RACIJA U UEFI: / U velikoj aferi Panama Papers iskrsnulo i ime novog predsjednika FIFE!

Image
Foto: AFP, ALAIN GROSCLAUDE
6.4.2016.
17:00
AFP, ALAIN GROSCLAUDE
VOYO logo

Njemački Süddeutsche Zeitung je u suradnji s Međunarodnom udrugom istraživačkih novinara (ICIJ) objavio 11 milijuna povjerljivih dokumenata o odvjetničkoj tvrtki Mossack Fonesca čije usluge koriste bogati i moćni kako bi izbjegli plaćanje poreza i prali novac. Dokumenti razotkrivaju mrežu offshore kompanija čiji je cilj sakriti prave vlasnike novca, nekretnina i udjela u drugim tvrtkama.

Sporno prodavanje prava

Još ranije je objavljeno da se u dokumentima spominju imena Huga i Mariana Jinkisu, oca i sina optuženih da su plaćali mito kako bi dobili televizijska prava za emitiranje nogometnih utakmica u Latinskoj Americi. U srijedu se pojavila informacija da je Infantino 2006. godine, u vrijeme dok je bio direktor UEFA-e za pravne poslove, potpisao ugovor s Jinkisima koji su kupili televizijska prava za utakmice Lige prvaka, a potom ih prodali po trostruko većoj cijeni. Infantino je izjavio da je u očaju zbog toga što se sumnja u njegov integritet, a njegov je očaj vjerojatno postao još veći kad je nekolio sati kasnije policija upala u prostorije UEFA-e u Nyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Možemo potvrditi da nas je danas posjetila Švicarska federalna policija koja je došla s nalogom i tražila uvid u ugovore između UEFA-e i Cross Trading/Teleamozonasa. Naravno, policiji smo predali sve važne dokumente i u potpunosti ćemo surađivati", priopćila je UEFA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki istražitelji sumnjaju da su Hugo i Mariano Jinkis, kao vlasnici Cross Tradinga, platili milijune dolara mita južnoameričkim nogometnim dužnosnicima kako bi dobili televizijska prava za razna natjecanja. Po povoljnim su cijenama dobivali prava koja su kasnije preprodavali i stjecali profit. Infantino je potpisao ugovor za prava na prijenos utakmica Lige prvaka koja je Cross Trading kasnije prodao ekvadorskoj televizijskoj postaji Teleamazonas. Jinkisi su UEFA-i platili 111.000 dolara, a potom Teleamazonasu prodali prava za 311.170 dolara. Zasad nema dokaza da je Infantino primio mito u ovom poslu, ali njegov potpis na ugovoru mu itekako ruši vjerodostojnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo