DOMAĆINI SLAVE GRIEZMANNA: / Francuzi srušili svjetske prvake, za europski naslov protiv Ronaldovog društva

Image

Nogometne reprezentacije Francuske i Portugala igrat će u finalu Europskog prvenstva 10. srpnja na stadionu Stade de France u Saint Denisu.

7.7.2016.
21:00
VOYO logo

Francuska je u polufinalnom susretu igranom u Marseilleu pobijedila aktualnog svjetskog prvaka Njemačku 2:0, pridruživši se u finalu Portugalu koji je u srijedu u Lyonu porazio Wales identičnim rezultatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuzima će to biti treće finale na europskim prvenstvima, a do sada su imali 100-postotni učinak. Dva finala (1984, 2000) i dva naslova. Portugal je izborio drugo finale, a u prvom pokušaju je 2004. pred svojim navijačima ostao bez krune nakon poraza od Grčke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska će slaviti Griezmanna

Junak utakmice na stadionu Velodrome bio je dvostruki strijelac Antoine Griezmann koji je na ovom prvenstvu zabio već šest golova uz dvije asistencije i sasvim sigurno najbolji je igrač turnira.

'Tricolore' je doveo u vodstvo u posljednjim trenucima prvog dijela golom iz jedanaesterca kojeg je skrivio Bastian Schweinsteiger igrajući rukom nakon ubačaja iz kornera. Na 2:0 je povisio u 72. minuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska je posljednji put pobijedila Njemačku na nekom velikom natjecanju davne 1958. godine kada je na SP-u Švedskoj u utakmici za treće mjesto pobijedila 6:3. Nakon toga tri puta su igrali na svjetskim prvenstvima i to u susretima koji su izravno odlučivali o tome koja će momčad nastaviti natjecanje, te je sva tri puta dalje prošla Njemačka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put u u polufinalu SP-a 1982. godine u Sevilli kada je Njemačka prošla u finale boljim izvođenjem 11-eraca iako je Francuska u produžetku povela sa 3-1. 'Elf' je uspio izjednačiti, a potom i pobijediti nakon izvođenja jedanaesteraca. Četiri godine potom na SP-u u Meksiku Njemačka je ponovo bila bolja u polufinalu. Tada je slavila 2-0. Zanimljivo, Nijemci su potom u oba navrata izgubili finale (1982. od Italije, a 1986. od Argentine). Posljednji put Njemačka i Francuska susrele su se na nekom velikom natjecanju prije dvije godine na SP-u u Brazilu. Njemačka je četvrtfinalu pobijedila 1-0, a strijelac jedinog gola na utakmici na Maracani bio Mats Hummels.

Domaćini bolje otvorili

Francuska je bolje ušla u susret i već u sedmoj minuti je imala sjajnu priliku. Matuidi je odlično prošao po lijevoj strani, te uposlio Griezmanna koji je pucao s desetak metara, ali je Neuer sjajno obranio. Njemačka je uzvratila u 13. minuti, no Müller je pucao pored gola. Dvije minute kasnije Lloris je također pokazao sjajne reflekse obranivši nezgodan udarac Cana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U minutama koje su uslijedile svjetski prvaci su dominirali. Imali su veći posjed lopte (64/36), veći broj udaraca (11/6) i više dodavanja (347/176), ali bez konkretne završnice. Stiskali su i pritiskali, ali je francuska obrana izdržala. U 43. minuti možda i najbolju priliku u prvom poluvremenu neočekivano je dobio Giroud. Nakon nespretnosti Boatenga, napadač Arsenala je sam krenuo prema Neueru, ali je bio prespor i njegov udarac Höwedes je uspio blokirati. Kada se već činilo kako će poluvrijeme završiti bez golova, 'Tricolori' su poveli. Schweinsteiger je nakon ubačaja iz kornera neoprezno igrao rukom, a talijanski sudac Rizzoli pokazao na bijelu točku. Griezmann je bio siguran za vodstvo 1-0. Zanimljivo da su Nijemci drugu utakmicu zaredom igranjem rukom skrivili jedanasterac. Protiv Talijana je to napravio Boateng.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekid njemačke serije

Novi udarac za Nijemce stigao je u 60. minuti kada je teren zbog ozljede napustio Boateng, već četvrti stožerni igrač koji je ispao iz stroja. Löw zbog ozljeda nije mogao računati na tri prvotimca Khediru, Hummelsa i Gomeza što se osjetilo u igri 'elfa'. Ključni trenutak utakmice dogodio se u 72. minuti kada je Griezmann iskoristio neopreznost njemačke obrane i drugim golom slomio suparnika. U 74. minuti svjetski prvaci nisu imali niti sreće, Kimmich je odlično pucao s ruba kaznenog prostora pogodivši vratnicu. U samoj završnici utakmice njemačka vrsta se posve otvorila, a Francuzi su prijetili iz kontri. No više nije bilo promjene rezultata.

Njemačka je na europskim prvenstvima četiri puta izbacivala domaćina Eura upravo u polufinalu. To joj je uspjelo i 1972. u Belgiji, 1976. u tadašnjoj Jugoslaviji, 1992. u Švedskoj, te 1996. u Engleskoj. Francuzi su prekinuli seriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FRANCUSKA - NJEMAČKA 2:0

SASTAVI

NJEMAČKA: Neuer -Can, Boateng, Höwedes, Hector -Kroos, Schweinsteiger - Kimmich, Özil, Draxler -Müller

Tekst se nastavlja ispod oglasa

FRANCUSKA: Lloris - Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra - Pogba, Matuidi - Sissoko, Griezmann, Payet - Giroud.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

90+4 minuta: KRAAAAAJ! Francuska je izborila nastup u utakmici za naslov europskih prvaka. Igra je većim dijelom bila na strani njemačke reprezentacije, ali dva pogotka Griezmanna riješila su pitanje pobjednika. Svjetski prvak neće postati i europski, naslov će u ruku ili Ronaldu i društvu ili organizatorima turnira.

90+2 minuta: Taktička zamjena u redovima očitog slavljenika ogleda. Izašao je dvostruki strijelac Griezmann, u igri je Cabaye.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije kraja, sjajna reakcija Llorisa na udarac Kimmicha.

90. minuta: Posljednja minuta igre, čeka se sudačka nadoknada. I igrat će se ona četiri minute.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

87. minuta: Svjetski prvaci morali su se otvoriti i bili su suočeni s nizom francuskih napada. Izdržali su ih, no tri minute prije kraja i pri rezultatu 0:2 malo im to znači. Francuska je gotovo pa siguran sudionik utakmice za naslov u kojoj će igrati protiv Portugala.

82. minuta: Höwedes glavom malo iznad vratnice. Imala je Njemačka u ovoj utakmici puno više prilika za pogodak od domaćina turnira, no niti jednu od njih nije znala iskoristiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

79. minuta: Zaredali su Nijemci s prilikama, no gol je u polufinalu za njih uklet. Imali su četiri prilike u posljednjih nekoliko minuta, ali Francuska i dalje uživa u prednosti od dva pogotka. Gignac ulazi umjesto Girouda.

75. minuta: Rizzoli pokazuje žuti karton Kanteu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

74. minuta: Nesreća za Njemačku, sjajan udarac Kimmicha završio je na mjestu gdje se spajaju vratnica i greda.

72. minuta: GOOOOOOOL! FRANCUSKA VODI 2:0! Sjajno se Pogba s lijeve strane oslobodio čuvara i ubacio u srce kaznenog prostora u kojem Neuer odbija loptu, ali samo do noge Griezmanna koji s nekih dvanaest metara pogađa za 2:0. Šesti pogodak za sjajnog Francuza na ovom Euru, samo je Platini na jednom turniru bio precizniji (devet golova).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

71. minuta: Promjena u redovima Francuske - igru napušta Payet, ulazi Kante.

67. minuta: Löw nema što čekati želi li odvesti momčad do finala. Iz igre je njemački izbornik izvadio Cana i na travnjak poslao Götzea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

60. minuta: Novi šok za Njemačku. Igru potpomognut liječničkom službom reprezentacije napušta Boateng. Dodatni je ovo udarac za njemačke ambicije, ostali su bez iznimno važnog igrača i pred njima je još samo pola sata za okretanje utakmice u njihovu korist. Ušao je Mustafi.

57. minuta: Vrlo sličan početak nastavka igre prvom poluvremenu. Francuska je krenula agresivno, stvorila nekoliko šansi, a potom su igru preuzeli nogometaši Joachima Löwa. Na njihovu žalost bez ideje u završnicama akcija pa je rezultat i dalje 1:0 za Francusku.

55. minuta: Ovako je izgledalo oduševljenje francuskih navijača krajem prvog poluvremena:

50. minuta: Žuti za Draxlera zbog prekršaja na Sissoku.

47. minuta: U nepune dvije minute dvaput je sjevnula prema golu Manuela Neuera. Njemačka je, čini se, još u šoku, no svoje prilike Francuzi nisu iskoristili .

46. minuta: Započelo je drugo poluvrijeme! Nema promjena u momčadi.

45+2 minuta: KRAJ PRVOG POLUVREMENA: Njemačka je pokazala više u prvom poluvremenu utakmice, sve što se broji (osim onog najvažnijeg - golova) na njihovoj je strani, no na odmor će vrlo neraspoloženi. U zadnjim sekundama ogleda Schweinsteiger je obrambeni zadatak odradio rukom umjesto glavom, sudac Rizzoli pokazao na bijelu točku s koje je Griezmann pogodio za 1:0 Francuske.

45+2 minuta: GOOOOOOL! Griezmann siguran! Njegov peti gol na turniru.

45+1 minuta: Jedanaesterac za Francusku i žuti karton za Njemačku! Schweinsteiger je igrao rukom u svom šesnaestercu.

43. minuta: Francuska definitivno gubi bitku na sredini terena, no samo jedan bljesak mogao je biti dovoljan za veliku radost u redovima domaćina. Giroud je osvojio jednu iskoristio neopreznost Boatenga i sjurio se prema Neueru. Šut sjajnim uklizavanjem blokira Höwedes. Žuti karton za Evru zbog rušenja Kroosa.

41. minuta: Njemačka je izvela svoj četvrti korner na utakmici. U duelu Pogbe i Schweinsteigera, njemački nogometaš pada na travnjak, Rizzoli opravdano pokazuje da od najstrože kazne neće biti ništa. Odmah potom razlog za 'buđenje' tribina. Evra je uposlio Griezmanna koji puca s lijeve strane s nekih šest-sedam metara, ali pogađa vanjski dio mreže.

37. minuta: Pogba je razmaknuo suigrače i na sebe preuzeo izvođenje slobodnog udarca 28 metara udaljenog od njemačkog gola. Bez većih problema lopta je završila u Neuerovim rukama. Svemu je prethodio prekršaj požutjelog Cana.

32. minuta: Odlično ubacivanje Kimmicha s desne strane. Müller u reakciji kasni djelić sekunde i loptu čisti Umtiti.

Njemačka agresivnija, sigurnija i bolja, ne i efikasna. U prvih pola sata broj dodavanja iznosio je 220-88 u korist Njemačke.

27. minuta: Payetov pokušaj bio je tek kratak predah od zbivanja u francuskom šesnaestercu. Sjajan udarac Schweinsteigera s vrha šesnaesterca i jednaka takva reakcija Llorisa koji paradom odbija loptu u korner.

25. minuta: Slobodan udarac s velike udaljenosti od Neuera izveo je Payet. Njemački vratar siguran.

22. minuta: Kao što je silovit bio start Francuske u ovu utakmicu, takve su posljednje minute u korist Njemačke. Nova akcija u šesnaestercu domaćina Eura, pada Müller i ponovno razgovara sa sucem Rizzolijem. Igra se nastavlja, rezultat je početnih 0:0.

20. minuta: Početni uzlet Fracuza zamijenila je bolja igra Njemačke. Kroos pada u šesnaestercu, njemački igrači traže jedanaesterac, posebno uvjerljiv pokušava biti Müller. Ništa od toga.

14. minuta: Sjajna prilika za Njemačku. Niti minutu nakon Müllerove šanse, u prilici za pogodak našao se Can čiji udarac krajnjim naporom iz svog donjeg desnog kuta brani Lloris. Nijemci su se 'javili', bit će ovo odlična utakmica.

13. minuta: Evo i 'elfa'. U samo tri poteza našli su se njemački igrači pred Llorisovim vratima. U završnici akcije bio je Thomas Müller, rezultat je i dalje 0:0.

10. minuta: Francuska i dalje dominira travnjakom i ne dopušta suparniku da uspostavi svoj ritam igre.

6. minuta: Njemačka je stisnuta na svojoj polovici igrališta, trenutačno na travnjaku 'postoji' samo domaćin turnir. Iz takvog omjera snaga Griezmann se prvi okušao na udarac, no njegov pokušaj s dvanaest metara zaustavlja Neuer.

2. minuta: Francuska je krenula silovito. Payet je s lijeve strane šesnaesterca pokušao ubaciti pred gol i pritom pogodio lakat Canove ruke. O jedanaestercu nema govora, no francuske nogometaše to nije spriječilo da ga zatraže od suca. Iz kornera koji je uslijedio ništa se značajnog nije dogodilo.

1. minuta: Utakmica je započela.

20:55 Igrači su izašli na travnjak. Među njima je i Bastian Schweinsteiger pred kojim je 38. utakmica na europskim i svjetskim prvenstvima. Nitko ih nije sakupio više od njega u povijesti nogometa.

20:50 Do početka utakmice čiji je glavni sudac Nicola Rizzoli ostalo je još deset minuta.

20:30 Malo statistike pred početak utakmice.

Njemački nogometaši pobijedili su u posljednjih devet utakmica na europskim i svjetskim prvenstvima protiv reprezentacija domaćina, odnosno od 1966. godine kada je Engleska slavila protiv Zapadne Njemačke u finalu SP 1966. Posljednji put iznimno uvjerljivo:

U pitanju je ogled najboljeg napada i najčvršće obrane. Njemačka je dosad primila samo jedan pogodak na cijelom turniru (Italija), Francuzi su ih dosad zabili jedanaest, od čega čak pet Islandu u četvrtfinalu.

Francuska je protiv njemačkih nogometaša na velikim natjecanjima zadnji puta slavila pobjedu na SP-u 1958. godine u utakmici za treće mjesto. Bilo je 6:3.

Na ovom Euru Njemačka nije zaostajala niti sekunde za svojim suparnicima.

Mnogi smatraju da bi ključni igrači Njemačke i Francuske u ovoj utakmici mogli biti Mesut Özil i Dimitri Payet. Evo njihovog učinka pred međusobni ogled:

Važna će biti i raspoloženost vratara:

20:00 Još je sat vremena ostalo do početka druge polufinalne utakmice na Europskom prvenstvu u Francuskoj. Potvrđeni su sastavi obiju reprezentacija.

Iza Francuske je lagana četvrtfinalna pobjeda protiv Islanda (5-2), dok su Nijemci za ulazak u polufinale morali 'ginuti' protiv čvrste Italije i na kraju su prošli tek nakon izvođenja jedanaesteraca. No, ni Tricolori prije Islanda nisu nimalo oduševili svojom igrom, itekako se mučila momčad Didiera Deschampsa u dvobojima protiv Rumunjske, Albanije, Švicarske i Irske.

Francuzi i Nijemci posljednji su se put sudarili u studenom prošle godine kada su Tricolori u prijateljskoj utakmici na Stade de Franceu slavili s 2-0. No, ona puno važnija utakmica, u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Brazilu, otišla je na stranu Nijemaca koji su pobijedili s 1-0 pogotkom Matsa Hummelsa.

'Povijest ne možemo promijeniti'

"Nitko ne može promijeniti povijest, ali zato postoje nova poglavlja koja treba ispisati. Stranica je prazna, a na igračima je da je ispune. Jedino je bitno ono što će se dogoditi u četvrtak navečer. Igrači moraju vjerovati u sebe, a navijači moraju stajati iza njih jer će biti teških trenutaka tijekom utakmice", rekao je Deschamps.

Image
Foto: AFP, FRANCK FIFE
Image
Foto: AFP, FRANCK FIFE

Paul Pogba

"Njemačka je naviknuta na dominaciju, na veći posjed lopte, ali ne možemo razmišljati o tome da ćemo se braniti i čekati kontranapade. Moramo igrati najbolje što možemo. Njemačka je svjetski prvak i dosad je ostavila najbolji dojam na Euru", dodao je francuski izbornik.

Nijemci bez tri važna aduta

Dakako, puno respekta dolazi iz druge strane, njemački izbornik Joachim Löw je svjestan da ga čeka težak izazov.

"Francuska je vrlo fleksibilna u napadu, stvara veliki pritisak, ne samo u kaznenom prostoru, već i u veznom redu s Pogbom i Matuidijem. Francuzi iskorištavaju svoje prilike, imaju trojicu igrača u vrhu ljestvice strijelaca. Vrlo su agresivni, domaćini su i imaju iznimno dobar napad - to su njihove snage. No, nitko nije savršen, svaka momčad ima i mane i važno je da ih u četvrtak iskoristimo", istaknuo je Löw.

Image
Foto: AFP, CHRISTOF STACHE
Image
Foto: AFP, CHRISTOF STACHE

Müller, Hector i Draxler

Spomenimo i da njemački strateg ima više briga uoči ovog dvoboja. Zbog suspenzije, naime, ne može računati na Hummelsa, ozljede su iz stroja izbacile Khediru i Gomeza, a ni Schweinsteiger nije sto posto spreman, ali trebao bi igrati.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo