Otkrivamo pravu istinu o hitu koji je zaludio Zagreb, a danas trese Nijemce

14.2.2014.
8:01
VOYO logo

Kultna pjesma i himna navijača Dinama iznenađujuće je osvanula u Njemačkoj, a polako ju usvajaju i prisvajaju navijači Stuttgarta.

Pjesma Dinamo ja volim koju je 1992. godine navijačima Modrih poklonio Dubravko Ivaniš Ripper sa svojim bendom Pips, Chips & Videoclips, na raznim je navijačkim forumima proglašena jednom od najboljih navijačkih pjesama ikada. A kako je nastala otkrio je Denis Mujadžić Denyken, producent koji je radio na pjesmi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je nastala himna Dinamo ja volim, u kojoj mjeri je inspirirana drugim pjesmama? Dosta sam toga već naveo ali mogu ponoviti notornu činjenicu da je isprva to trebala biti obrada pjesme 'That's the way I like it' od KC& The Sunshine Band-a, i na tu je ideju Kraljić poludio i rekao Dudi da nije normalan te mu dao kazetu s 'You'll Never Walk Alone', nakon čega je Dudo inspiriran istom na svom raštimanom klaviru koristeći bijele i izbjegavajući što više crne tipke napisao 'Dinamo ja volim'. Nakon toga su došli kod mene u studio i kako sam ja u to vrijeme kao šegrt radio nekakve tamburaše i nisam imao nikakvu gitaru u studiju, Kraljić je na tamburici bisernici odsvirao stvar, a Dudo otpjevao. Kada su završili ja sam samo s 'Mona Lisa osmjehom' rekao - Dečki, mislim da imamo hit.

//www.youtube.com/embed/EMublSl2zzo

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koja je vaša prva reakcija i emocija sada kada ste čuli kopiju pjesme na kojoj ste radili prije više od 20 godina i koja ima vrlo poseban status među navijačima Dinama? Kada sam prije više od dvadeset godina, jednog ranog jutra, vrativši se skupa sa svojim kolegama iz banda Saloona, konačno sam izmiksao 'Dinamo ja volim' i po prvi put pustio pjesmu kakva nam je svima sada poznata u ovom konačnom obliku. Naježili smo se svi skupa i znali da imamo ono nešto ili kako bi ga sada nazvali onaj 'Faktor X' u toj pjesmi. Ja sam tada nadmeno i arogantno, što pripisujem svojoj mladosti, izjavljivao medijima da Hrvatska nije imala takav evergreen još od Runjićevog 'Moj galebe', he-he. No, izgleda da u konačnici i nisam bio toliko daleko od istine sudeći po vitalnosti koju pjesma pokazuje i interesu za nju nakon svih tih godina... U tom kontekstu doživljavam i ovu inačicu pjesme njemačkih punkera 'Begbie Boysa'.

//www.youtube.com/embed/E_PbGHgxbsU

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li čin njemačkog benda legitiman (s moralne strane) obzirom da su uzeli himnu jednog nogometnog kluba i prišili ju svom? Treba napomenuti da smo i mi dugo, a čini mi se i dan danas u očima ili bolje rečeno ušima mnogih bili obični plagijatori Liverpoolove 'You'll Never Walk Alone', čiji je utjecaj očit na 'Dinamo ja volim'. Ali bilo tko, koliko toliko objektivan, pri samoj usporedbi, registrirat će stilski utjecaj ali ne i plagijat jer je melodijska i harmonijska autentičnost pjesme Dubravka Ivaniša neupitna po meni! Dokaz tome je i to što mi nikad nismo bili tuženi za plagiranje od bilo koje strane. U stvari, ono što želim reći je da je bitna distinkcija u tome što 'Dinamo ja volim' nije cover niti jedne poznate pjesme već original 'PC&VC a Unser Revier' je čista obrada ili cover u nulu, što bi se kolokvijalno reklo, a implicira da su prije samog tog čina nota bene njihovo iskreno navođenje u potpisu pjesme da original pripada PC&VC-u s pravne strane ne znači ništa jer band nije nosilac autorskih prava već Dubravko Ivaniš. Trebali bi biti svjesni da je uređenje istih premisa pravne održivosti projekta jer u suprotnom postoji mogućnost tužbe i prisilnog povlačenja cijelog projekta uz naravno troškove. Napominjem i ograđujem se da ja u ovome trenutku nisam upoznat da li su oni tu svoju domaću zadaću obavili, bilo bi mi drago da jesu.

Kako autori i producenti pjesama reagiraju na ovakve situacije i koliko se u Hrvatskoj uopće poštuju vlasnici intelektualnog vlasništva? Hrvatska je u tom pogledu najuređenija zemlja u okruženju i to je časna iznimka koja potvrđuje inače pravilo sive nam i tužne svakodnevice! Što se mene osobno tiče ja ovo doživljavam kao kompliment samo u slučaju ako su si 'Begbie Boys' dali truda i otišli u Gemu (njemačka inačica ZAMP-a) raspitali o autorstvu 'Dinamo ja volim' i uredno potpisali autora te obavili ostale potrebne radnje oko kompenzacije! U protivnom se kite tuđim perjem i kao što i sami vidite danas u svijetu interneta sve je brzo dostupno pa tako i ova informacija. Vjerujem da im i njihovi navijači za koje su to radili to ne bi baš blagoslovili, da o našim BBB-ima i ne govorimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znate li je li pjesma Begbie Boysa došla do Rippera i kako je reagirao? Je li ga itko kontaktirao zbog autorskih prava? Hoće li biti pravne borbe CBS-a kao izdavača? Doista ne znam!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo