Niko Kovač 'prevario' starog lisca: Legenda ostala zabezeknuta!

Pobjeda Vatrenih protiv Islanda (2:0), kojom je osiguran nastup na SP-u u Brazilu, oduševila je cijelu Hrvatsku, pa tako i iskusnog nogometnog trenera Stanka Poklepovića. Špaco je za Sportski.

21.11.2013.
8:34
VOYO logo

Hrvatska je odigrala, po mnogima, najbolju utakmicu u cijelom kvalifikacijskom ciklusu. Kakvi su vaši dojmovi? Moram priznati da je to bila jedna nova Hrvatska. Bila je to briljantna izvedba koja se dogodila u pravom trenutku. Island je jedna nordijska populacija koja je jako žilava, ali nije se mogla suprotstaviti jednoj hrvatskoj želji, koja je iskazala svu svoju moć i raskoš. Oni su odigrali jedan presing na prostor, ne na loptu, ne na čovjeka, nego na prostor. Držali su nas na našoj polovici, ali sve je to djelovalo bezopasno jer smo ih neutralizirali. Posebno mi je drago bilo vidjeti malog Kovačića, koji je pored Islanđana prolazio kao Ronaldo. Uživao sam gledati kako je izazvao Srnu da iz svog položaja dođe u poziciju iz koje je postigao pogodak kojim smo zapečatili njihovu sudbinu.

Što se dogodilo u samo nekoliko dana? Na Islandu nismo djelovali dobro, a na Maksimiru smo bili kao u najboljim danima. Ovdje se nije dogodilo ništa drugo nego jedan pozitivan strah naših igrača, koji ih je mobilizirao. Mislim da smo na Islandu tražili rezultat i on je bio dobar, ali izvedba nije bila nešto naročito. Nismo imali prave kombinacije. Na Maksimiru je sve štimalo, od Pletikose, koji je zapravo ostao neocijenjen jer nije imao puno posla. Naša dva stopera Šimunić i Ćorluka vrlo su dobro držali prostor iza sebe. Imali smo sedam igrača u paketu koji su djelovali zajedno, Modrić i Rakitić iz sredine, lijevo su bili Pranjić i Olić, s desne strane Srna i Perišić, kojima se nadopunjavao Kovačić. Sve je to djelovalo kao jedna kompaktna cjelina koja je imala sposobnost 90 minuta neprekidno atakirati na gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dogodio nam se jedan jako veliki problem, to je crveni karton Marija Mandžukića. Po svemu sudeći, neće igrati na SP-u, barem u prvoj utakmici, a možda i više. Koliko nas to mora zabrinjavati? Pa sad, to je problem jer je Mandžukić vrijednost i sposobnost koju uvijek treba imati. Međutim reprezentacija se ne može osloniti na jednog igrača, moramo napraviti igru iz koje će doći do gol-prilike. Pretpostavljam da će stožer sada imati priliku i vremena napraviti jedan trenažni proces koji će osigurati da momčad bude kompaktna, još bolje uigrana i još uređenija da bi na prvenstvu mogla odigrati najbolje. Bez obzira što će Mandžukić biti kažnjen, imamo dosta igrača koji ga mogu zamijeniti, i Eduardo, i Olić, i Jelavić, mali Rebić... Mislim da ne treba plakati zbog toga, ima vremena da napravimo takvu formaciju momčadi koja će osigurati dobru igru i dobar rezultat.

Spomenuli ste Matea Kovačića, koji je odigrao definitivno najbolju partiju u dresu reprezentacije. Moram priznati da sam strahovao zbog odluke Kovača da će u početni sastav staviti Kovačića u utakmicu koja je vrlo teška. Međutim ostao sam zabezeknut kad sam vidio na koji je način odigrao tu utakmicu. Mali je odigrao kao Ronaldo. Ulazio je kroz njihovu obranu kao kroz sir, a posebno me oduševio kad je dao loptu Srni kod drugog pogotka. Iznenadio me, a priznajem da sam se iznenadio i pitao prije utakmice – je li moguće da će on igrati od početka? Baš zato jer na toj poziciji imamo dosta igrača s više staža i više iskustva, a utakmica je bila vrlo ozbiljna i vrlo teška jer je bilo biti ili ne biti. Ponavljam, iznenadio me i oduševio. A Kovač me tom odlukom 'prevario'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažete da je jedan neiskusan trener kao Niko Kovač uspio svojim taktičkim zamislima i izborom igrača iznenaditi starog lisca poput vas. Ha-ha-ha, da! Ali Niko Kovač je jedan ozbiljan dečko, iako mislim da je Štimac, koji je, kako on kaže, iz moralnih razloga napustio reprezentaciju i koji je napravio dosta posla u ovom ciklusu, trebao biti na njegovom mjestu. No sad imamo jednog novog, ozbiljnog, mladog i perspektivnog trenera, koji će vjerojatno sa stožerom osmisliti kako da momčad izgleda kao što je izgledala protiv Islanda.

//www.youtube.com/embed/KNVVU7VBoak

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad ste već spomenuli Štimca, kako sada komentirate njegove poteze? On je prije svega pogriješio što je iz 'moralnih' razloga napustio reprezentaciju. Rekao bih prije da je Štimac napravio jedan nemoralan čin jer je imao još samo završni udarac, a prepustio ga je nekom drugom. To je moje mišljenje. Napravio je dosta dobrih stvari u svom mandatu, bilo je i dosta loših, to se ne može preskočiti, međutim sve se to nije trebalo dogoditi. Ali eto, sretan sam što je došao Kovač i njegov stožer jer su oni započeli jako dobar posao. Kovač je u ove dvije utakmice pokazao jednu ozbiljnost, odgovornost, disciplinu, profesionalnost i vjerujem da će iskoristiti vrijeme koje je pred njim da stvori dobru igru uoči natjecanja u Brazilu.

Vjerujete da Kovač može ostvariti dobar rezultat u Brazilu? Ma pazite, ja inače jesam za kontinuitete i on je prerano uletio u A vrstu jer je do jučer bio tek izbornik mlade reprezentacije. No s obzirom na njegovu igračku karizmu, djelovao je dugo kao igrač u reprezentaciji, bio osoba oko koje se dosta toga okretalo, poznavao je sve detalje i igrao je s dosta igrača koje sad ima na raspolaganju u momčadi, njemu je to jedna olakotna situacija da može upravljati njima. A pošto je odgojen u Njemačkoj, gdje je stvorio jedan profesionalni odnos prema poslu, vjerujem da će to s jednim osobitim karakterom nastaviti i u ovoj ulozi i da će ostvariti dobre stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznate su jakosne skupine ždrijeba za SP. Koga biste voljeli vidjeti u grupi s Hrvatskom, tko bi nam najviše odgovarao? Teško je sada govoriti o tome, o bilo kakvoj želji u ovome trenutku nema smisla govoriti. Bitno je da kad saznamo protivnike, da ih i dobro proučimo i da se dobro pripremimo. Obično se kod nas govori i ono što meni jako smeta, a to je – mi ćemo igrati svoju igru, mi ćemo igrati napadački. Nema toga više, danas je igra došla u takvu fazu da treba sve odrediti, sve se mora znati, kako protivnik igra, što pripremiti za pojedinog protivnika, koji raspored odabrati. Došlo je do potpuno drugačijeg pristupa i nema više prirodnog nogometa, postao je znanstven i tako mu treba i pristupiti. Samo tako se može prikazati ljepota koju nogomet nosi u sebi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo