DRUGA STRANA NOGOMETA: / Ovo je istina o 'zloglasnim zelenim čudovištima' i njihovoj famoznoj crnini

Image
Foto: PIXSELL

Uzbudljivo je bilo uoči utakmice, kao i na maksimirskim tribinama

6.8.2019.
23:08
PIXSELL
VOYO logo

Nije bilo samo uzbudljivo i napeto na travnjaku u utorak navečer za vrijeme prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka između Dinama i Ferencvaroša (1:1).

Na tribinama ruševnog maksimirskog zdanja skupilo se 14 283 gledatelja, od toga oko 2000 ultrasa Ferencvaroša koji su bili smješteni na gostujućoj južnoj tribini, te je ta "navijačka utakmica" bila zanimljivija nego ona koju smo vidjeli na travnjaku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A vidjeli smo solidnu utakmicu, pogotovo dinamičnu u prvom poluvremenu, kad je Dinamo igrao "pod gasom"...

Fradi vlakom i vozilima doputovali u Zagreb

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ZACRNILO SE POD JUGOM: Fradi u Zagrebu u posebnom, ali Boysima dobro već poznatom izdanju

Image

ZACRNILO SE POD JUGOM: Fradi u Zagrebu u posebnom, ali Boysima dobro već poznatom izdanju

Zloglasni huligani iz Mađarske

Uoči utakmice u hrvatskim medijima pisalo se (pretjerano) o ultrasima iz Budimpešte kao "zloglasnim" huliganima pod nazivom "Green Monsters" koji u Zagreb dolaze još "zloglasnijim" vlakom (još pretjeranije) s njih 1500 (oko 500 ih je došlo autima, na parkiralištu kod južne tribine našlo se nešto više od 50 vozila, prema informacijama s Facebooka Fradija i 80 vozila, što kombija, što automobila).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istina, huligani Ferencvaroša imaju određenu huligansku reputaciju, u to nema sumnje, ali sigurno ne siju "strah i trepet" gdje god se pojave...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovog puta navijači Ferencvaroša koji se ne zovu "Green Monsters" kako se moglo pročitati na nekim portalima, nego "Fradi" ("Green Monsters" su najjača i trenutno vladajuća podgrupa u grupi koja im vodi tribinu), na gostovanje su krenuli u "crnini", pa je to u hrvatskim medijima, posebno na portalima, odjeknulo malo dramatično, predramatično rekli bi smo...

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijačka skupina Ferencvaroša dala je jasne upute svim svojim pripadnicima koji su se u Zagreb uputili vlakom koji je na Borongaj stigao oko 18 sati i 30 minuta. Svi su trebali biti odjeveni u crne majice, nije bilo bitno hoće li netko doputovati u Zagreb u vlastitom aranžmanu ili vlakom, morao je slušati ‘naredbe’ vođe skupine i doći u "crnini" na gostovanje u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćenje grupe Fradi uoči gostovanja u Zagrebu

“Svi se moraju osjećati nabrijano za put! Ne organiziramo party vlak za Zagreb, ne organiziramo izlet dječacima”, započinje opširni post na Facebooku u kojemu se nastavlja:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Alkohol se neće služiti u samom vlaku, niti je dopušteno ispijati kratke žestice po putu, na to će se strogo paziti, pijanim navijačima nije mjesto s nama! S obzirom na prethodna iskustva morali smo poduzeti ove drastične mjere i svi ih se trebaju pridržavati, prihvatite to!”, nastavlja se u Fradijevom obraćanju svojim članovima, skrećući zatim pozornost i na "posebno izrežirani i zahtjevni dress code":

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Crne majice svi obucite! Ovoga puta smo u crnom, kratke i duge majice i jakne, onaj tko ne dođe u crnoj majici neće se ukrcati na vlak!”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnina je sastavni dio izgleda Bad Blue Boysa već godinama unazad

Inače, "crninu" na utakmicama na ovim navijačkim prostorima možda su i prvi počeli nositi zagrebački Bad Blue Boysi, a da se tu ne ubrajaju grupe koji već imaju crnu boju kao klupsku (primjerice Grobari).

Tako da je ideja "uniformiranja" ultrasa, koja je došla iz radikalne podgrupe "Green Monsters", sastavni dio izgleda grupe BBB već godinama unazad, a crnina je sad i svojevrsna "uniforma" navijača diljem Europe, odnosno ta boja dosta je "popularna" među ultrasima, pa tako i hrvatskim...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađari su na kraju stigli u Zagreb pod budom paskom policije, korteo navijača krenuo je prema stadionu s Borongaja, a na sam Maksimir ušli su pred početak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bad Blue Boysi" na Sjeveru i "Fradi" na Jugu vodili su pravi rat glasnicama. Nakon pogotka Olma u 7. minuti, stadion je eruptirao, počelo se "tresti"... Mađari su u tim trenucima bili malo utihnuli...

Image
Image

06.08.2019., Zagreb - Dolazak navijaca nogometnog kluba Ferencvaros na zeljeznicku postaju Maksimir na nogometnu utakmicu 3. pretkola UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - Ferencvarosi TC. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Plavi, plavi, za vas smo život dali”, grmilo je s maksimirskog sjevera pred kraj prvog poluvremena. U drugom se dogodio drugačiji razvoj priče na terenu. Dinamovci su se povukli i prepustili inicijativu Ferencvarošu koji je s(p)retno u 60. minuti došao do izjednačenja. U tom trenutku među ultrasima Ferencvaroša došlo je do erupcije oduševljenja, ali također i pojačavanja navijanja na Sjeveru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boysi su još jače zagrmili i u jednom trenutku bio je to pravi rat glasnica između hrvatskih i mađarskih navijača. Vrijedi spomenuti kako, do pisanja ovog teksta, nikakve informacije o neredima i sukobima između Boysa i ultrasa iz Mađarske nismo dobili, a u nekim medijima pojavila se informacija kako su se Boysi i Fradi dogovorili da nema tučnjave...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

06.08.2019., stadion Maksimir, Zagreb - Prva utakmica 3. pretkola UEFA Lige prvaka, GNK Dinamo - Ferencvarosi TC. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

U prvoj utakmici 3. pretkola nogometne Lige prvaka Dinamo je na stadionu u Maksimiru igrao 1:1 (1-0) protiv mađarskog Ferencvarosa. Dinamo je poveo u 7. minuti odličnim pogotkom Olma koji je, nakon što mu je Oršić dodao loptu na vrhu kaznenog prostora, u punom trku ušao u suparnički 16-erac gdje je gurnuo loptu kroz noge svom čuvaru prije no što je snažnim udarcem iskosa s lijeve strane pogodio suprotni kut. Ferencvaros je poravnao u 59. minuti, a strijelac je bio Siber.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo