'Ostvarili smo odličan rezultat, a imamo osjećaj kao da smo izgubili'

'Podosta je nekorektnosti dijela medija, previše neobjektivnih praćenja i stvaranja krive slike u široj javnosti.

18.10.2014.
10:04
VOYO logo

Kapetan, lider, profesionalac, autoritet. Sa ove četiri riječi bi smo opisali nogometnu veličinu kapetana hrvatske nogometne reprezentacije, Daria Srnu. Čovjek koji je gradio kult reprezentacije posljednjih desetak godina, autoritet koji godinama na travnjaku pokazuje kako se bori za klupski i nacionalni dres. Srna je u svojoj karijeri imao velikih trenutaka karijere, imao je i slabih, kao svaki nogometaš. Međutim, biti više od deset godina u vrhunskom nogometu, na vrhunskoj razini, to mogu samo oni najbolji, najuporniji...

"Kao kapetan sam u obvezi na službenom presu govoriti i to će tako biti. Za neku drugačiju formu komunikacije, iskreno, ne vidim svrhu. Podosta je nekorektnosti dijela medija, previše neobjektivnih praćenja i stvaranja krive slike u široj javnosti. Već duže se da primijetiti kako se i najmanjoj razini negativnog daje velika prednost u odnosu na očite pozitivne stvari. Onda me ne čudi kako su gledatelji, pod utjecajem takvih pristupa, negativni prema nogometašima. Nije to samo prema reprezentativcima, nego uopće", kazao je Srna u intervjuu za Sportske novosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/IYkFcywSGJs

Hrvatska reprezentacije je sjajno krenula u kvalifikacije za EURO 2016 godine. Po prvi puta u posljednjih 20 godina, Vatreni su jednu kvalifikacijsku EURO kampanju započela s tri pobjede. No, unatoč sjajnom startu, oko reprezentacije se stvorila negativna slika, negativna klima koja je ušla u sve pore hrvatskog nogometa. Jednom dijelu hrvatskih navijača, onom aktivnijem, koji čine jezgru hrvatskog navijačkog puka, smeta aktualna vlast u HNS-u. Samim time, taj antagonizam prema Šukeru, Mamiću, Vrbanoviću, i ostalima negativno se reflektira i na samu nacionalnu momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa kad bolje sagledamo stvari, stječe se dojam da doista ima onih kojima kao da nije drago da smo pobijedili. Meni je već sumnja u to razlog muci. Jasno je da ima novinara i gledatelja, i trenera i dužnosnika, koji više ili manje razumiju nogomet, pa neke reakcije budu pod utjecajem neželjenog rezultata. No kako shvatiti da se i u pobjedi prednost daje i banalnoj negativnoj situaciji, vadi iz konteksta te oko toga stvaraju destrukcije? Mi smo ostvarili odličan start, no ako čitate recenzije imate osjećaj kao da smo izgubili utakmice."

Srna se osvrnuo i na, po njemu, veliko kritiziranje reprezentacije od strane medija u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se prednost u pobjedi daje kritiziranju nečega kao i u porazu, i tako stalno, pa kako da mi očekujemo da ćemo imati pozitivniju atmosferu u nogometu, na utakmicama reprezentacije? Ljudi su zaokupljeni teškom svakodnevicom, kroz medije si stvaraju sliku o tome što se događa u reprezentaciji. Čudno je to što kad s većinom novinara razgovaram dijelimo gotovo ista mišljenja, ali onda u medijima ispadne sve drugačije".

Kada Vatreni igraju dobro, onda se hrvatska nogometna javnost razgali. Nakon prvog poraza ili lošijeg rezultata, sve dobro od prije padne u vodu. To baš dobro potvrđuje onu staru narodnu "tko je gori, sad je doli".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je, ali za Bugarsku je stvaran dojam da smo bili slabi protiv očajnog domaćina. Što nije istina. Ne može se uvijek igrati dobro kao protiv Azerbajdžana, ali ukupno gledano, mi smo bili uvjerljivi u ove tri utakmice. I onda što, moramo odgovarati o narušenim odnosima u reprezentaciji, nekakvim buntovima, neposluhu izborniku i slične gluposti. Ne, ne znam zašto je to tako, možete li mi vi to pojasniti? Zašto je mrsko biti pozitivniji", objasnio je kapetan Vatrenih.

Nakon SP-a u Brazilu su se dogodile neke "kozmetičke" promjene u reprezentaciji. Neki stariji igrači su se zahvalili izborniku Kovaču, neki su otpisani, a poziv su dobili oni mlađi. Izbornik Kovač je pomladio reprezentaciju što je sasvim normalan proces, kako kod drugih nacionalnih momčadi, tako i kod Hrvatske. I Srna je bio jedan od onih o kome se razmišljalo kao o nekom tko bi se mogao oprostiti od nacionalnog dresa. Ponajviše zbog godina. Ali, on je još uvijek tu. Koliko će još igrati za reprezentaciju?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema roka ni okvira. Dok god me izbornik zove, a ja osjećam da mogu biti od koristi, onda sam na raspolaganju. Hoće li to biti jedna, dvije ili ni jedna godina, uopće ne razmišljam. Bit će kako mora biti".

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo