hnl

Nevjerojatno: Svijet opet stao na Mamićevu stranu!

Nakon što je Hrvatski nogometni savez obavijestio FIFA-u i UEFA-u o sadržaju rješenja Sportske inspekcije, stigao je dopis iz dviju HNS-u nadređenih institucija.

Pismo predsjedniku HNS-a Davoru Šukeru objavljujemo u cijelosti:

“Poštovani Predsjedniče,

Obraćamo Vam se u svezi prije navedene teme i potvrđujemo primitak vašeg pisma od 27.veljače 2014.godine, čijem smo sadržaju posvetili punu pažnju.

Prvo i najvažnije, željeli bismo Vas podsjetiti da svi FIFA-ini i UEFA-ini savezi članovi moraju svoje poslove voditi neovisno i bez ikakvog utjecaja bilo koje treće strane a kako je jasno propisano u člancima 13. i 17. Statuta FIFA-e, kao i članku 7. Statuta UEFA-e.

Posebice, primijetili smo da bi rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo izravno utjecati, između ostalog, na ključna pitanja, kao što su Statut Hrvatskog nogometnog saveza, natjecanja i mandat izabranih službenih osoba.

U svezi s time, željeli bismo primiti neka pojašnjenja što se tiče točnog učinka koji bi čl. 46 st. 5 Zakona o sportu, a na kojem Sportska inspekcija Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta temelji svoje radnje, mogao imati na Statut Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Nadalje, u vašem se pismu navodi da bi Rješenje Sportske inspekcije Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta moglo imati značajne posljedice za sustav licenciranja klubova HNS-a. Po ovom pitanju, FIFA i UEFA moraju jasno naglasiti da u skladu s pravilnicima o licenciranju klubova FIFA-e i UEFA-e nadležnosti povezane s licenciranjem klubova pripadaju isključivo HNS-u i niti jednoj drugoj vanjskoj strani.

Na kraju, u pogledu novčanih kazni koje se izriču zakonskim zastupnicima HNS-a te ih time potencijalno sprječavaju od obavljanja njihovih zadaća, FIFA i UEFA zajedno smatraju da je od ključnog značaja da niti jedna radnja od strane vlade ne smije nikada utjecati ili ugroziti položaj propisno izabranih službenih osoba.

U ovim okolnostima, FIFA i UEFA žurno zahtijevaju da HNS započne postupke s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske na način da prije spomenuta neumjesna uplitanja odmah prestanu. Molimo da primite znanju da će situacija u HNS-u biti na dnevnom redu predstojeće sjednice FIFA-ine komisije saveza članova koja će se održati 17. ožujka 2014. radi razmatranja i moguće odluke.

S poštovanjem,

Jérôme Valcke (Glavni tajnik, FIFA)
Gianni Infantino (Glavni tajnik, UEFA)”

“Uvjereni smo da su spomenuti klubovi licencu dobili ispravno, što je potvrdila i UEFA koja je bila kod nas u inspekciji. Tvrdimo da je Sportska inspekcija pogrešno utvrdila činjenično stanje i na temelju toga donijeli pogrešnu prosudbu o licencama. Poslali smo pismo i Ministarstvu, kako bismo ukazali na opasan presedan za buduće kontrole. Ne optužujem nikoga i ne upirem prstom, samo hoću reći da je stvar intrigantna i da ulazi u ozbiljnu domenu, s mogućim ozbiljnim posljedicama. Odluku Sportske inspekcije smo primili, odluku smo prihvatili i idemo pravnim putem u njezino osporavanje. Pokrenuli smo upravni spor, tražili smo odgodu primjene i na zadnji dan roka primijenili smo ono što nam rješenje nalaže makar se s time uopće ne slažemo i čekamo pravorijek. Državne bismo institucije osporavali samo kada ne bismo primijenili tu odluku. Tijekom narednih dana očekujemo odluku o svom zahtjevu da se rješenje stavi van snage do okončanja postupka. To bi bilo najlogičnije s obzirom da ćemo imati daljnjih razgovora s FIFA-om i UEFA-om. Ne očekujem velike, štetne posljedice. Ovo je jasno upozorenje da FIFA i UEFA to ne prihvaćaju i uputit će upozorenje nadležnim institucijama”, izjavio je izvršni predsjednik HNS-a Damir Vrbanović.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr