ENGLEZI ŽELE BILIĆA ZA IZBORNIKA: / 5 razloga zašto misle da je Hrvat idealan za to

Image
Foto: AFP, GLYN KIRK

Nakon poraza od Islanda i ispadanja u osmini finala Europskog prvenstva u Francuskoj, engleska nogometna reprezentacija ostala je bez izbornika. "Tko će preuzeti vruću sjedalicu?

28.6.2016.
14:07
AFP, GLYN KIRK
VOYO logo

Roy Hodgson (68) vodio je reprezentaciju četiri godine nakon što je na tom mjestu zamijenio Talijana Fabija Capella, pri čemu je upisao 33 pobjede u 56 utakmica, ali i samo tri u jedanaest igranih na velikim turnirima.

"Što slijedi Engleskoj? Engleski nogometni savez (FA) pokušao je s domaćim i stranim izbornicima. Nudimo savjet. Tražite li rezultat, nađite sredinu i zaposlite menadžera West Hama Slavena Bilića", nastavlja se u tekstu i nudi ovih pet razloga:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iskusan je i zna s mladima

1. "Iako Slaven Bilić nije Englez (Hrvat) poznaje i razumije engleski mentalitet. Dio je igračkih dana proveo u engleskoj Premier ligi, a trenutačno je ondje zaposlen i kao menadžer West Ham Uniteda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Roy Hodgson je okrenuo stranicu, zahvalio nekim starijim igračima i okrenuo se engleskoj budućnosti. Prosjek starosti igrača u utakmici protiv Islanda bio je 25 godina. Slaven Bilić zna kako voditi mlade igrače. Prije nego što je preuzeo posao izbornika hrvatske nogometne reprezentacije vodio je U21 reprezentaciju s kojom je i ostvario dobre rezultate. Oni su bili glavni razlog što mu je Hrvatski nogometni savez potom dao posao u seniorskoj vrsti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Slaven je igrao za Hrvatsku u doba njene 'zlatne generacije', a to znači da ima dovoljno iskustva i s travnjaka i izvan njega. Godine 2008., kada je bio izbornik Hrvatske, dvaput je svladao Englesku i ostavio ju kod kuće tijekom Europskog prvenstva.

Dokazao se

Na tom je turniru Hrvatska svladala Austriju, Njemačku i Poljsku u fazi po skupinama i uz maksimalan broj bodova izborio četvrtfinale. Ipak, Hrvatska je turnir završila dramatičnim porazom na jedanaesterce protiv Turske i Bilićevi dečki su Euro napustili s rekordima od najmanje primljenih golova (2) i najmanje utakmica u kojima su poraženi (0). Dvije godine kasnije s Hrvatskom se nije uspio plasirati na Svjetsko prvenstvo za što su glavni razlog bile ozljede ključnih igrača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 2012. Hrvatska je izborila Europsko prvenstvo prije kojeg je Bilić službeno dogovorio preuzimanje klupe moskovskog Lokomotiva. U fazi po skupinama Hrvatska je s 3:1 pobijedila u otvarajućoj utakmici protiv Irske, remizirala s Italijom 1:1, a u posljednjoj utakmici nesretno izgubila od Španjolske 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Na klupi moskovskog Lokomotiva napravio je dobar posao, ali nije osvojio rusko prvenstvo. Godinu potom preuzeo je posao u turskoj Super ligi gdje se u dvije godine dobro povezao s navijačima Beşiktaşa i bio je vrlo blizu, sve do samog kraja natjecanja, da dohvati naslov prvaka. S istom je momčadi ostvario dobre rezultate u Europskoj ligi pritom izbacujući i engleske sastave.

Napravio dobar posao u West Hamu

U sezoni 2015./16. imenovan je menadžerom West Hama. Budući da je sezona nedavno završila lako se sjetiti utjecaja kluba kroz sezonu. Napravio je čvrstu momčad koja je pobijedila sve elitne klubove engleskog prvenstva. U jednom su trenutku 'čekićari' bili blizu prvog mjesta ljestvice, kao i plasmana u Ligu prvaka, no u konačnici je izborena Europska liga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Kao završni razlog zbog kojeg bi Engleska trebala zaposliti Slavena Bilića (isprika navijačima West Hama) sažet ćemo sve. Kada god je Bilić napuštao momčad, navijači nisu s time bili sretni. Povezivao se sa svima gdje god da je igrao ili trenirao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karizmatična je osoba, ljudi ga vole, a kamo god ide sa sobom nosi hrvatski 'temperament'. Simpatična je i inteligentna osoba koja uživa u nogometu i svemu što okružuje najpopularniju svjetsku igru.

Ima sve potrebno

Važnije od svega, ima upravo ono što je Engleskoj sada potrebno, cijeli komplet (iskustvo kao igrač i trener) i pravi je izbor za englesku klupu. Njegove momčadi igraju napadački nogomet i donose rezultat, a postoji li od toga bolji razlog da ga se zove? Ipak, ostaje pitanje bi li prihvatio poziv uzme li se u obzir napredak koji je napravio s klubom u samo jednoj sezoni."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo da u predstavljanju mogućih kandidata Daily Mail o Biliću piše:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jak je taktičar i iskusan u vođenju nacionalne momčadi. Popularan je u Engleskoj, poznaje zemlju, kulturu i, najvažnije, engleski nogomet. Iskren je i otvoreno priča pa navijači neće biti 'hranjeni' glupostima niti će im biti čitane unaprijed sastavljene izjave tipa 'napravili su sve što se od njih tražilo' momčad pet minuta nakon ispadanja od Islanda u osmini finala Eura.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo