PREMINUO SLAVNI NIJEMAC: / Između ostalog, pamti ga se i po jednom od najvećih šokova ikad u nogometu

Image
Foto: Profimedia/Screenshot: Twitter

Tilkowski stajao na vratima u kontroveznom finalu Engleska - Zapadna Njemačka

6.1.2020.
23:28
Profimedia/Screenshot: Twitter
VOYO logo

Hans Tilkowski, koji je branio za Zapadnu Njemačku u finalu SP-a u Londonu 1966. godine, preminuo je u 84. godini u bolnici u Berlinu, javljaju njemački a prenose ostali europski mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stajao na vratima u kontroveznom finalu Engleska - Zapadna Njemačka

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TEŠKO STRADALI HRVATSKI GOLMAN PROBUDIO SE IZ KOME: /

'Presretni smo jer može micati ruke i noge'

Image
TEŠKO STRADALI HRVATSKI GOLMAN PROBUDIO SE IZ KOME: /

'Presretni smo jer može micati ruke i noge'

Tilkowski je stajao na vratima u kontroveznom finalu Engleska - Zapadna Njemačka (4-2), poznatom po golu Geoffa Hursta, za kojeg mnogi i danas tvrde da lopta nije prošla gol-liniju. Upravo je to našlo svoje mjesto među najvećim skandalima i šokovima zabilježenim na svjetskim nogometnim prvenstvima, poput glasovite "Božje ruke“ Diega Maradone i njegova gola Engleskoj u Meksiku 1986. godine, o čemu se i dalje vode polemike na globalnoj razini.

Image
Image

File photo dated 30-07-1966 of England's Geoff Hurst cracks a shot past German goalkeeper Hans Tilkowski to score the final goal of the World Cup Final against West Germany at Wembley., Image: 294436613, License: Rights-managed, Restrictions: FILE PHOTO 081-26 SPORT-FOOTBALL-SOCCER 81-26, Model Release: no, Credit line: PA / PA Images / Profimedia

'Nije bio gol'

"Nije bio gol, i danas to tvrdim. Hurst je u finalnoj utakmici zaista sjajno igrao, ali gol koji mu je priznat i dan danas je sumnjiv. On je u jednom trenutku doista snažnim udarcem uzdrmao gredu od koje se lopta odbila na gol crtu. Međutim, lopta nije prešla crtu što su potvrdile i analize tog gola rađene suvremenom tehnologijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One sugeriraju da to ipak nije bio pogodak koji je glavni sudac Švicarac Gotfried Dienst priznao nakon konzultacija s pomoćnim sucem Tofikom Bakhramovim iz ondašnjeg Sovjetskog Saveza. Bakhramov je ustvrdio kako je lopta prešla gol crtu i tog trenutka smo nezasluženo pali. Na samom završetku utakmice Hurst je postigao i svoj treći gol na utakmici, iako je na teren utrčalo nekoliko engleskih navijača koji nisu mogli dočekati zadnji sučev zvižduk i početak slavlja" kazao je Hans Tilkowski o utakmici i golu koji su obilježili njegovu veoma uspješnu karijeru u razgovoru za Dubrovniknet.hr na ljeto 2014. godine, kad je Tilkowski boravio na ljetovanju u Dubrovniku, tom hrvatskom biseru na jadranskom moru...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Bilo je jako bolno sve to izdržati'

"Bilo je jako bolno sve to izdržati, no poslije mnogo godina mogu reći kako je bol prošla, a rana je zacijelila. Najvažnije je od svega što smo i nakon toliko godina ostali prijatelji s kolegama iz engleske izabrane vrste. I mi i Englezi smo imali sjajne ekipe. Za našu reprezentaciju su igrali Schnellinger, Haller, Seeler… a na tom prvenstvu je kao 19-godišnji mladić odlično igrao Franz Beckenbauer koji je kasnije izgradio čudesnu karijeru u nogometnom svijetu.

'On je uvijek tvrdio da je bio gol, a ja obrnuto'

Tako elegantnog igrača kakav je Franz bio već dugo nema na nogometnim terenima. I Englezi su tada imali sjajnu ekipu u kojoj su bili izvrsni golman Gordon Banks, braća Jackie i Boby Charlton, Boby Moore… Unatoč svemu što se dogodilo u tom finalu i jedni drugi smo ostali u korektnim i prijateljskim sportskim odnosima. S Geoffom Hurstom sam i gostovao u mnogim sportskim televizijskim emisijama. On je uvijek tvrdio da je bio gol, a ja obrnuto. Rana je zacijeljena, ali je ostalo neizbrisivo sjećanje na te dane. Uostalom, nogometni svijet je i dalje podijeljen oko 'gola koji to nije bio', rekao je Hans Tilkowski u intervjuu prije skoro pet i pol godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Hurst bio jedan od prvih koji su putem društvenih mreža izrazili sućut zbog smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tilkowski je bio i pričuvni vratar na SP 1962, a u karijeri je branio za Westfaliju Herne, Borussiju Dortmund i Eintracht Frankfurt.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo