TOTALNA REVOLUCIJA: / UEFA uvodi promjenu koja će uzdrmati svijet nogometa!?

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE

Europska nogometna federacija (UEFA) razmatra mogućnost uvođenja revolucionarne promjene u svoje najprestižnije klupsko natjecanje - Ligu prvaka.

7.5.2016.
12:37
AFP, LLUIS GENE
VOYO logo

The Times piše da bi se dio utakmica ubuduće mogao igrati tijekom vikenda, a razlog je povećanje prihoda od prodaje televizijskih prava zemljama Dalekog istoka. Za obožavatelje nogometa u Kini, Tajlandu, Indoneziji, Maleziji i Japanu subota i nedjelja su 'prime time' i UEFA im je voljna ići na ruku, naravno kako bi iz toga izvukla financijsku korist.

Otpor Premier lige

Ideja je da se dva ili tri kola grupne faze Lige prvaka igraju vikendima, a nije isključena ni mogućnost da to budu četvrtfinala ili polufinala kako bi se manje remetio raspored nacionalnih liga. Izvori iz UEFA-e su otkrili The Timesu da bi di promjene mogle biti uvedene za pet godina jer tako veliki zahvat mora biti dio međunarodnog kalendara koji se radi godinama unaprijed. Značilo bi to da će se veći broj utakmica u nacionalnim prvenstvima igrati u tjednu, a to bi moglo izazvati otpor najjačih liga, ponajprije engleske Premier lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Održali smo seriju razgovora s klubovima o tome kako poboljšati natjecanje, a jedna od ideja je i mogućnosti igranja utakmica Lige prvaka za vikend. Zbog međunarodnog kalendara bismo krenuli s time 2021. godine", potvrdio je izvor iz UEFA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog je već naišao na podršku dijela klubova koji Daleki istok vide kao glavni izvor dodatnih prihoda od televizijskih prava. Posebno se to odnosi na klubove izvan Engleske koji se osjećaju ugroženima nakon značajnog povećanja iznosa koje od TV prava dobivaju premierligaški klubovi.

Povećanje prihoda

"Definitivno razmatramo ovaj prijedlog jer je jedini način da povećamo prihode od Lige prvaka nuđenje proizvoda u drugoj vremenskoj zoni. Problem je kako će se s time nositi nacionalne lige. Ali u Engleskoj već imate primjer da se određenim vikendima igra FA kup, a utakmice Premier lige su prebačena na termine u tjednu. Mnogi smatraju da bi bilo mudro ponuditi zanimljiv proizvod dijelovima svijeta koji trenutno imaju utakmice usred noći. Ako im date 'prime time', povećat će se prihodi", izjavio je za The Times neimenovani dužnosnik jednog europskog kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

Ivan Rakitić s pobjedničkim peharom Lige prvaka

U Premier ligi su, međutim, već najavili da će se usprotiviti prijedlogu UEFA-e.

"Nezamislivo nam je da bi se utakmice Lige prvaka mogle igrati vikendima. Ti su dani rezervirani za nacionalne lige. Nadamo se da će prevladati zdrav razum Engleskog nogometnog saveza, UEFA-e i FIFA-e", poručio je glasnogovornik Premier lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo