IZBORNIK PRED MIKROFONOM

ZLATKO DALIĆ O UGOVORU, REPREZENTACIJI I LADIĆU: ‘Lobiranja su krenula, svatko tko zabije gol ispada kao kandidat za Vatrene’

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić gostovao je u emisiji Istinom do gola

Zlatko Dalić je na mjestu izbornika hrvatske nogometne reprezentacije odradio već dva mjeseca, a sada se u emisiji Istinom do gola osvrnuo na vrijeme koje je iza njega. Ujedno je bacio i pogled prema Rusiji i Svjetskom prvenstvu koje će ondje biti organizirano sljedeće godine.

Ponovio je da mu je Hrvatski nogometni savez ponudio ugovor odmah nakon utakmice u Kijevu, one u kojoj je ‘probudio’ reprezentativce nakon smjene Ante Čačića i osigurao dodatne kvalifikacije.

‘Nisam takav’

“Predsjednik Šuker mi je odmah ponudio ugovor, ali sam ga odbio. Nisam postavljao nikakve uvjete niti kad su me pozvali niti kad smo se plasirali na SP. Što bih s ugovorom da smo ispali od Grčke? Ne, ovako sam želio pokazati koliko vjerujem u sebe i momčad. Mnogi kod nas rade takve stvari, potpišu ugovor, osiguraju se i u slučaju smjene uzimaju velike otpremnine. Nisam takav.”

U Rusiji će Hrvatska igrati protiv reprezentacija Argentine, Islanda i Nigerije.

“Već sam prije rekao da nije lako, ali i da je moglo biti i teže. Imperativ je prolazak u drugi krug, u nokaut fazu natjecanja. Ne uspijemo li bit će to neuspjeh.”

Vrsaljko je siguran putnik

Razmišlja Dalić koje će igrače voditi u Rusiju, ne i o vratarima. To, kaže, nije njegova briga.

“Analiziram. Želim  da za svako mjesto imam pokriće s dva igrača. Uvjet je da svi budu u standardni u svojim klubovima. Iznimka je Šime Vrsaljko, on je, bez obzira što nije standardan u Atleticu, među sigurnima za Rusiju.”

Šime Vrsaljko – siguran putnik na SPFoto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nije se Dalić dao uvući u priču da bi bilo dobro da Mundijal vide i igrači koji nastupaju u hrvatskom prvenstvu. On zastupa tezu da ondje moraju biti najbolji od najboljih koje Hrvatska ima.

“Znam to, ali Svjetsko prvenstvo je ozbiljno natjecanje. Idu oni koji su najbolji i najspremniji… Pritisak i lobiranja su krenula, svatko tko zabije gol odmah ispada kao kandidat za reprezentaciju.”

Bojkot ne može shvatiti

Pripremne utakmice Dalić želi odraditi protiv jakih suparnika i u punom sastavu, a otkrio je i kakva je situacija vezana uz Dražena Ladića. Više je puta izbornik spomenuo da ga želi na klupi pored sebe, no od toga još nema ništa.

“To se pitanje postavilo kao najvažnije u državi, a to je samo moj problem. Ladiću mnogo dugujem, radili smo zajedno pet godina u mladoj reprezentaciji, imamo iste poglede na nogomet i to je meni bitno”, kazao je i osvrnuo se na temu bojkota reprezentacije.

“To baš nikako ne mogu razumjeti. Svjestan sam situacije, ali reprezentacija nije alat za borbu oko Hrvatskog nogometnog saveza. Nadmudrivanja utječu na raspoloženje igrača koji dolaze iz klubova u kojima je sve sređeno, a kod nas se nastoji okrenuti u negativu. Vjerujte da sam bio sretan zbog 4-1 pobjede nad Grčkom, ali jednako i zadovoljan zbog ambijenta. Zbog tridesetak tisuća naših navijača. Bodrili su nas bez najmanjeg incidenta.”

Povratak na Net.hr