Srpski huligani potpuno izvan kontrole: 'Beograd će plivati u krvi!'

Sukobi huligana u Beogradu poprimili su ogromne i vrlo zabrinjavajuće razmjere.

5.11.2013.
17:14
VOYO logo

Nakon kaosa uoči, za vrijeme i poslije subotnjeg derbija između Crvene zvezde i Partizana, beogradski huligani tek se spremaju za 'konačni obračun', koji će se, tvrde srpski mediji, dogoditi sljedećeg vikenda, kad igraju Rad i Crvena zvezda, a naoružavanje svim mogućim hladnim, ali i vatrenim oružjem je počelo već u nedjelju.

Nakon žestokih obračuna po Beogradu, ulje na vatru dolilo je ranjavanje Alena Kostića, jednog od vođa navijača Partizana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kostić je u ponedjeljak oko 23 sata ispred svoje kuće upucan iz vatrenog oružja u obje natkoljenice, te je prevezen u bolnicu, a policija traga za napadačem. Kostić je, tvrdi Kurir, vođa ekipe South Family, koja pripada grupi Zabranjeni, a oni su u sukobu s Partizanovim huliganima iz grupe Alcatraz. Dosadašnji vrhunac obračuna tih dviju huliganskih grupacija dogodio se krajem 2010. godine, kad je ubijen pripadnik Zabranjenih Ivan Perović.

//www.youtube.com/embed/gd85kmoyxLY

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije desetak dana život u Beogradu je izgubio Vladimir Živković, također pripadnik grupe Zabranjeni, dok je u drugom incidentu u centru grada ubijen navijač Rada Vladimir Lukić.

//www.youtube.com/embed/lbyOykOsFS8

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim protiv neprijatelja u vlastitim redovima, navijači Partizana će se boriti s ljutim rivalima Delijama i navijačima Rada. Dakle, svi protiv svih.

"Grad će plivati u krvi! Huligani su željni osvete, ali i konačnog obračuna. Rat je počeo i nitko ga ne može zaustaviti, a s obzirom na okolnosti, svi su spremni na borbu do istrebljenja. Gotovo je sigurno da će ovaj huliganski rat odnijeti žrtve, a samo policija, i to nadljudskim naporima, može spriječiti najgori scenarij", rekao je Kuriru neimenovani poznavatelj navijačkih (ne)prilika u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/hUlojh97es8

Kurir je prenio i riječi engleskog nogometnog kolumnista koji je uživo gledao derbi na Marakani, a prvi je šok doživio kad mu je taksist, koji ga je dovezao do stadiona, rekao da će ga čekati na istom mjestu ako ostane živ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon svega što sam vidio, mogu reći da sam u Beogradu doživio najluđe iskustvo, koje je nadmašilo sva očekivanja koja sam imao prije puta. Nikad nisam, a i sumnjam da ću vidjeti išta slično."

"Srpski nogomet je opet poslao u svijet ružnu sliku o sebi. Kao i mnogo puta do sada, poslije 'vječnog derbija' se ne priča o golovima, igri i igračima, nego o incidentima i obračunima navijača na stadionu i ulicama Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razočarani smo priopćenjem našeg 'vječnog rivala'. Svaljivanje odgovornosti na navijače jednog kluba, zatvaranje očiju pred očiglednim i dubokim problemima ne vodi njihovom rješavanju i može biti samo kontraproduktivno.

Ne želimo polemizirati i licitirati čiji su navijači bolji ili gori, ali moramo podsjetiti na derbi 8. 4. 2009. godine, kad je na stadionu Partizana spaljeno i uništeno 1.125 stolica na sjevernoj tribini, na 18. 5. ove godine, kad je spaljeno i uništeno 535 stolica, na utakmicu od 26. 11. 2011. godine, kad su na stadionu Crvene zvezde igrači Partizana gađani pirotehničkim sredstvima i u poluvremenu nisu mogli doći do svlačionice. Tada se nije adekvatno reagiralo i lančano nasilje se nastavilo. Crna lista incidenata je, nažalost, dugačka. Budimo pošteni jedni prema drugima i priznajmo da je, da su se pravila strogo primjenjivala, većina 'vječnih derbija' u posljednjih petnaestak godina mogla biti prekinuta, a neki nisu trebali ni početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najveće žrtve ovog stanja su nogomet i nogometni klubovi. Pokrenimo zajedničku akciju da onaj tko ima moć i sredstva, a to su država i državni organi, likvidira, uz našu pomoć, nasilje na sportskim borilištima. Uvjereni smo da i naši sportski rivali iz Crvene zvezde dijele to mišljenje.

Ne slažemo se s metodom pritiska na disciplinsku komisiju i natjecateljske organe, te ih pozivamo da incidente s posljednjeg 'vječnog derbija' sankcioniraju u skladu s propisima. Svatko treba biti svjestan svoje odgovornosti i prihvatiti zakonski izrečenu kaznu. Naravno, i propise i njihovu primjenu u praksi treba mijenjati, jer trenutačno jedino klubovi snose posljedice nasilja na sportskim priredbama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priključujući se općoj osudi svih incidenata koji su se dogodili na stadionu Crvene zvezde i izvan njega, apeliramo na sve, prije svega na državne organe, sportske organizacije i klubove da zajedničkim snagama odstranimo huligane iz sporta."

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo