Krš i lom na utakmicama: Neredi zbog kojih je svijet ostao u šoku

Veliki navijački neredi na kvalifikacijskoj utakmici za odlazak na EP 2016 između Srbije i Albanije šokirali su nogometni svijet.

16.10.2014.
14:21
VOYO logo

Ispadi huligana, posebno na utakmicama reprezentacija uvijek su odjeknuli poput bombi. Sportski.net donosi šest najžešćih nereda.

Engleska - Belgija (Europsko prvenstvo u Italiji 1980. godine)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom kolu EP-a u Italiji Engleska je igrala protiv Belgije. Sve je počelo dobro za njih. Poveli su u 26. minuti golom Raya Wilkinsa. Međutim, veselje Engleza nije bilo dugog vijeka. Belgijski napadač Jan Ceulemens zabio je za 1:1 i vratio stvari na početak. Gol je u potpunosti šokirao Engleze. Talijanski navijači jedva su dočekali ovaj pogodak kako bi mogli isprovocirati favorizirane Engleze, a oni su im na uvrede i pjesmu odgovorili šakama i nogama.

Nastao je kaos na stadionu. Došlo je do masovne tučnjave navijača, a umješala se i policija. Nikako nisu mogli smiriti nerede koji su izbili duž cijele tribine, pa su bacili suzavac među engleske navijače. Kad je žuti dim prekrio teren, delegati UEFA – e odlučili su prekinuti utakmicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekid je trajao pet minuta, a policija je smirila uzavrele navijačke strasti. Neredi sa stadiona, međutim, proširili su se na ulice. Talijanski huligani napadali su Engleze gdje god su stigli. Ovi neredi se smatraju početkom dominacije engleskog huliganizma u Europi. Iako, tijekom 70-ih godina Englezi su bili itekako aktivni na "Otoku" po tom pitanju.

//www.youtube.com/embed/JEgIartoTvI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Švedska - Engleska (Europsko prvenstvo u Švedskoj 1992 godine)

Dvanaest godina nakon spomenutog EP-a u Italiji, Englezi su preuzeli ulogu vodećih huligana Europe. I to su dokazali i u Stocholmu. Nakon poraza od Švedske, engleski navijači su započeli nerede diljem glavnog grada Švedske. Englezi su terorizirali sve, slučajne prolaznike, miroljubive domaće navijače, razbijali su inventar po gradu i sukobili se sa policijom. U dotad nezabilježenim neredima na više lokacija širom grada, uhapšeno je više od 700 navijača, uglavnom engleskih. Svijet su zgrozili ovi neredi. Englesko nasilje nije stalo u Stockholmu. Neredi su se nastavili i u Malmou, koji je demoliran do neprepoznatljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/OG1gfruzg3M

Irska - Engleska (Dublin, 1995)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije 19 godina Irska i Engleska su započele prijateljsku utakmicu na tadašnjem Lansdowne Roadu koji se nalazio na mjestu današnje Avive. Dvoboj je prekinut poslije 27 minuta zbog žestokih nereda koje su izazvali engleski huligani kojih je u Dublin došlo oko 4.000. Neonacističke organizacije iz Londona, prventveno Combat 18, tjednima su planirali nerede u Dublinu. Što su naumili, to su i ostvarili. Prilikom intoniranja himni Englezi su nacističkim pozdravima "palili" domaću publiku. Irci su odgovarali na provokacije, i već tada se vidjelo da će situacija izmaći kontroli. Kada je Irska zabila gol, stadion je eruptirao od slavlja. A kada je Engleskoj poništen zgoditak, nastao je lom. Englezi su s gornje tribine napali domaće navijače među kojima je bilo djece, bacajući na njih stolice, stadionski inventar, i sve što im se našlo pod rukom. Utakmica je bila prekinuta, domaći navijači su se sklonili na travnjak, a svijet je ostao šokiran.

Ozlijeđeno je 20 osoba, a 40 ih je uhićeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/QoebQifnBys

Europsko nogometno prvenstvo 1996, Engleska Nogomet se bio vratio u koljevku nogometa, Englesku, a to je bio signal engleskim huliganskim navijačkim skupinama da obrane svoj teritorij od najezde ostalih navijača, prije svega Nijemaca, s kojima gaje veliko rivalstvo. Međutim, na tom natjecanju Scotland Yard, u suradnji s Interpolom, odlično je obavio svoj posao i većih nereda navijača nije bilo. Događale su se tek manje tučnjave u sporednim ulicama, daleko od očiju javnosti i policije. Jedini žestoki neredi dogodili su se u Hamburgu, gdje su se na glavnom trgu njemački navijači prvo potukli međusobno, zatim i s policijom. Lom između dvije suprostavljene strane trajao je nekoliko minuta. Tada je uletjela policija, koja je uhitila 50-ak pripadnika različitih navijačkih skupina unutar Njemačke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/S0przmwh8uQ

Europsko prvenstvo u Belgiji i Nizozemskoj 2000. godine Ovi neredi su jedni od onih koji su najviše odjeknuli u Europi. Što zbog činjenice što su se dogodili ispred TV kamera, što zbog same lokacije u Charleroiu (trg) na kojem se okupio velik broj navijača obje reprezentacije. Prije same utakmice diljem Belgije dogodio se niz masovnih tučnjava, a najveća je bila spomenuta na trgu. Englezi su ponovno bili vinovnici nereda. Počeli su s provokacijama, na što im Nijemci nisu ostali dužni. Došlo je do žestokog sukoba, a sve je smirila belgijska policija koja je koristila i vodene topove. Bilo je desetak teško ozlijeđenih navijača iz obaju tabora, stotine privedenih i jednako toliko razbijenih glava, razbijenih kafića i uništenih trgova. Jedan Englez je, navodno, uboden i nožem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/mmC2HfE6JJg

Njemačka - Engleska (Berlin, 2008) Danima uoči dvoboja njemački i engleski huligani spremali su se za veliki međusobni obračun, a spremala se i njemačka policija koja je na ulicama Berlina imala veliki broj svojih pripadnika. Međutim, to nije puno pomoglo u smirivanju nereda. Na nekoliko lokacija u gradu izbili su veliki neredi. Najžašće je bilo na Alexanderplatzu, gdje su dvije suprostavljene grupe navijača vodile pravi rat. Do sukoba je došlo i u jednom kafiću u centru grada. Engleski huligani su okupirali kafić, i čekali svoje protivnike. Nijemci su ubrzo došli, i nastao je kaos. Letjele su stolice, čaše, inventar... No policija je još jednom brzo reagirala, a ovoga puta privela je petoricu izgrednika. U Njemačku je tad doputovalo i 140 navijača koje su engleske vlasti tada smatrale potencijalnim huliganima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

//www.youtube.com/embed/Gg2xGv8PZ8w

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo