Nastavlja se nasilje

NEREDI IZ MARSEILLEA PRESELILI U LILLE: Uzviknuli ‘Mi smo Rusi’ i napali engleske i velške navijače

Nasilje u Marseilleu dobiva svoj nastavak u Lilleu. Naime, u utorak poslijepodne došlo je do sukoba između ruskih huligana i velških i engleskih navijača, simpatizera reprezentacija koji će međusobno igrati u 2. kolu natjecanja po skupinama na Euru.

Rusija će u srijedu igrati protiv Slovačke u Lilleu, a Englezi i Wales dan kasnije u 30-ak kilometara udaljenom gradu Lensu. U oba grada uvedena je trodnevna zabrana točenja alkohola radi opasnosti od izbijanja nereda. Međutim, unatoč tome kao i antihuliganskoj akciji francuske policije u kojoj je uhapšeno oko pedesetak Rusa, jedan dio radikalnog krila ruskih navijača svejedno je odlučio doći u Lille i napasti Engleze.

Spartakovi u ‘akciji’

Skupina od pet huligana u majicama navijača moskovskog Spartaka, koji glase za jedne od najbrutalnijih u Rusiji, uletjela je u bar u kojem su britanski navijači pili i zabavljali se. Očevici ovog događaja tvrde kako su povikali “Mi smo Rusi” prije nego što su izazvali suparnike na tučnjavu ispred Taverne Flamande. Britanski tabloid Daily Mail piše kako je jedan od maskiranih navijača na sebi nosio majicu “Tour de France i je*banje Eura 2016. na prvoj crti”. Uz natpis, na majici je i mapa na kojoj su zemlje s čijim navijačima bi se htjeli obračunati na prvenstvu.

Velški i engleski navijači tu nisu puno mogli. Jedino su se uspjeli “osvetiti” bacanjem stolica kad su ruski huligani već bili udaljeni od njih.

Zanimljivo, ali ruski navijači izvukli su se opet bez ijednog uhićenja, a zbog ovih u Lilleu dosad je priveden samo jedan Englez. Navodno će nakon ovog posljednjeg incidenta deportirati 50 ruskih huligana iz zemlje koji su tijekom dana uhićeni u Francuskoj. To su ujedno i jedini uhićeni Rusi koji očito jako vješto izmiču policiji.

Bili maskirani

“Zabavljali smo se ispred kafića, sve je bilo super kad su nam maskirani rusi prišli, a policija nije rekla ni riječ, Nije niti reagirala” otkrio je očevidac, engleski navijač Mark Crowe (25).

“Priznajem, Englezi su bacili nekoliko stolica na njih. Kad te netko napada, moraš se obraniti, zar ne?!” objasnio je Crowe.

Po završetku cijelog incidenta Britanci su otjerali napadače povicima “Odje*ite Rusi, mi smo Engleska i Wales.”

Za spomenuti je da se Uefa zaprijetila Rusima kako će ih izbaciti s Eura, ako se ponove neredi na stadionu. Krovna europska nogometna organizacija izjavila je kako je nemoćna pri incidentima koji se događaju po gradovima, te da njezina nadležnost vrijedi jedino kad je riječ o tučnjavi unutar stadiona.

Slike sukoba iz Lillea možete vidjeti ovdje.

Povratak na Net.hr