Bura se ne stišava

OŠTAR NAPAD: “Messi se zabavlja s tlačiteljima koji ne žele istražiti ritualna ubojstva”

Iako je prošlo više od dva tjedna, i dalje se ne stišava bura oko iznenadnog i neočekivanog posjeta Lionela Messija Gabonu. Tijekom vikenda se javila Zaklada za ljudska prava (HRF) i optužila zvijezdu Barcelone za ‘partijanje s tlačiteljima’.

Podsjetimo, četverostruki osvajač Zlatne lopte pojavio se u Gabonu i u društvu predsjednika države Alija Bonga Ondimbe položio kamen temeljac za novi stadion. Glasine su govorile da je za svoj posjet dobio vrtoglavih 3,5 milijuna eura, što je on demantirao, no druženje s predsjednikom, kojeg velik dio svjetske javnosti oslikava kao diktatora, mnogi mu ne mogu oprostiti.

“Podržava kleptokratski režim”

“Pružajući PR usluge obitelji Bongo, Messi je ozbiljno narušio vjerodostojnost vlastite humanitarne zaklade. Iako tvrdi da se zalaže prava djece, pa čak i djeluje kao ambasador UNICEF-a, Messi istovremeno podržava kleptokratski režim koji odbija istražiti ritualna ubojstva djece u Gabonu. Messijev posjet je dio promocije afričkog Kupa nacija kojem će Gabon biti domaćin 2017. uz ogromne troškove, unatoč činjenici da su pronevjere obitelji Bongo ostavile 20 posto stanovništva da živi od dva dolara na dan”, poručio je predsjednik HRF-a Thor Halvorssen.


Strateški direktor iste zaklade Alex Gladstein dodao je kako je šokantno da je Messijev menadžment uopće došao na ideju da stavlja ugled nogometaša u službu ozbiljnog kršitelja ljudskih prava.

“Ako Messi želi dobro Gabonu, HRF mu preporuča da, umjesto zabavljanja s tlačiteljima, objavi priopćenje kojim će izraziti solidarnost s progonjenim disidentima te zemlje, te pritisnuti režim da istraži ritualna ubojstva djece”, istaknuo je Gladstein.

Povratak na Net.hr