SRBIN I HRVAT, LUD I NEOTESAN: / 'Nakon 35 godina pronašao sam Žungula i - nisam ga ništa pitao!'

Image
Foto: Screenshot/Facebook

Nedavno sam na portalu za društvena i kulturna pitanja Telegram.hr-u, opširno - u nekoliko tekstova i kroz nekoliko tjedana - pisao o slavnom razdoblju američkog soccera u razdoblju između 1978.

23.7.2016.
10:00
Screenshot/Facebook
VOYO logo

Bio je lijen i ubitačan - govorili su za njega oduvijek - lud i neotesan. Bio je Srbin, pa je bio Hrvat, ali ništa od toga više nije. O njemu su pisali kao o jugoslovenskom Gerdu Mülleru po građi i nemilosrdnosti, George Bestu po partijanju i orgijanju, a Rudolfu Nurejevu po gracioznosti pokreta i sudbini koja će ga natjerati da sreću i karijeru traži tamo negdje daleko.

Zabijao kao da je opsjednut

Elem, poznata je to i već više puta ispričana priča, ali nikada nije dosadna. Slaviša Žungul koji se rodio u Požarevcu, ali kao još uvijek vrlo mlad doselio u Kaštel Lukšić, bio je jedan od najboljih igrača Hajduka kada je u dobi od 24 godine pobjegao u Ameriku. Nije, jebatga, htio do svoje 28. godine trunuti u ligi koja je to od njega zahtijevala, a nije bio ni previše nabrijan da služi vojni rok, što je također bio jedan od preduvjeta za ostvarivanje nekog inozemnog transfera. Žungula, da spomenem i to, koji je tih godina zabijao kao da je opsjednut, tražili su i Inter i Milan, a istovremeno mu je njegov Hajduk kasnio s plaćama. Zatražio je od klupskih čelnika kratak dopust da u New Yorku posjeti svoju djevojku, slovensku manekenku i pjevačicu Moni Kovačić, i to je bio zadnji put da ga je vidio netko iz splitskog kluba. U Americi je preko nekih ranijih kontakata odmah potpisao profesionalni ugovor, a dok je splitska klupska uprava shvatila što ih je snašlo, već je bilo kasno - ostali su bez svog najboljeg igrača!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Žalili su se FIFA-i, a ona - nemilosrdna kakva jest - Žungulu izdaje zabranu igranja nogometa, pa on počinje igrati mali nogomet u dvoranama za New York Arowse, a za koji ona nije nadležna.

Ovdje je veoma važno za spomenuti kako to nije bio ovaj dosadni futsal koji se danas igra i gdje navijači uletavaju u teren kako bi nokautirali golmana protivničke ekipe, već vrhunsko profesionalno i zabavno natjecanje u kojemu nije bilo auta nego se igralo od mante, a kada bi netko postigao gol - uglavnom je to bio igrač s brojem 7, Steve Žungul - zavrtjela bi se crvena rotirka iznad gola baš kao i u hokeju, te bi zasvirala neka nabrijavajuća disko muzika. Ta prekrasna kombinacija zanimljivog sportskog natjecanja i Studia 54, podsjećala je na filmsku adaptaciju McCoveryjeve knjige "I konje ubijaju, zar ne?", samo je umjesto Michael Sarrazina - glavna uloga bio naš Žungul!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je vodila ljubav Moni Kovačić?

Mislio je da će to biti samo privremeno dok ne sredi papire da može nastupati i na pravom terenu, ali kako ga je tamo nevjerojatno krenulo, pa je čak zaradio i nadimak po kojemu je u SAD-u i dalje poznat - "the king of all in door soccer" - nije mu se toliko žurilo vratiti na veliko igralište.

Ipak, nakon što je američki Vrhovni sud donio odluku 1983. da Žungul može nastupati i u NASL-u, dobio je ponudu od Golden Bay Earthquakesa, a za koje je zabio 19 golova u prvoj sezoni, postižući pri tome i gol u pobjedi nad New York Cosmosom koje su predvodili Chinaglia i Beckenbauer. Već dogodine postigao je 30 golova i zaradio titulu najboljeg igrača lige, ali nakon sezone 1984. - a u kojoj se NASL privremeno ugasio - Žungul se vratio malom nogometu igrajući za Tacoma Stars i San Diego sve do mirovine 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Nakon toga, poput svih onih njegovih silnih lopti iza leđa protivničkih vratara, sakrio se i Žungul... Sakrio od pitanja poput: osjeća li se Srbinom ili Hrvatom? Je li zažalio što nije postao Džajićev nasljednik i sanja li, i dalje, one Šurjakove lopte u sredinu koje bi tako lako spakovao iza leđa golmana diljem jugoslovenskih stadiona? Misli li stvarno da je bio bolji od Beckenbauera, Cruyffa i Pelea ili se samo zajebavao, te moguće najvažnije – kako li je, zaboga, vodila ljubav Moni Kovačić, prva djevojka koja se obnaženo slikala za Start?

Na njegovu veliku sreću, sve do sada - zaključno s današnjim danom - niti jedan od ovih naših za sport pretjerano talentiranih medija nije uspio doći do njega, niti eto, pribaviti neku informaciju o njemu vrijednu spomena, pa se njegov nestanak s vremenom pretvorio u jednu od najvećih misterija jugoslovenskog fudbala...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotografija s Hajdukovom kapom

Zahvaljujući društvenim mrežama, međutim, te godinama iskustva u pronalaženju bivših i potencijalnih djevojaka, nestalih prijatelja i davno zaboravljenih članova šire obitelji na istima, nakon više od 35 godina od njegova odlaska s naših geografskih širina - pronašao sam Steva Žungula i nisam ga priupitao ništa od ovoga gore navedenoga, već sam samo uživao u svome povijesnom pronalasku...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvoj fotografiji koju sam pronašao, Žungul se zadovoljno smije zagrljen sa ženom, a koja, eto, nažalost nije Moni Kovačić. Na jednoj drugoj, poput Elvisa Presleyja, pozira kraj nekog američkog old timera. Dobro je. Operirao je kuk sredinom 2014., ali u međuvremenu se - kako čitam u komentarima ispod fotografije, a u kojima mu se javljaju i bivši suigrači poput Branka Šegote i Vladislava Bogičevića - fino oporavio. Podatak o njegovom prebivalištu s Wikipedije, uzgred kazano, nije u potpunosti točan, ali nije ni daleko od istine. Svega nekih stotinjak kilometara... Očito mu odgovara ta blaga klima i mogućnost da se, poput nekoć na splitskoj rivi, zavali na sunce i naruči kavu. Djeca su mu isto dobro. Mali se mota oko njega i kobajagi mu pomaže oko posla s nekretninama, izgleda da nije neki od lopte, a kćer mu se udala i rodila slatko dijete koje već čini svoje prve korake i to baš u njegovim omiljenim i legendarnim Adidas Universicama.

Svi su dakle, živi i zdravi, te očito i dalje ne žele imati posla s prošlošću, pa ga, eto, ni ja nisam želio time opteretiti i ostavio sam ga da na miru uživa u svojoj itekako zasluženoj nogometnoj mirovini i, naravno, legendarnom statusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto da mu postavim sva ona deplasirana pitanja zbog kojih se uostalom i povukao iz naše javnosti, stisnuo sam mu samo jedan mali lajk na fotografiju s Hajdukovom kapom da ga podsjetim kako je, bezbeli, ovdje i dalje voljen, pa možda čak još i više nego u njegovom SAD-u...

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo