REVOLUCIJA U NOGOMETU: / Objavljene dvije bitne odluke! Nakon ovog više ništa neće biti isto

Image
Foto: AFP

Krovna organizacija europskog nogometa Uefa objavila je dvije bitne odluke za budućnost europskog nogometa, javlja ugledni britanski BBC.

1.6.2017.
19:57
AFP
VOYO logo

Prva je vezana za izmjene. Naime, uvodi se četvrta izmjena, a to će se testirati na četiri UEFA-ina turnira ovog ljeta.

GLASUJTE U VELIKOJ ANKETI NET.HR-A: Prognozirajte neizvjesno finale koje je podijelilo nogometni svijet

Četvrta izmjena

Četvrtu izmjenu, ako utakmica ode u produžetke, moći će koristiti izbornici na ženskom Euru i ženskom juniorskom prvenstvu, te na europskim prvenstvima za nogometaše mlađe od 21, odnosno od 19 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, na natjecanjima pod ingurencijom Fife već se koristila četvrta izmjena, a prošle godine je na Svjetskom klupskom prvenstvu napadač Real Madrida Alvaro Morata postao prvi nogometaš koji je u igri ušao kao četvrta izmjena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Premier ligi, Manchester City je prva momčad koja je napravila četvrtu izmjenu, kad je Kelechi Iheanacho zamijenio Raheema Sterlinga u 105. minuti utakmice protiv Arsenala koju su izgubili u polufinalu FA Kupa. Engleski nogometni savez prošlog je ljeta najavila uvođenje mogućnosti četvrte izmjene, a ona se ove sezone testirala u FA kupu.

Promjena pravila raspucavanja jedanaesteraca - ABBA sustav

Pravilo četvrte izmjene u produžecima vrijedilo je i u ovosezonskom FA Cupu, kao i u škotskom kupu. Druga odluka je vezana uz promjenu pravila jedanaesteraca. Testiranja kaznenih udaraca po novim pravilima se nastavlja, a prvi put je korišteno prošlog mjeseca tijekom ženskog U-17 Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po sadašnjem modelu jedanaesterce u raspucavanju izvodi igrač jedne, a potom igrač druge ekipe. Izvodi se pet serija, a ako je potrebno nastavlja se serija po serija dok se ne dobije pobjednik. Studije su pokazale da su oni koji prvi izvode jedanaesterac u velikoj prednosti. I Uefa to želi anulirati.

Prema novom sustavu jedanaesterci će se izvoditi po sustavu ABBA. Prvi jedanaesterac izvodit će igrač iz ekipe A, potom će iduća dva izvoditi igrači iz ekipe B, pa iduća dva opet iz ekipe A i tako sve dok obje ekipe ne izvedu po pet udaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo