25 godina kasnije

NOVO OTKRIĆE: “Arkan je pucao na Maksimiru i poveo policiju za sobom”

I danas, 25 godina kasnije, neodigrana utakmica između nogometaša Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru česta je tema i hrvatski i srpskih medija. Ovih se dana tog događaja prisjetio i nekadašnji glavni tajnik Zvezde Vladimir Cvetković.

Tog 13. svibnja 1990. navijači Zvezde su počeli s divljanjem i demoliranjem maksimirskog stadiona. Za razliku od tadašnje milicije, Dinamovi pristalice to nisu htjeli mirno pratiti , pa su provalili na travnjak. Policajci su ih počeli mlatiti, što je razbjesnilo Zvonimira Bobana koji je udario jednog predstavnika ‘organa reda’.

“Sve je bilo ranije pripremljeno”

Poznato je da je na Maksimiru bio i kasniji ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan, a Cvetković danas tvrdi da je on zapravo spasio Zvezdu od linča.

“Oni su to pripremili unaprijed. Džaja (Dragan Džajić, op.a.) i ja bili smo zarobljeni u toj loži gdje su svi kao bili iznenađeni. Oni su kiselinom isjekli ogradu. Nijedna vatrogasna kola na terenu nisu imala vodu. Na klupi Šekularac i tu negdje je bio Arkan. Rulja od njih četiri-pet tisuća krenula je prema svlačionicama. Onda je Arkan izvadio pištolj, ispalio uvis, okrenuo se prema policiji, u kojoj su većina bili Srbi iz Like, i povikao: ‘Za mnom!’ On je uplašio Dinamove navijače koji su počeli bježati”, prepričao je nekadašnji košarkaš, a kasniji tajnik Zvezde u intervjuu za Nedeljnik.

Povratak na Net.hr