MOŽEMO ODAHNUTI

VATRENI IZBJEGLI STRAŠNE SUPARNIKE: Ispadanje Italije Hrvatskoj itekako olakšava put prema osmini finala SP-a

Budući da se Italija nije plasirala na Svjetsko nogometno prvenstvo, odnosno budući da su eliminirani od strane Švedske (0-0, 1-0), Hrvatska je ‘pogurnuta’ u drugu jakosnu skupinu, pa će zbog toga izbjeći neke od jakih suparnika.

Švedska se sinoć plasirala na SP 2018 nakon što su u uzvratu europskih dodatnih kvalifikacija u Milanu protiv Italije odigrali 0-0 te potvrdili pobjedu (1-0) otprije tri dana iz Švedske. Apsolutno nevjerojatno zvuči da jedni Talijani, četverostruki svjetski prvaci, tako neće vidjeti SP nakon čak 58 godina.

DRAMA NA KLUPI ITALIJE: Kapetan Rome urlao na pomoćnika! Procurila snimka koja najbolje dočarava raspad među Azzurrima

ITALIJA BEZ SVJETSKOG PRVENSTVA: Šveđani napravili senzaciju i pomogli Vatrenima, Hrvatskoj druga jakosna skupina i lakši ždrijeb

Granitna švedska obrana izdržala sve napade Talijana

Na San Siru je granitna švedska obrana izdržala sve napade Talijana, koji i nisu stvorili previše prilika u uzvratu. Azzurri su šokirani, isto kao i čitava nacija… Tresu se Apenini kao nikad prije… Vatreni će, tako, na ždrijebu skupina SP-a biti svrstani u drugu jakosnu skupinu, pa će u prvoj fazi izbjeći neke od težih suparnika.

Hrvatskoj je za skok iz treće u drugu jakosnu skupinu bilo potrebno slavlje Švedske protiv Italije ili plasman Novog Zelanda na SP preko Perua, nakon 0-0 iz prve utakmice dokvalifikacija. Hrvatska je, tako, izbjegla moćne protivnike poput Španjolske, Engleske, Meksika, Urugvaja, Švicarske i Kolumbije, koji će na ždrijebu također biti u drugoj jakosnoj skupini.

Izbjegli Španjolsku, Englesku, Meksiko…

Ne treba napominjati snagu Španjolaca, koji su nas i pobijedili u odlučujućoj utakmici za drugu fazu natjecanja na Euru u Poljskoj 2012. godine u Gdanjsku ili snagu i motiviranost jedne Engleske. Poznato je kako južnoameričke reprezentacije ne leže Vatrenima. Dobra vijest je što su Meksiko i Urugvaj u drugoj jakosnoj skupini i s njima Vatreni također neće igrati u natkecanju po skupinama na turniru.

Meksiko nas je pobjeđivao na Mundijalu u Južnoj Koreji i Japanu, kao i u krucijalnoj utakmici za drugu fazu SP-a u Brazilu 2014. godine 3-1, a zanimljivo, ali dokaz tome da Hrvatskoj ne leže južnoameričke momčadi je i poraz Hrvatske od Ekvadora na SP-u 2002. godine 1-0, u vrlo lošoj predstavi. Snagu Urugvaja ne trebamo isticati, momčad za koju igraju Suarez i Cavani pretendira na visoke ciljeve. Tu je uvijek neugodna Švicarska i potencijalni protivnik Vatrenih na turniru, Peru koji također igra izrazito južnoamerički… Kolumbijci također pozivaju na oprez, imaju neugodnu momčad.

Još se ne zna da li Island i Srbiju pripadaju u 2. ili 3. odnosno 3. ili 4. jakosnoj skupini. Iz četvrte skupine nam prijete Maroko, Panama, Nigerija, Saudijska Arabija, Južna Koreja te Japan. Niti jedna od tih reprezentacija nije bolja od Hrvatske, ali na SP-u nema slabih momčadi.

Od Svjetskog prvenstva 2018. vrijede nova pravila na ždrijebu pa se tako reprezentacije u jakosne skupine dijele prema Fifinoj ljestvici, a ne kao ranije prema ljestvici i kontinentalnim federacijama. Ipak, u istoj skupini SP-a ne mogu biti zemlje članice iste kontinentalne federacije, no to ne vrijedi za europske reprezentacije koje se mogu susresti i u natjecanju po skupinama.


Jakosne skupine u ždrijebu za SP:

PRVA JAKOSNA SKUPINA: Rusija, Njemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska, Francuska

DRUGA JAKOSNA SKUPINA: Španjolska, Engleska, Kolumbija, Meksiko, Urugvaj, Peru?, Švicarska, Hrvatska

TREĆA JAKOSNA SKUPINA: Švedska, Danska (druga ili treća jakosna skupina) ili Irska, Island, Kostarika, Tunis, Egipat, Iran, Senegal

ČETVRTA JAKOSNA SKUPINA: Srbija, Nigerija, Japan, Panama, Maroko, Južna Koreja, Saudijska Arabija, Australija ili Honduras, Novi Zeland (možda)

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr