KREĆE LIGA NACIJA

REVOLUCIJA U NOGOMETU: Potvrđeno novo natjecanje reprezentacija, Vatrene čekaju spektakularni dvoboji

Europska nogometna federacija (UEFA) potvrdila je konačna pravila i format Lige nacija, novog natjecanja koje će početi 6. rujna 2018. godine.

Radi se o natjecanju koje je zamišljeno kao zamjena za velik dio prijateljskih utakmica, a reprezentacijama će omogućiti dvoboje u kojima će igrati protiv podjednako jakih momčadi. Natjecanje će biti podijeljeno u četiri jakosne lige (A, B, C i D), a svaka liga bit će podijeljena na četiri skupine s po tri ili četiri reprezentacije.

HNS ŠOKIRAO SLAVONCE, A ONDA USLIJEDIO HLADAN TUŠ ZA SVE NAVIJAČE: Vatreni protiv Finske u Rijeci, cijene ulaznica vrtoglave

ČAČIĆ KONAČNO OBJAVIO POPIS: Ova 24 igrača imaju zadatak odvesti Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Rusiji

O pobjedniku odlučuje ‘final four’

Raspoređivanje 55 reprezentacija po ligama će biti napravljeno prema UEFA-inoj ljestvici iz studenog ove godine, a da se to radi danas, Hrvatska bi bila u prvoj jakosnoj ligi. Društvo bi joj pravile Njemačka, Portugal, Belgija, Španjolska, Engleska, Švicarska, Italija, Francuska, Poljska, Rusija i Island. U ligama A i B će biti po 12 reprezentacija Europe, u ligi C 15, a preostalih 16 će ići u u ligu D.

Između rujna i studenog 2018. godine reprezentacije će u svojim skupinama igrati protiv svih suparnika kod kuće i u gostima. Pobjednici skupina u ligama od B do D izborit će plasman u viši rang, dok će četiri najlošije reprezentacije u ligama od A do C ispasti u niži razred. Četiri pobjednika skupine u Ligi A igrat će završnici turnir koji će se održati u  lipnju 2019. Ždrijeb skupina za inauguralnu sezonu Lige nacija održat će se 24. siječnja sljedeće godine u Lausannei.

Liga nacija će utjecati i na kvalifikacije za Euro 2020. godine. Kvalifikacije će početi u ožujku 2019. , a nijedna reprezentacija neće imati izravan plasman kao domaćin jer će 13 zemalja ugostiti Euro. Prve dvije momčadi iz svake kvalifikacijske skupine će se plasirati na EP, a preostala četiri mjesta će biti popunjena play-offom u kojem će igrati pobjednici 16 skupina Lige nacija. Svaka jakosna liga (od A do D) će dati po jednog putnika na Euro, a ako se pobjednik neke od skupina ranije kvalificira na kontinentalnu smotru kroz kvalifikacije, njegovo će mjesto zauzeti sljedeća najbolje rangirana reprezentacija u ligi.

 

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr