SKANDAL SVJETSKIH RAZMJERA: / U dokumentima koji su procurili spominje se i Messijevo ime

Image
Foto: AFP, LLUIS GENE
Image
Foto: AFP, LLUIS GENE
4.4.2016.
10:31
AFP, LLUIS GENE
VOYO logo

Njemački Süddeutsche Zeitung je u suradnji s Međunarodnom udrugom istraživačkih novinara (ICIJ) objavio 11 milijuna povjerljivih dokumenata o odvjetničkoj tvrtki Mossack Fonesca čije usluge koriste bogati i moćni kako bi izbjegli plaćanje poreza i prali novac. Dokumenti razotkrivaju mrežu offshore kompanija čiji je cilj sakriti prave vlasnike novca, nekretnina i udjela u drugim tvrtkama.

Image
AFERA KOJA JE ZATRESLA SVIJET: /

Ovo su svjetski lideri koji su na offshore računima sakrili milijune od poreznika

Otac i sin Messi u problemima

Dokumenti otkrivaju da je odvjetnička tvrtka Juana Pedra Damianija, člana FIFA-ine Etičke komisije, bila u poslovnim odnosima s trojicom muškaraca upletenima u veliki korupcijski skandal u FIFA-i. Riječ je o bivšem dopredsjedniku FIFA-e Eugeniju Figueredu, te Hugu i Marianu Jinkisu, ocu i sinu optuženima da su plaćali mito kako bi dobili televizijska prava za nogometne utakmice u Latinskoj Americi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumenti pokazuju da je Damianijeva odvjetnička tvrtka predstavljala offshore kompaniju povezanu s Jinkisima, te sedam offshore kompanija povezanih s Figueredom. Etička komisija FIFA-e je već potvrdila da je otvorila preliminarnu istragu o Damianijevoj vezi s Figueredom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U aferi koja potresa svijet nalazi se i ime Lionela Messija. Dokumenti pokazuju da su Barcelonin nogometaš i njegov otac Jorge vlasnici tvrtke u Panami - Mega Star Enterprises Inc. Sumnja se da su preko nje prali novac od prava na korištenje Messijeva lika.

Platini vlasnik tvrtke u Panami?

Nije to, u načelu, ništa novo jer su Lionel i Jorge Messi već dulje vrijeme na meti španjolskih vlasti. Sljedeći mjesec ih očekuje suđenje zbog optužbi da nisu platili 4,16 milijuna eura poreza. Sumnja se da su za pranje novca koristili offshore kompanije u Belizeu i Urugvaju, a sada u priču očito ulazi i spomenuta tvrtka iz Paname.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, u izvještaju ICIJ-a se navodi i da se Michel Platini obratio tvrtki Mossack Fonseca kako bi mu pomogla u vođenju offshore kompanije koju je pokrenuo u Panami 2007. godine. Platini je u nedjelju preko glasnogovornika poručio kako švicarske vlasti još od 2007. imaju uvid u sve njegove financije i nekretnine. Inače, nekadašnji slavni nogometaš trenutno služi šestogodišnju suspenziju jer je 2011. od bivšeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera bez ikakvog ugovora primio dva milijuna dolara za navodne savjetničke usluge koje je obavljao desetljeće ranije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo