BIH BRUJI O INCIDENTIMA NA PECARI: / U Širokom Brijegu izviždana himna, orilo se 'Ubij Balije' i 'Za dom - spremni'

Image
Foto: Screenshot: You Tube

Jučer uoči uzvratne utakmica finala Kupa Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Sarajeva (0-1, 4-3, trofej osvojio Široki Brijeg) izviždana je himna Bosne i Hercegovine.

18.5.2017.
16:51
Screenshot: You Tube
VOYO logo

Vruće je bilo za vrijeme utakmice Širokog Brijega i Sarajeva na Pecari. Domaći navijači Škripari izviždali su himnu Bosne i Hercegovine, a onda zagrmili "Mi Hrvati". Nakon primljenog gola iz jedanaesterca, orilo se i skandiranje "Ubij balije" i "Za dom - spremni".

DIVLJACI PREKINULI UTAKMICU: Srpskom treneru grčke momčadi razbili glavu limenkom piva

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slučaj je u Bosni i Hercegovini poprimio ozbiljne razmjere i jako odjeknuo u javnosti. U Savezu vlada zabrinutost, tim više što netrepeljivost između Širokog Brijega i Sarajeva, u navijačkom smislu, je veliko. Pogotovo kod Horda Zla. A i žele iskorijeniti nacionalizam i huliganizam iz domaćeg nogometa.

Nerazjašnjeni slučaj Puljić

Naime, pravo uoči utakmice Širokog i Sarajeva 2009. godine u Širokom Brijegu je ubijen navijač Sarajeva Vedran Puljić. Ni do danas se ne zna tko ga je ubio, niti je itko osuđen za njegovo ubojstvo. Bili su to najgori neredi u povijesti Bosne i Hercegovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad na to pridodamo i uvijek prisutni nacionalizam tri entiteta u državi, onda takve stvari itekako pozivaju na oprez. Bosanskohercegovački mediji o ovom incidentu pišu o "fašističkom i nacionalističkom" skandiranju, kako stoji u izvještajima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dok je na zelenom terenu prošlo u fer i sportskom nadmetanju, na tribinama je bilo svega onog što ne bi trebalo biti. Dio neodgovorne domaće publike je, iz samo njima znanih razloga, zvižducima ispratio intoniranje himne, a uz to sve nije izostalo ni fašističko i nacionalističko skandiranje", ističe SportSport.ba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Istinski praznik nogometa, pretvoren je u potpunu suprotnost'

Nakon događanja NS/FS BiH je, povodom incidenata na Pecari, izdao priopćenje koje prenosimo u cjelosti i na bosanskohercegovačkom jeziku i najavio žestoku kaznu za Široki Brijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Veliko finale, koje je trebalo da bude istinski praznik nogometa, pretvoreno je u potpunu suprotnost, u sprovod civilizacijskih tekovina u najgorem obliku. Eskapada ničim izazvanog vulgarnog nacionalističkog vrijeđanja, rasizma i huliganizma, te ponižavajući odnos prema državnoj himni, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ne može i neće biti nijem i slijep na parole 'Za dom spremni', 'Ubij baliju' i sve ostale oblike ponašanja koji nemaju ništa zajedničko sa sportom. Nažalost, korektno ponašanje aktera na terenu i uzoran prijem gostijuće ekipe i zvanica prije utakmice od strane rukovodstva NK 'Široki Brijeg' ostali su potpuno u sjeni nesportskog, neprimjerenog i frustrirajućeg ponašanja domaćih navijača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savez provodi postupak

Nadležni organi Saveza će provesti propisani postupak i poduzeti sve potrebne radnje u domenu svoje nadležnosti, slijedeći egazaktan primjer koji su disciplinski organi FIFA-e proveli za slične situacije i događaje neprilične sportskom događaju i žestoko odgovoriti propisanim mjerama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NS/FS BiH će nastaviti odlučnu borbu za izgradnje ljepšeg, boljeg i zdravijeg ambijenta za sva buduća nogometno-fudbalska dešavanja. Pa tako i za naredna finala Kup-a BiH. Jer Bosna i Hercegovina je ipak država svih nas!", stoji u priopćenju.

Široki Brijeg je na kraju pobijedio 4-3 i uzeo trofej, a odlučujući je penal zabio Čabraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo