Škare u ruke

OVO JOŠ NISTE VIDJELI: Bale krajnje bizarnom metodom pokušava izbjeći ozljede!

Velški nogometaš Gareth Bale odabrao je prilično bizarnu metodu u pokušaju da spriječi nove ozljede. Mnogi su ostali u čudu kad su vidjeli inovaciju koju je prezentirao na subotnjoj utakmici protiv Celte u španjolskom prvenstvu.

Bale je nakon 47 dana izbivanja zaigrao za Real Madrid, ušavši u igru u 65. minuti utakmice 28. kola. Bilo mu je to dovoljno da zabije jedan gol u uvjerljivoj Realovoj pobjedi (7-1), ali nakon utakmice se više pričalo o njegovim čarapama nego o pogotku!

Psihička ili fizička pomoć?

Velšanin je, naime, na svakoj čarapi imao po jednu rupu. Španjolski AS navodi da je razlog rezanju čarapa ‘oslobađanje’ širokog listolikog mišića (soleus) na obje noge i prevencija novih ozljeda. Otkad je došao u Real u ljeto 2013. godine, Bale je pretrpio šest ozljeda lista, a samo u ovoj sezoni ih je imao tri.

Izvor iz liječničke struke, koje je kontaktirao AS, navodi da je uloga rupa na čarapama više psihološke nego fizičke naravi. Današnje su nogometne čarape dizajnirane da poboljšaju cirkulaciju laganim pritiskanjem tkiva. Izbjegavanje osjećaja pritiska, tvrde konzultirani liječnici, može pomoći igraču u psihičkom smislu, smanjujući strah od ponavljanja ozljeda. Kod Balea je to posebno bitno s obzirom da je svjestan problema sa svojim lisnim mišićima i zabrinut da bi se ozljede mogle vratiti.

Ima li u ovoj teoriji istine i pomaže li ova metoda, teško je reći, ali činjenica je da je Bale u subotu odigrao dobru utakmicu. Realu je od velike važnosti da nekadašnji nogometaš Tottenhama ostane zdrav do kraja sezone budući da je u 18 ovosezonskih nastupa upisao čak 14 golova i 11 asistencija.

Povratak na Net.hr