SRAMOTA O KOJOJ SVI BRUJE

‘POSTALO JE JASNO DA ĆE SE NEŠTO DOGODITI’: Policija je znala da će u 85. minuti početi kaos, navijači tvrde da su kontrole bile očajne

Ni hrvatska ni francuska policija nisu se proslavile u slučaju luđačkog ispada hrvatskih huligana u utakmici protiv Češke u Saint Etienneu.

Već godinama je jasno tko su izgrednici koji rade probleme na hrvatskim i stranim stadionima. Uostalom, naše je Ministarstvo unutarnjih poslova uoči početka Eura poslalo francuskim kolegama popis od 326 imena s potencijalnim izazivačima nereda na Europskom prvenstvu.

Postojala dojava

Nameće se pitanje zašto se u takvoj situaciji dozvolilo da huligani uopće izađu iz Hrvatske. Posebno kad uzmemo u obzir da se posljednjih dana naveliko, čak i u HTV-ovoj emisiji Otvoreno, pričalo kako dio ekstremnih navijača priprema prekid utakmice protiv Češke.

Da je postojala dojava da se sprema prekid u 85. minuti potvrdio je i HNS-ov povjerenik za sigurnost Miroslav Marković. Navijači koji su bili na istom dijelu tribine s izgrednicima tvrde, pak, da su na stadion mogli unijeti što su htjeli jer su kontrole na ulazima bile očajne. Da je bilo jasno da se nešto sprema otkrio je i britanski novinar Andy Mitten.

‘Bilo je grozno za gledati’

“Bio sam na dijelu tribina s hrvatskim navijačima. Reprezentacija im je igrala stvarno dobro, sve je bilo u redu, ljudi oko mene su bili sretni, ali onda sam primijetio veliki broj policajaca i vojnika kako se grupiraju ispred hrvatskih navijača. Postalo je jasno da znaju da će se nešto dogoditi. I dogodilo se. Bilo je grozno za gledati”, rekao je Mitten za BBC.

Hrvatsku sada nedvojbeno čeka nova drastična kazna. Izbacivanje s Eura ipak se ne čini izglednim jer bi se značajno narušili raspored i regularnost natjecanja. Ali nova financijska kazna i nove utakmice pred praznim tribinama, možda i oduzimanje bodova u kvalifikacijama za SP, sasvim su realni.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr