VIDEO: / Rijeka je bila doslovno razvaljena, sudac dobio doživotnu suspenziju

Trijumf protiv Stuttgarta zacijelo je najveći međunarodni uspjeh Rijeke u njenoj povijesti!

30.8.2013.
12:08
VOYO logo

Drama iz Stuttgarta, s pogotkom u posljednjim sekundama u mreži njemačke momčadi, kao da je svojim uspješnim raspletom obrisala sve suze i muke koje je Rijeka proživljavala u europskim natjecanjima. Inače, najveći uspjesi kluba s Kvarnera jesu osvajanja jugoslavenskog Kupa 1978. i 1979. godine. U finalu Kupa 1978. Rijeka je u Beogradu nadvisila Trepču iz Kosovske Mitrovice s 1:0 nakon produžetaka, golom Radovića u 91. minuti. Dogodine se finale igralo na dvije utakmice, a suparnik Riječanima bio je favorizirani Partizan.

Riječka Kantrida je gorjela, pred više od 20 tisuća gledatelja domaćin je zgodicima Cukrova i Bursaća pobijedio Partizan s 2:1. U beogradskom uzvratu, pred čak 55 tisuća ljudi, bilo je 0:0 i Riječani su se trijumfalno vratili u svoj grad, upriličen im je doček baš kao i sada nakon veličanstvenog uspjeha protiv Stuttgarta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/eWLbXW98vIA

Od tih dana datiraju i europski pokušaji Rijeke... U europskom Kupu pobjednika kupova Rijeka je 1978. u 1. kolu nadvisila velški Wrekham (3:0, 0:2), a potom u osmini finala ispala od belgijskog Beverena (0:0, 0:2). U još jednom pokušaju u istom natjecanju sljedeće godine Rijeka je najprije eliminirala belgijski Beerschoot (0:0, 2:1), u osmini finala bila je bolja od čehoslovačke Lokomotive iz Košica (0:2, 3:0), da bi u četvrtfinalu bila eliminirana od torinskog Juventusa (0:0, 0:2). Rijeka je na svojoj Kantridi igrala izvrsno protiv čuvene talijanske momčadi i velika je sreća sačuvala u nekoliko navrata mrežu izvrsnog vratara Dine Zoffa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/jJroZ1dRrOk

Izvrsna je Rijeka 1984. godine bila u Kupu UEFA. U 1. kolu bila je bolja od Valladolida (0:1, 4:1), da bi u 2. kolu naletjela na madridski Real. Nitko nije Rijeci davao nikakve šanse protiv Madriđana, naposljetku je ispalo da je Rijeka nadigrala Real i ispala zbog do tada u europskom nogometu neviđene prevare i krađe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Kantridi je Rijeka povela s 3:0, no nepažnjom je pred kraj utakmice primila pogodak. Rijeka je tu prvu utakmicu protiv Reala, u kojoj je pobijedila 3:1, igrala u sastavu: Ravnić, Malbaša (Milenković), Hrstić, Juridić, Tičić, Sredojević, Stevanović, Gračan (Radmanović), Matrljan, Fegić, Desnica. Trener je bio Josip Skoblar. Dva pogotka je postigao Fegić, jedan Malbaša.

U uzvratu je bilo 3:0 za Real, no u nevjerojatno nepoštenim okolnostima. Rijeka je doslovce bila razvaljena od suca, Belgijanca Shoetersa, koji je toliko natezao za Real da ga je poslije te utakmice UEFA – doživotno suspendirala. //www.youtube.com/embed/NS6XVFZhsqo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta odluka UEFA-e bila je premala utjeha za Riječane koji su doživljavali takva sudačka poniženja tijekom te uzvratne utakmice da su u jednim trenutku namjeravali čak i napustiti teren. Sudac je Riječanima isključio čak tri nogometaša (Milenković, Tičić i Desnica), a samo zamislite da je crveni karton dobio gluhonijemi napadač Rijeke Damir Desnica zbog, vjerovali ii ne, prigovora. Dvoboj protiv Reala i posve nezasluženo ispadanje, uz časnu aureolu pravog moralnog pobjednika, dosad se smatrao najvećim europskim uspjehom riječkog kluba. Više to nije. Eliminacija Stuttgarta zauzela je počasno mjesto najvećeg europskog uspjeha kluba s Kvarnera.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo