RUSI SU PONOSNI

UMJETNIČKO DJELO ILI PROMAŠAJ: Kako vam se sviđa službeni plakat Svjetskog prvenstva u Rusiji?

Tri dana prije ždrijeba skupina Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine u Moskvi je predstavljen službeni poster natjecanja koje će se održati od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine u Rusiji.

Autor postera je poznati ruski umjetnik Igor Gurovič, a na posteru je legendarni sovjetski vratar Lav Jašin. Na posteru je jedna od najpoznatijih Jašinovih fotografija na kojoj je obučen u svoju tradicionalno crnu opremu. Lopta koju hvata do pola je oslikana topografijom Rusije, onako kako se vidi iz svemira.

‘Odraz ruskog umjetničkog naslijeđa’

“Službeni plakat Svjetskog prvenstva je pravi odraz ruskog umjetničkog i nogometnog naslijeđa”, kazala je Fatma Samoura, glavna tajnica FIFA-e.

“Veoma smo ponosni na bogatu povijest koja prikazuje tako važnu ikonu i slavi turnir na ruskom tlu”, dodala je.

Jašin je nastupio na četiri svjetska prvenstva – 1958., 1962., 1966. i 1970. godine i jedini je golman u povijesti nogometa koji je osvojio Zlatnu loptu.

“Bilo je vrlo važno da je portret Rusije kao zemlje domaćina na službenom posteru. Zato smo odabrali Jašina, simbol ruskog nogometa, kao glavnu figuru”, dodao je predsjednik Organizacijskog odbora Vitalij Mutko.

Povratak na Net.hr