OD DANAS SE POVIJEST DRUGAČIJE PIŠE: Matthäus je prošlost, Europa ima novog rekordera!

Mađarski golman Gabor Kiraly zaigrao je protiv Austrije u 1. kolu F skupine Europskog prvenstva i time srušio rekord koji je dosad držao Lothar Matthäus.

S 40 godina i dva mjeseca Kiraly je postao najstariji nogometaš koji je ikad zaigrao na europskim prvenstvima. Ujedno je i prvi igrač stariji od 40 godina koji je nastupio na kontinentalnoj smotri. Nadmašio je time rekord legendarnog Nijemca Lothara Matthäusa koji je na Euru 2000. zaigrao s 39 godina i 91 danom starosti.

Debitirao protiv Austrije

Kiraly je poznat po tome da nikad ne brani u kratkim hlačama, već u trenirci koja obvezno mora biti sive boje, što je samo jedno od brojnih njegovih praznovjerja. Zanimljivo, Kiraly je za mađarsku reprezentaciju debitirao upravo protiv Austrije prije 18 godina i nakon samo četiri minute na terenu obranio jedanaesterac Toniju Polsteru.

Najveći dio karijere Kiraly je proveo u dresu berlinske Herthe, a igrao je i za Crystal Palace, Burnley, 1860 München i Fulham. Danas je član Haladasa, kluba u kojem je i započeo karijeru. Za mađarsku je reprezentaciju skupio 104 nastupa, što ga čini nacionalnim rekorderom.

Povratak na Net.hr