Odličan potez ili glupost godine: Revolucionarna ideja za Svjetsko prvenstvo

Ed Thompson, urednik nogometnog bloga Financial Fair Play, objavio je više nego zanimljivu ideju.

“Umjesto da širimo format natjecanja na 40 reprezentacija, što je Sepp Blatter počeo najavljivati već za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine, bolje bi bilo da za sva iduća natjecanja ostavimo ‘wild card’ reprezentaciji Ostatka svijeta”, napisao je Thompson obrazloživši potom stav jasnom ekonomskom argumentacijom.

“Umjesto da turnir proširimo na osam nacija, ovako bismo ga teoretski proširili na čak 23, koliko mjesta ima za prijavu nogometaša u momčadi koje nastupaju. Na Svjetskom prvenstvu u Brazilu bit će predstavljeno tek 26% svjetske populacije. Sastav Ostatka svijeta mogao bi prosjek podići sve do 80 postotnih bodova”.

Thompsonova je računica jasna. Sa po jednim nogometašem iz Kine, Indije i Indonezije, koji bi bili birani, doduše, puno više po načelu političke korektnosti nego igračke kvalitete, predstavnike na Svjetskom prvenstvu dobile bi ekstra tri milijarde ljudi.

“Moram li uopće spominjati koliko bi marketinški potencijal FIFA otvorila tim potezom”, naglašava financijski osviješteni bloger.

Mjesta za sastav ROW-a (Rest of the World) Thompson bi stvorio dokinuvši jedno mjesto iz UEFA-ine kvalifikacijske konkurencije. Europu će u Brazilu, naime, predstavljati 13 reprezentacija.

Frapantno djeluje podatak da je u posljednjih 30 godina samo 47 od ukupno 209 članica Međunarodne nogometne federacije nastup na Mundijalu izborilo više negoli jednom.

Povratak na Net.hr