se održati u lipnju 2019. Ždrijeb skupina za inauguralnu sezonu Lige nacija održat će se 24. siječnja sljedeće godine u Lausannei.

Liga nacija će utjecati i na kvalifikacije za Euro 2020. godine. Kvalifikacije će početi u ožujku 2019., a nijedna reprezentacija neće imati izravan plasman kao domaćin jer će 13 zemalja ugostiti Euro. Prve dvije momčadi iz svake kvalifikacijske skupine će se plasirati na EP, a preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom u kojem će igrati pobjednici 16 skupina Lige nacija. Svaka jakosna liga (od A do D) će dati po jednog putnika na Euro, a ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na kontinentalnu smotru kroz kvalifikacije, njegovo će mjesto zauzeti sljedeća najbolje rangirana reprezentacija u ligi.

 

Povratak na Net.hr