hnl

Ovo je Mamićeva istina o povijesnom incidentu!

‘Tada smo izbačeni iz Europe isključivo radi ponašanja navijača i, nažalost, Ćire Blaževića. Bio sam u svečanoj loži i nit’ sam luk jeo, nit’ sam luk mirisao. A bilo je tada jako poželjno da me se diskreditira, kao da sam ja krivac za Dinamovo izbacivanje iz Europe’, iznio je svoju istinu Zdravko Mamić.

Dinamov izvršni predsjednik Zdravko Mamić ekskluzivno je u biografiji Ćire Blaževića Trener stoljeća otkrio niz detalja iz burnoga tridesetogodišnjeg odnosa s najtrofejnijim Dinamovim trenerom, ali i iznio svoju istinu o izbacivanju Modrih iz europskih natjecanja 1994. godine nakon tužne uzvratne utakmice 1. kola Kupa pobjednika kupa protiv Auxerrea.

Ovo je Mamićevo sjećanje na crni 29. rujna 1994. godine:

“U Zagrebu smo pobijedili Francuze s 3:1, a u uzvratu sudac je u ranoj fazi dao dva žuta kartona Soldi i isključio ga. Bilo je očigledno da smo u neravnopravnom položaju, a suđenje je bilo tendenciozno. Izgubili smo s 3:0, a tom zgodom izbačeni smo iz Europe isključivo radi ponašanja navijača i, nažalost, Ćire Blaževića. Bio sam u svečanoj loži i nit’ sam luk jeo, nit’ sam luk mirisao. A bilo je tada jako poželjno da me se diskreditira, kao da sam ja krivac za Dinamovo izbacivanje iz Europe”, priča Mamić.

U Dinamu postoji originalni UEFA-in dokument, odluka o jednogodišnjoj suspenziji, u kojem se detaljno opisuju svi delikti gostiju iz Zagreba na Auxerreovu stadionu. Pa se tako, osim bakljade BBB-a u kojoj je bilo čak i ozlijeđenih gledatelja, navodi i kako je Blažević prije kraja prvog poluvremena vrijeđao glavnoga i četvrtoga suca, a u poluvremenu je uvrede na njihov račun ponovio i u mikrofon TV postaje Canal +.

Ćiro Blažević te je večeri i udaljen s Dinamove klupe, a zbog svega kasnije je bio suspendiran i nije smio kao izbornik voditi hrvatsku reprezentaciju na kvalifikacijskoj utakmici protiv Italije u Palermu.

A za što se Zdravka Mamića teretilo u Auxerreu? Formalno – ni za što! Naime, iako će se mnogi sjetiti kako je i on u poluvremenu utakmice napravio ispad prema delegatu Courtoisu kojeg je davio, u UEFA-inoj odluci Zdravkovo ime nigdje se ne spominje, nego se kao vinovnika incidenta prema Belgijcu navodi ime sponzora navijača NK Croatije Majana Debića (!?).

Netko vrlo lukav dostavio je UEFA-i ime toga imaginarnoga dužnosnika i tako oslobodio Zdravka Mamića svake krivnje.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr