NEVJEROJATNA IDEJA

RADIKALAN PRIJEDLOG: Ako ovo prođe, Svjetsko prvenstvo će postati nakaradno

Predsjednik Međunarodne nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino predložio je proširenje Svjetskog prvenstva na čak 48 reprezentacija!

U svojoj predizbornoj kampanji Infantino je obećao proširenje SP-a na 40 reprezentacija, no u međuvremenu je odlučio napraviti još korak dalje. Nova ideja je da 16 reprezentacija bude eliminirano poslije jedne nokaut-utakmice te da nakon toga krene grupna faza. Prvenstvo bi se dalje odvijalo prema sadašnjem formatu s 32 reprezentacije od kojih bi 16 prolazilo u osminu finala poslije natjecanja po skupinama. Konačna bi odluka trebala biti donesena u siječnju.

‘Društveni događaj’

“Iznosimo ideje kako bismo pronašli najbolje rješenje. Raspravljat ćemo o njima ovaj mjesec i donijeti odluku početkom 2017. Vidjet ćemo koja je ideja najbolja”, prenosi Infantinovu izjavu BBC.

Prema njegovom prijedlogu, u preliminarnoj fazi bi sudjelovale 32 reprezentacije, a 16 pobjednika nokaut-dvoboja bi prošlo u natjecanje po skupinama. Tamo bi ih čekalo 16 reprezentacija koje bi imale status nositelja.

“To bi značilo da ćemo nastaviti s uobičajenim SP-om s 32 momčadi, ali na početku bi na zabavi bilo 48 reprezentacija. Ideja FIFA-e je da razvija nogomet u cijelom svijetu, a SP je najveći događaj koji postoji. To je više od natjecanja, to je društveni događaj”, zaključio je prvi čovjek svjetskog nogometa.

Povratak na Net.hr