'Riješit ću problem Dinama za godinu dana!'

Lokalni izbori su pred vratima, a samim time i brojni problemi kojima će se morati pozabaviti novi gradonačelnik Zagreba.

4.4.2013.
12:28
VOYO logo

Pitanje o problemu Dinama kandidatima je poslala inicijativa Zajedno za Dinamo, a odgovorili su: Tatjana Holjevac, Vladimir Ferdelji, Siniša Šukunda, Branko Vukšić i Rajko Ostojić.

Tatjana Holjevac: 'Dinamo je udruga građana, a ne nečiji privatni klub'

Prije svega hvala vam na pitanju. Znala sam da će pitanje Dinama biti jedno od bitnih pitanja u ovoj kampanji i sa zadovoljstvom ću vam odgovoriti na njega. Mene je kao dijete ovoga grada sport oduvijek zanimao i kao rekreacija i kao društvena djelatnost, a Dinamo je jedan od simbola zagrebačkog sporta, pa i našega grada. I zato mi je žao kad vidim u što se Dinamo danas pretvorio. Ne mogu zažmiriti na sablasno prazne tribine i očajnu atmosferu u Maksimiru i ne mogu ne osluhnuti nezadovoljstvo svojih sugrađana stanjem i imidžem kluba. Naravno, nogomet je iznimno popularan sport koji izaziva radost, ali i frustracije, pa je dio nezadovoljstva neminovan i to u ovom trenutku nitko ne bi mogao promijeniti. Međutim, nedopustiva je promjena imidža kluba koja se posljednjih godina očito dogodila i nedopustiv je način rukovođenja klubom koji je autokratski i podređen interesima jedne osobe. Uza sve to, u poslovanju Dinama danas ima poprilično nelegalnosti – prije svega, članovi kluba svedeni su na obične brojeve, bez ikakvog prava odlučivanja, što je nedopustivo s obzirom da je Dinamo prema zakonu udruga građana, a ne nečiji privatni klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas imamo; sukob interesa, nepoštivanje prava članova, autokratski stil vladanja, uvrede, psovke i prijetnje novinarima, podcjenjivanje vlastitih navijača nekakvim dijeljenjem nagradnog novca (pitam se čijeg?), a u bliskoj budućnosti voljela bih da imamo novi GNK Dinamo koji posluje legalno, koji pita svoje članove za mišljenje i daje im prava garantirana zakonom, kojim se rukovodi demokratski i na osnovi stručnosti, gdje su novinari rado viđen gost i ono što je najbitnije – gdje navijači dolaze na stadion jer vole klub, a ne zato da osvoje milijun kuna. Nadam se da sam bila dovoljno jasna u tome kako ja vidim Dinamo. Ja kažem da bu Zagreb opet Zagreb ako odaberete ljude koji će vratiti tradiciju izvrsnosti koja je naš grad uvijek krasila, pa bum rekla i da bu Dinamo opet Dinamo! Hvala vam još jednom što ste me pitali za mišljenje.

Vladimir Ferdelji: 'Svojedobno, moj brat je bio jedan od ponajboljih juniora Dinama'

Postavili ste jedno vrlo ozbiljno i za mene vrlo sentimentalno pitanje. Društveni život dječaka 60-ih i 70-ih godina u Zagrebu svodio se na igru (najčešće nogometa) po dvorištima iza zgrada i od najranijih godina društveni status bio je usko vezan s igranjem nogometa. Gotovo da nije bilo dečka koji nije sanjao da igra nogomet u Dinamu. Svojedobno, moj brat je bio jedan od ponajboljih juniora Dinama. Čak i oni koji nisu voljeli nogomet ne mogu zanijekati da je Dinamo tada, u toj veličini i sjaju, bio simbol Zagreba! Gotovo svaka prvenstvena utakmica Dinama bila je posjećenija od bilo kojeg današnjeg 'derbija', a i ja sam kao junior Zagreba posjećivao sve Dinamove utakmice. Današnje, mahom prazne tribine dokaz su da u Dinamu nešto ne valja, jer je sa Zagrepčanima sve u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako nemam nikakvog uvida u financijsko poslovanje Dinama, niti o poslovnom odnosu grada Zagreba i Dinama, očito je da zbog same netransparentnosti svih tih podataka, u tim područjima leže veliki problemi. Ipak, možda glavni problem Dinama danas leži u organizaciji kluba. Treba konačno definirati hoće li Dinamo biti udruga građana ili će biti profesionalni klub, jer danas u praksi nije ni jedno ni drugo. To pogoduje malim interesnim skupinama koje ga kada im to odgovara tretiraju kao udrugu, a kada ne, kao profesionalni klub. Financiranje kluba od strane grada treba biti sukladno rezultatima i postignutim ciljevima koji su ranije dogovoreni. Pri tome ne mislim samo na rezultate na raznim natjecanjima, nego i na stvaranje domaćih igrača i ulogu koju je Dinamo imao, koju ima i koju će imati kod većine Zagrepčana. Svaki mogući sukob interesa treba izbaciti iz kluba, a privatni interesi ljudi koji upravljaju Dinamom moraju biti podređeni općim interesima. Sve promjene u klubu za funkciju moraju imati vraćanje kompetencija i stručnosti u vrh kluba i vraćanje interesa i povjerenja Zagrepčana u Dinamo. Bez navijača koji duboko i istinski vole i cijene Dinamo, on gubi najveći dio svoje svrhe postojanja. Uz takvu transformaciju, podržan od grada i građana, uvjeren sam da Dinamo neće imati niti financijskih niti igračkih poteškoća i da će konačno navijačima pružati zadovoljstvo i radost, a ne ravnodušnost i gorčinu.

Siniša Šukunda: 'NK Dinamo je postao klub bez duše'

Poštovani navijači, ponajprije čestitam vam na 27. godišnjici osnivanja navijačke skupine BAD BLUE BOYS. Ne bih volio da se ovo koristi kao nekakav politički alat. Vaša ideja o postavljanju pitanja vezana uz NK Dinamo zanimljiva je, pa se nadam da će i ostali kandidati na njih odgovoriti, ako zbog ničeg drugog onda bar iz pristojnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi, navijači NK Dinama, sudjelovali ste u stvaranju Hrvatske, vaši prijatelji sa Sjevera položili su živote za slobodnu i neovisnu Hrvatsku i to svi moraju poštovati i cijeniti. Današnja situacija u Maksimirskoj 128 ne odgovora ovom gradu i navijačima, nego samo pojedincima. NK Dinamo treba vratiti ljudima, navijačima, treba ga vratiti cijelom Zagrebu, jer NK Dinamo postao je klub bez duše.

Mišljenja sam da Dinamo u punom smislu te riječi treba postati profesionalni klub, a da bi se to postiglo trebalo bi se promijeniti cjelokupno vodstvo predvođeno upravom. Time bi se neminovno otvorio prostor običnim navijačima i ljubiteljima kluba da mogu participirati u radu našeg Dinama. Nema potrebe za izmišljanjem tople vode, jer ako su klubovi u Europi profesionalni, i ako su uspjeli opstati i pune tribine, onda to mogu i NK Dinamo i njegovi navijači. Što se tiče financiranja, mišljenja sam da bi grad trebao smanjiti davanja NK Dinamu, ali pritom voditi računa o uspjesima i radu, pogotovo omladinske škole, a naravno i seniorske momčadi. Kvalitetnim radom Dinama i njegovim uspjesima u Hrvatskoj i Europskoj ligi, sva sredstva uložena u njega vraćaju se kroz poreze na reklame, noćenja u Zagrebu prilikom gostovanja stranih navijača, popijena pića u kafićima, kroz prodane ulaznice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vaša inicijativa ZZD i ideja JEDAN ČLAN JEDAN GLAS trebala bi biti jedan od važnijih čimbenika u novom funkcioniranju kluba, ali pritom bi se valjalo osloniti na ljude svima prihvatljivog profila čija bi čast i ugled jamčili visoku profesionalnost i dignitet kluba. Svoj cilj u svemu tome oni bi trebali vidjeti isključivo u napretku i poboljšanju NK Dinama. Sjever je uvijek imao stav, a bilo je teških i vrlo prevrtljivih vremena, stoga ni sada nemojte dopustiti da vas politika ili političari razdvoje. Vi ste duša NK Dinama.

Branko Vukšić: 'Riješit ću problem Dinama za godinu dana!'

Dragi moji dinamovci, problem kluba se može riješiti ako on prestane biti štamparija novca za Zdravka Mamića. Dinamo mora postati zagrebački klub. Postoje dva modela i dva pristupa nogometnom, profesionalnom klubu. Jedan upražnjava Porto, poznat po sveučilištu, vinu i istoimenom nogometnom klubu, koji se, dobrim dijelom, financira iz gradskoga budžeta. Ali tek onda kada o tome na referendumu odluče građani Porta. Zar je normalno da Dinamo (kao i većina ostalih HR klubova) bude organiziran kao neprofitna udruga?! Da bi se riješilo pitanje Dinama treba političke volje, točnije – hrabrosti. Čak i ako Dinamo postane većinski privatni klub, u njemu navijači moraju imati priliku odlučivati. Modeli postoje, ali sadašnja gradska vlast sa SDP-om i Bandićem na čelu neće riješiti ništa. Laburisti hoće. I to već onoga trenutka kad osvoje mandate u Skupštini. Moja će pak malenkost, postanem li gradonačelnik, riješiti problem Dinama za godinu dana. No, treba napomenuti da rješenja nema bez Sabora, odnosno – dobroga zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rajko Ostojić: Planiramo napraviti svojevrsnu izlaznu strategiju za stadion Maksimir!

Poštovani dinamovci okupljeni u inicijativu Zajedno za Dinamo, ovim putem želim vam se zahvaliti na javljanju i iskazanom interesu. Pitanje Dinama, odnosno onoga što je danas Dinamo, pitanje je koje tjera na razmišljanje sve nas koji živimo u Zagrebu, kao i šire društvene zajednice. Dinamo je uvijek goruće pitanje za vrijeme izbora, a stadion i dalje zjapi! Sustav financiranja Dinama, kao uostalom i svih ostalih korisnika gradskog proračuna temeljito ćemo preispitati i promijeniti.

Građani Grada Zagreba izdvajaju velik novac za Dinamo koji se troši prema nejasnim kriterijima, ovisno o odlukama vodstva kluba. Ovom prilikom mogu vam najaviti da će financijska konsolidacija grada biti jedan od mojih prvih poteza kao gradonačelnika. To podrazumijeva iznošenje računa pred građane ovoga grada. Svatko će imati priliku vidjeti s koliko će novca grad podržavati NK Dinamo i za koju namjenu. Isto tako, smatram da bi profesionalni nogometni klubovi trebali gradski novac prvenstveno trošiti na omladinski pogon, odnosno na najmlađe dinamovce koji nogomet igraju iz srca, ne radi novca. U rješavanje problema funkcioniranja kluba u budućnosti, aktivno bi trebali biti uključeni njegovi navijači, građani. Princip odlučivanja 'jedan član – jedan glas' mi je privatno blizak i smatram ga ispravnim. Sport ne smije trpjeti zbog bilo čijih privatnih ambicija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Zagreb je svjetski prvak promašenih gradskih projekata, a tu se posebno ističe stadion Maksimir. On je jedna on najbolnijih točaka za gotovo svakog građanina grada Zagreba. Boli nas njegovo derutno stanje, a još nas više boli kad pogledamo koliko je našeg novca dosad potrošeno za izgradnju. Planiramo napraviti svojevrsnu izlaznu strategiju za stadion Maksimir. Glavni grad zaslužuje primjeren stadion, ali Zagrepčani su dosad previše novca dali za propale projekte. Vrijeme je da se veliki infrastrukturni projekti financiraju iz europskih fondova. Vjerujem da niste očekivali da će ovako teško biti ostvariti svoja prava u vrijeme pokretanja vaše inicijative. Iako su različita Dinamova vodstva unazad dvadeset godina svojim ponašanjem zapravo tjerala građane od kluba, siguran sam da Zagrepčani i dalje vole naš Dinamo. Kao čovjek i građanin ovoga grada, želim vam čestitati na ustrajnoj borbi za vaše i naše ideale i za naš klub u kojoj ću vam nastojati pomoći i kao gradonačelnik.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo