NOVA SRAMOTA ŠUKERA I PRIJATELJA / 'Vidoviti Zorane, maske su pale'

10.4.2015.
13:18
VOYO logo

UEFA je, podsjetimo, kaznila Hrvatsku igranjem pred praznim tribinama na predstojećoj kvalifikacijskoj utakmici za Euro koja će se u lipnju igrati u Splitu. Razlog je ustaški povik 'Za dom spremni' koji se u više navrata mogao čuti i tijekom nedavnog maksimirskog dvoboja protiv Norveške. Prijavu protiv HNS-a je poslao Zoran Stevanović iz udruge 'Korak ispred' koja u ime programa FARE surađuje s UEFA-om.

Premda se sporni povik čuje na svakoj utakmici Vatrenih, vrhuška hrvatskog nogometa dosad nije napravila ništa da tome stane na kraj, a sada je krivca pronašla u Stevanoviću koji u svojoj prijavi nije ništa izmislio. U HNS-u očito smatraju da bi bilo bolje da je sve prešutio i zabio glavu u pijesak kako to rade oni sami. Stoga su se odlučili obračunati s njim u otvorenom pismu pod naslovom Vidoviti Zorane, maske su pale, a za povod su uzeli njegov intervju jednom dnevnom listu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jasno nam je da u toj borbi nećete prezati ni pred čim i da ćete pod krinkom borbe protiv rasizma bez ikakve grižnje savjesti raditi na tomu da hrvatska reprezentacija svoje domaće utakmice igra bez navijača", stoji između ostaloga u pismu koje u nastavku donosimo u cijelosti.

G. Stevanović,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

jasno nam je da Vaša organizacija živi od prijavljivanja hrvatskih navijača Uefi. Jasno nam je da u toj borbi nećete prezati ni pred čim i da ćete pod krinkom borbe protiv rasizma bez ikakve grižnje savjesti raditi na tomu da hrvatska reprezentacija svoje domaće utakmice igra bez navijača.

Isto tako, jasno nam je da Vas neće biti sram ići "niz vjetar", iako sami u intervjuu tvrdite suprotno, pa raznim insinuacijama pokušavate baciti blato na Hrvatski nogometni savez, misleći da pritom podižete imidž sami sebi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, moramo priznati da smo iznenađeni da ste spremni vrijeđati i organizaciju od koje dobivate veliki novac za financiranje svojih uglavnom nepoznatih, a time i neuspješnih projekata.

Naime, zlonamjernom insinuacijom da su čelnici HNS-a mogli ili trebali znati detalje Uefine drastične kazne jer se "o tomu već tjedan dana priča u kuloarima", uvrijedili ste prije svih - Uefu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvrijedili ste neovisnost njenih disciplinskih tijela, jer biste dobro trebali znati da niti jedna komisija, niti Izvršni odbor, a ni predsjednik Uefe, nemaju utjecaj niti informacije od Disciplinske komisije. Prijevod Vaših izjava poslat ćemo Uefi, a dobro znate što Uefa misli o ovakvim insinuacijama na račun njenih tijela od ljudi i organizacija kojima daje novac.

Čini se da ne možete pobjeći od jednog mentaliteta s kojim se ova država krenula obračunavati početkom devedesetih, pa mislite da je "neovisnost" takvih tijela samo floskula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sugeriramo da nam idući puta upravo Vi na vrijeme kažete kakvu ćemo kaznu dobiti.

Ne, Zorane Stevanoviću, na Disciplinsku komisiju Uefe ne može se utjecati, a Hrvatski nogometni savez - i svaki pojedinac u njemu - za kaznu su saznali onoga trenutka kada smo to vrlo transparentno pokazali - u srijedu 8. travnja u 18:25 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrditi, ali i insinuirati sve drugo ne samo da je maliciozno već je opasno, bezobrazno i ispod svakog nivoa, a služi samo potpirivanju niskih strasti i poticanju svega onoga protiv čega se, navodno, borite.

Time ste duboko uvrijedili Hrvatski nogometni savez i omalovažili pozitivnu inicijativu odigravanja utakmica reprezentacije u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada ste tako protiv rasizma i diskriminacije, zašto ne podijelite s javnošću koji su točno to Vaši projekti pomaknuli stvari na bolje?

Je li to možda situacija na Euru 2012. kada ste tražili zabranu izvođenja pjesme "Lijepa li si" jer je "izvođač Thompson fašist", a tekst pjesme ima "geografske pretenzije prema susjednim zemljama"? HNS je morao uložiti puno truda kako bi pokazao da je "Lijepa li si" domoljubna pjesma i s razlogom jedna od najpopularnijih među hrvatskim navijačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je nama poznato, od kada ste aktivno uključeni na hrvatsku nogometnu scenu, stvari su samo postale - lošije.

Hvala na takvom doprinosu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ako ste uistinu otvoreni prema pozitivnim projektima, ako ste za suradnju i napredak, zašto primjerice na Vašoj web ili Facebook stranici nije objavljen niti jedan spot #mojetribine, kampanje HNS-a protiv rasizma, diskriminacije i nasilja?

Možda je vrijeme za promjenu imena Udruge iz "Korak ispred" u - "Korak iza".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komu pokušavate prodati priču da je "loše ukazivati na navijače već treba na HNS koji je organizator utakmice"? Pa upravo ste Vi ti koji proteklih godina prokazujete hrvatske navijače kao najveće rasiste u Europi!

A HNS je kao organizator utakmice od Uefinog delegata dobio isključivo riječi pohvale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažete kako "žalba nema smisla". Dopustite ipak Hrvatskom nogometnom savezu da to procjenjuje, jer nama se čini da itekako ima smisla boriti se za to da Vatreni protiv Italije imaju podršku 30.000 gledatelja.

Vi očito mislite drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba protiv rasizma i diskriminacije je jedno, a borba za maksimalne uvjete hrvatskoj reprezentaciji je nešto sasvim drugo.

No, kako biste Vi o tomu nešto znali kada s hrvatskim nogometom ili hrvatskom reprezentacijom nikada niste imali veze niti vam je interes hrvatski nogomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da je u ovakvoj borbi važno isticati pozitivno. U kontekstu dosadašnjih utakmica hrvatskih reprezentacija, dvoboj s Norveškom bio je značajan napredak, i da je sve ostalo na izvještaju delegata, HNS bi bio kažnjen s 5.000 eura za nekoliko petardi.

I vjerujemo da je važno zahvaliti se policiji i svim navijačima koji su bili korektni na tomu, njih istaknuti kao pozitivne primjere i na njima graditi budućnost, a ne po tko zna koji put izdvajati ono negativno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski nogometni savez već se stotinu puta, a učinit će to koliko još puta treba, ogradio od svih rasističkih, fašističkih i drugih sličnih diskriminatornih poruka. I ovim putem osuđujemo rasizam, ustaštvo i sve oblike diskriminacije.

No, možda jednoga dana shvatite da kada sve ankete pokazuju da je hrvatska javnost u najmanju ruku podijeljena po pola po pitanju određenih povika, da to ne može biti samo problem Hrvatskog nogometnog saveza. Kada djeca u Vinkovcima ili Osijeku iz sveg glasa viču "Za dom spremni", da to ne može biti samo problem Hrvatskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je problem ove države, njenog obrazovnog i vrijednosnog sustava, a na edukaciji i ispravljanju moraju raditi svi, od sudova koji moraju biti transparentniji i dosljedniji, preko javnih dužnosnika i medija, do civilnih udruga poput Vaše.

Pa je možda vrijeme da se počnete time i baviti, umjesto zločestim insinuacijama te zarađivanjem novca i vlastitom promidžbom na način da kažnjavate one hrvatske navijače koji dostojanstveno, korektno i vatreno prate hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od srca,

rukovodstvo Hrvatskog nogometnog saveza

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo