PREPUCAVANJE IDE DALJE

OŠTRA REAKCIJA HNS-a: ‘Stadioni su prazni zbog fašističkih pokliča, kukastog križa, prijetećih poruka…’

U srijedu se ponovno rasplamsao rat između Hajduka i Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Povod je kazna Splićan ima koji jednu utakmicu moraju igrati pred praznom sjevernom tribinom.

Disciplinski sudac HNL-a Saša Pavličić-Bekić je zbog opetovanog korištenja pirotehničkih sredstava i uvredljivih povika kaznio Hajduk odigravanjem jedne utakmice bez prisutnosti gledatelja na sjevernoj tribini Poljudu i novčanom kaznom u iznosu od 30.000 kuna. Kako se Hajduk odrekao žalbe, kaznu će odraditi već ove nedjelje protiv Intera, u suprotnom bi tribinu s najžešćim navijačima morao zatvoriti u derbiju protiv Dinama.

HAJDUK OBJAVIO ODLUKU KOJU SU SVI ČEKALI: ‘Od HNS-a je besmisleno očekivati poteze u interesu nogometa’

U SPLITU BIJESNI I NA PREMIJERA PLENKOVIĆA: ‘HNS uz njegovu podršku nastavlja iživljavanje na navijačima Hajduka’

Zbog koga su prazni stadioni?

Bijesni Splićani su u dva dana objavili dva priopćenja u kojima su sasuli drvlje i kamenje na HNS. Optužili su čelne ljude hrvatskog nogometa da ne provode zakone RH, da ne žele jednakost  za sve klubove, da vode politiku koja dovodi do praznih stadiona, te ih pozvali da priznaju svoj neuspjeh i odstupe.

Iz HNS je u četvrtak stigao odgovor u kojem, između ostaloga, stoji da “stadioni nisu prazni zbog politike HNS-a, već radi ponašanja skupina huligana na tribinama koja fašističkim pokličima, pokušajima prekida utakmice i uporabom pirotehnike prouzroči kazne FIFA-e i UEFA-e igranja utakmica bez gledatelja. Iz HNS-a podsjećaju i na kukasti križ na Poljudu, prijeteće skandiranje Zdravku Mamiću i Bruni Mariću, 16 kazni zaredom izrečenih Hajduku zbog ponašanja dijela navijača…


PRIOPĆENJE HRVATSKOG NOGOMETNOG SAVEZA: 

Hrvatski nogometni savez ovim putem reagira na priopćenja HNK Hajduk povodom izrečene kazne igranja pred praznom tribinom na utakmici na Poljudu, a koja je izrečena zbog ponašanja gledatelja. U priopćenju se između ostalog kaže da “Hrvatski nogometni savez sustavno vodi politiku koja dovodi do praznih nogometnih stadiona ne samo kada je u pitanju nacionalna reprezentacija, nego čak i u značajnijem obujmu kad se radi o Hrvatskoj nogometnoj ligi.”

Kada igra reprezentacija, stadioni nisu prazni zbog “politike HNS-a”, već radi ponašanja skupina huligana na tribinama koja fašističkim pokličima, pokušajima prekida utakmice i uporabom pirotehnike prouzroči kazne FIFA-e i UEFA-e igranja utakmica bez gledatelja. Ne zaboravimo niti oslikavanje kukastog križa na terenu na Poljudu, kao niti činjenicu da počinitelji tog sramotnog djela još nisu otkriveni. 

HNK Hajduk u svojim priopćenjima ne smatra važnim posebno spomenuti događaje koji su prouzročili ovakvu kaznu, poput sramotnog uzvikivanja dijela gledatelja “Mamiću Srbine, čakija ti ne gine”, što je nastavak pozivanja na nasilje prema nogometnom sucu Bruni Mariću koje se dogodilo na jednoj od prethodnih utakmica.

Ako s tribine nogometnog stadiona dolazi poziv na ubojstvo i to uz ksenofobni dodatak, za praznu tribinu ne može biti “kriv” disciplinski sudac koji je potpuno autonomno tijelo ili HNS, već oni koji su to vikali. Svaki “ali” i “međutim” je samo dodvoravanje i zaštita huligana.

Tko se zapravo “iživljava”, da upotrijebimo izraz koji koristi udruga navijača HNK Hajduk, jasno je već prema ovim činjenicama:

– šesnaest kazni zaredom koje su izrečene HNK Hajduk zbog ponašanja dijela njegovih navijača;
– redovite kazne UEFA-e zbog ponašanja dijela navijača na europskim utakmicama;
– svakotjedno, uporno i bezobzirno nepoštivanje Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima (podsjećamo, uporaba pirotehnike i poticanje mržnje i nasilja na stadionima zabranjeni su baš tim Zakonom), uz licemjerno, neistinito i klevetničko prozivanje drugih  da ne poštuju zakon.

Kada kaznu zbog istih prekršaja na međunarodnim utakmicama izrekne UEFA, tada HNK Hajduk priznaje pogreške i apelira na navijače da više ne čine prekršaje, a kako ne bi bile izrečene još teže kazne. Međutim, kada kaznu, nakon višestrukih upozorenja i brojnih ranijih prekršaja, izrekne HNS za domaće utakmice, tada je to “urota” i “željeni scenarij”.

Smatramo priopćenja HNK Hajduk posve deplasiranim i potpuno nepovezanim s povodom kojim su objavljena. Podsjećamo da je HNK Hajduk sudionik Maxtv Prve HNL i da za njega ne važe drugačija pravila nego za sve ostale klubove. Ako smatra da je odluka nepravilna, postoji redovni pravni put za njeno pobijanje. To je žalba, a ne demagoška i populistička priopćenja.

Konačno, najveći je “pucanj u prazno” tvrdnja iz priopćenja da Savez nogomet uzima onima zbog kojih se i igra.

Ne, nikada nećemo prihvatiti da se nogomet igra zbog huligana i širitelja mržnje i nasilja, a koji su krivci za ovakve kazne.

Nogomet pokušavaju oduzeti oni koji čine prekršaje i ponašaju se na neprihvatljiv način.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr