Očekuje se reakcija

UDRUGE NA NOGAMA: Traži se brza i oštra kazna zbog uvrede Mandžukiću

Incident u kojem su tijekom nedjeljnog derbija između Juventusa i Rome (1:0) sudjelovali hrvatski nogometaš Mario Mandžukić i legendarni veznjak Vučice Danielle De Rossi i dalje je jedna od vodećih sportskih tema u Italiji.

Podsjetimo, De Rossi je nakon jednog duela dobacio Mandžukiću ‘začepi, usr*** cigane’ i izazvao salvu reakcija. Romin trener Luciano Spalletti stao je u obranu svoga igrača, optuživši Mandžukića da je provocirao tijekom cijele utakmice, a vratar Juventusa Gianluigi Buffon je pozvao De Rossija da se ispriča.

Slučaj Sarri

Nije sve, međutim, ostalo samo na tome. Oglasile su se i civilne udruge koje su Talijanskom nogometnom savezu uputile zahtjev da kazni De Rossija. Associazione 21 lluglio i Popica Onlus, udruge koje promiču prava Roma, objavile su priopćenje u kojem traže nadležne organe da budu jednako brzi s kaznom kao u slučaju Napolijeva trenera Maurizija Sarrija. On je nedavno uvrijedio kolegu s Interove klupe Roberta Mancinija, upotrijebivši pogrdan izraz za homoseksualce, za što je kažnjen s 20.000 eura.


“Uvreda koju je De Rossi izrekao Mandžukiću uključuje neprimjeren i vrlo pogrdan izraz koji šteti romskoj zajednici i pomaže širenju predrasuda i negativnih stereotipa. Riječ ‘cigan’ ima izrazito negativan ton koji se može usporediti s riječi ‘crnčuga’, na primjer”, stoji u priopćenju spomenutih udruga.

Povratak na Net.hr