Kovač uspio napraviti ono što Štimac nikad nije: 'Priznajem, nije bilo lako'

Hrvatski nogometni izbornik Niko Kovač bio je gost intervjua FIFA-inog tjednog magazina The FIFA Weekly.

25.4.2014.
13:30
VOYO logo

Kovač (42) je u intervjuu najavio nadolazeće Svjetsko prvenstvo u Brazilu, koje Hrvatske otvara protiv domaćina, a progovorio je i o svojim trenerskim počecima.

Izgledate napunjeni energijom. "Hvala vam. Dobro se osjećam. Radujem se početku Svjetskog prvenstva."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao trener ste debitirali prije pet godina na klupi austrijske rezervne momčadi Red Bull Salzburga. Vaš put do izborničke klupe je bio poput ostvarenja sna? "Prije samo godinu dana sam imenovan izbornikom reprezentacije do 21 godine, a sada ću biti drugi najmlađi izbornik na Svjetskom prvenstvu u Brazilu (Sabri Lamouchi, izbornik Obale Bjelokosti, mlađi je 24 dana). Da vam budem iskren, sve se odvilo u ludom ritmu."

Što radite drugačije u usporedbi sa svojim prethodnikom Igorom Štimcem, koji je odstupio s izborničke funkcije uoči dodatnih kvalifikacija za odlazak na SP? "Reprezentacija je tijekom kvalifikacija bila u očiglednom padu i teško je pronaći prave razloge zašto je do toga došlo. Kako sam radio s mladom reprezentacijom bio sam dosta izložen i seniorskom kadru, pa mi je samim time posao u početku bio za nijansu olakšan. Priznajem, nije bilo lako. Najprije sam sa svojim bratom, pomoćnikom na klupi, putovao Europom i obišao sve ključne igrače reprezentacije kako bi saslušao njihovo viđenje stvari uoči utakmica protiv Islanda. Najvažnije je bilo vratiti mentalnu snagu koja je u posljednjim utakmicama pod Štimcem nestala."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislite da igrači nisu imali pravi pristup utakmicama? "Mislim da su davali sve od sebe, ali kao pojedinci, a ne kao momčad. Sami smo sebi otežali zadatak kvalifikacija za SP u toj prvoj utakmici na Islandu (0:0). Uoči uzvrata sam pokušao objasniti dečkima da ćemo ostvariti cilj, ali samo ako ćemo igrati kao momčadi. To jest klišej, ali je istina. Bio je sjajan osjećaj ostvariti plasman na Svjetskom prvenstvu u Zagrebu."

Posljednji ste put kao igrač zaigrali za Hrvatsku kada se kvalificirala na Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Da li sada kao izbornik osjećate veći pritisak? "Ne. Osjećaj je potpuno drugačiji. Imam svojih obaveza i ponekad je jako teško povući granicu između nogometa i privatnog života. I kad nisam na treningu s momčadi razmišljam o nogometu, što gotovo nikada nisam radio kao igrač. Trenerski posao je uzbudljiv i istovremeno iscrpljujuć. Ponekad se osjećam umorniji nego kad sam bio igrač."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Igrali ste pod sjajnim trenerima u Bayernu, HSV-u i Bayeru. Koji je vaš trenerski idol? "Giovanni Trapattoni i Christoph Daum su sjajni treneri. No svaki je poseban na svoj način. Svaki trener ima drugačije metode kako da se nosi s igračima i situacijama. Bitno je ostati dosljedan svojim načelima, a ja mislim da u tom pogledu odrađujem jako dobar posao."

Koja je uloga vašeg brata Roberta? "On je moj najvažniji savjetnik i pomoćnik. Kada trebam savjet, prvo se okrenem njemu."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živite u Hrvatskoj? "Ne, živim u Salzburgu s obitelji. Blizu je Hrvatske i lako mogu doći kada je reprezentacija u pitanju ili neka osobna stvar."

Što Hrvatska može očekivati od nastupa reprezentacije na SP u Brazilu? "Mi smo trenutno u razvojnoj fazi. Ali vjerujem da možemo biti iznenađenje prvenstva. U Hrvatskoj svi jedva čekaju početak Svjetskog prvenstva, prvenstveno iz razloga jer nam je pobjegla Južna Afrika prije četiri godine. Prva će utakmica protiv Brazila, jednog od favorita za osvajanje turnira, pokazati koliki je naš potencijal. U prvom meču prvenstva sve je moguće. Bit će to posebne okolnosti. Cijeli će svijet gledati tu prvu utakmicu prvenstva u 17 sati po lokalnom vremenu. Na Brazilu će biti veliki pritisak."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo